Hopp til innhold
Dronning Margrethe besøker Nuuk på Grønland
Foto: CHRISTIAN KLINDT SOELBECK / AFP

Grønland

Oppsummert

Danmarks dronning Margrete var i oktober 2021 på et fire dager langt offisielt besøk på Grønland.

 • Grønland med anstrengt forhold til Danmark

  Statsministeren på Grønland konstaterer at forholdet mellom Grønland og Danmark har forverret seg etter at Danmark utnevnte en ny arktisk ambassadør.

  – Forholdet mellom Danmark og Grønland er ikke på sitt beste om dagen, sier regjeringssjef på Grønland Múte Egede til den danske avisen Politiken.

  – Prosedyren avslører hva utenriksdepartementet mener om oss. Dette viser hvordan de ikke inkluderer oss, til tross for at vi er landets arktiske region, sier Egede.

  Danmarks arktiske ambassadør representerer Grønland, Færøyene og Danmarks interesser i Arktis over for resten av verden.

  (NTB)

 • Ung mann siktet for drap på 82-åring på Grønland

  En 20 år gammel mann er siktet for drap på en 82-årig kvinne i Nuuk på Grønland.

  Kvinnen døde i forbindelse med en brann i Nuuk 31. januar, som politiet mener at 20-åringen forårsaket.

  Den siktede mannen nekter straffskyld, ifølge Grønlands Radio (KNR).

  Politiet på Grønland utelukker ikke at det kan være andre gjerningspersoner involvert i tillegg til siktede, skriver KNR. (NTB)

 • 30 kvinner har varslet helsemyndighetene over spiralskandalen på Grønland

  Grønlandske helsemyndigheter ber kvinner klage om de har vært offer for den mye omtalte spiralskandalen. Allerede har 30 kvinner fulgt oppfordringen.

  De 30 kvinnene har sendt klage til Landslegeembetet på Grønland over den mye omtalte spiralskandalen, der grønlandske kvinner fikk satt inn prevensjon uten å vite om det.

  Av disse fikk 26 satt inn spiral før 1992, da Grønlands tidligere kolonimakt Danmark fremdeles hadde ansvaret for øyas helsesektor, ifølge det grønlandske mediet KNR.

  – Dersom kvinner har fått behandling uten samtykke, er det en alvorlig sak som krever oppfølging, het det i en oppfordring fra Landslegeembetet i desember, som har en lignende funksjon som statsforvalteren i Norge.

  I tillegg har fire kvinner varslet at lignende ting har skjedd med dem etter 1992, da Grønland overtok ansvaret for helsesektoren på øya.

  Oppfordringen om å varsle helsemyndighetene kommer etter at det ble kjent at over 4.500 grønlandske kvinner og jenter fikk spiraler mellom 1960 og 1991, noe som beskrives som en dansk kampanje for å få ned fødselstallene på øya.

  Mange ga ikke samtykke til inngrepet, og i flere tilfeller ble ikke foreldrene informert. Det pågår nå en granskning av forholdene rundt skandalen, som har skapt store overskrifter på Grønland og i Danmark. Grønland er fortsatt en del av Danmark, men har hatt selvstyre siden 1979.

  (NTB)

 • Grønland på sitt varmeste på 1.000 år

  Prøver tatt fra Grønlandsisen viser at den kalde øya i nord ikke har vært varmere på over 1.000 år enn den er nå. Temperaturen har økt markant de siste tiårene.

  En kraftig økning i temperaturen de siste årene gjør at Grønland er 1,5 grader varmere enn gjennomsnittet for det 20. århundret, ifølge nye data fra isprøver.

  Fram til nå har ikke kjerneprøvene fra isen vist særlige tydelige tegn på global oppvarming. Disse dataene hadde ikke vært oppdatert siden 1995, men nye analyser av kjerneprøver tatt i 2011 viser en dramatisk temperaturøkning de siste 15 årene, ifølge en studie publisert i forskningstidsskriftet Nature.

  – Vi ser nå en tydelig signatur etter global oppvarming, sier glasiolog Maria Hörhold, som har ledet studien.

  (©NTB)

  Kap København på Grønland slik det ser ut i dag. Kontrasten til det frodige bildet med mastodon og grønne planter og trær er stor. I dag er denne plassen en arktisk ørken med lav biodiversitet.
  Illustrasjon: Beth Zaiken
 • 2 millioner år gammelt DNA funnet på Grønland

  En forskningsgruppe fra Danmark har funnet DNA fra Grønland som er 2 millioner år gammelt. Arter som Bjørk, hare, reinsdyr og mastodonter er funnet i DNAet. Studien er publisert i tidsskriftet Nature. Dette er det eldste genetiske materialet som noen gang er funnet. Det er Universitetet i Tromsø som skriver dette i en pressemelding.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no