Hopp til innhold
Dronning Margrethe besøker Nuuk på Grønland
Foto: CHRISTIAN KLINDT SOELBECK / AFP

Grønland

Oppsummert

Danmarks dronning Margrete var i oktober 2021 på et fire dager langt offisielt besøk på Grønland.

 • Ekspedisjonen til kronprinsen vêrfast på Grønland

  Etter å ha kome seg 30 mil innover isen, er det no bom stopp for kronprins Haakon, Vegard Ulvang og dei andre deltakarane på ein ekspedisjon over Grønland.

  – Vi kjem ingen veg. Og vi har eit stykke igjen. Vêrmeldinga det neste døgnet er ikkje all verda, skriv ekspedisjonsleiar og polarhistorikar Harald Dag Jølle i den daglege oppdateringa si frå ekspedisjonen onsdag.

  Paradoksalt nok er det finvêr som skaper problem for ekspedisjonen. Dei bruker drakar (kitar) og ski for å kome seg over isen, men plutseleg har vinden stilna.

  – Det er jo behageleg, eg nektar ikkje for det – å vakne til solskin og ein teltduk som ikkje blafrar. Men ein drakeseglar blir fort uroleg når det er vindstille, skriv Jølle.

  (NTB)

 • USA vil satse stort i Arktis

  USA vil trappe opp landets aktivitet i Arktis. Den amerikanske flystasjonen Thulebasen på Grønland er blant stedene det skal satses milliarder av dollar på, viser en hemmeligstemplet rapport ifølge danske Berlingske.
  Rapporten er skrevet av en amerikansk kontrollmyndighet, men ingen myndigheter i Danmark eller på Grønland kjenner til satsingen.

 • Grønlands «eksperimentbarn» nektes erstatning

  Seks grønlandske barn har fått nei til å få erstatning av staten, skriver Danmarks Radio. Barna er dag voksne, og er de gjenlevende etter et sosialt eksperiment Danmark foretok seg på 1950-tallet.

  I 1951 ble flere barn skilt fra sine familier og sendt fra Grønland til Danmark for å assimileres. Nå må barna gå rettens vei for å få erstatningen de mener de har krav på.

 • Dømd for å ha kvalt ei jente i snø

  På Grønland er ein 28 år gammal mann dømd til åtte års fengsel for å ha drepe ei 11 år gammal jente i Aasiaat på Vest-Grønland, skriv Danmarks Radio.

  I november i fjor gjekk han til åtak på jenta og la seg oppå ho slik at ansiktet hennar vart pressa ned i snøen. Ho døde som følgje av kveling i snøen, skriv DR.dk.

  Mannen innrømte valden med døden til følgje, men erkjente ikkje straffskuld for drap. Retten meinte at han måtte ha visst at det var sannsynleg at jente kom til å døy.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no