Hopp til innhold

Danskene i sjokk etter Trump-avlysning: – Mannen er utilregnelig

«Fornærmende», «barnslig» og «utilregnelig». Danske politikere latterliggjør USAs president, etter at han avlyste sitt planlagte besøk til Danmark.

USAs president Donald Trump

OPPTATT: USAs president Donald Trump var onsdag opptatt med besøk fra den rumenske presidenten Klaus Iohannis.

Foto: KEVIN LAMARQUE / Reuters

Onsdag morgen ble det kjent at USAs president Donald Trump avlyser sitt planlagte statsbesøk til Danmark i september.

Grunnen? Trump er skuffet over at Danmark ikke vil diskutere muligheten for å selge Grønland til USA.

– Danmark er et veldig spesielt land med et utrolig folk, men basert på statsminister Mette Frederiksen kommentarer om at hun ikke er interessert i å diskutere kjøp av Grønland, utsetter jeg møtet, skriver Trump på Twitter.

Trump legger til at han vil finne en ny dato for et besøk ved en senere anledning, men er tydelig på at han ikke har tenkt seg til Danmark i denne omgang.

USAs president skal flere ganger ha luftet tanken om å kjøpe Grønland fra Danmark.

USAs president skal flere ganger ha luftet tanken om å kjøpe Grønland fra Danmark.

– Mannen er utilregnelig

Det er ikke en overdrivelse å si at avlysningen har skapt reaksjoner i Danmark.

«Velkommen til denne dekning av noe så sjeldent som et avlyst statsbesøk i Danmark», skriver DR i sin liveblog om avlysningen, der danske politikere nå kappes om å beskrive Trump med negative adjektiver.

Morten Østergaard, som er leder for partiet Radikale Venstre, skriver i en Twitter-melding at «virkeligheten overgår fantasien».

Østergaard skriver også at alle i USAs utenriksdepartement måtte ha vært i stand til å fortelle Trump at han kom til å få nei på en forespørsel om å kjøpe Grønland.

– Det viser hvorfor vi mer enn noensinne bør betrakte EU-landene som våre nærmeste allierte. Mannen er utilregnelig, avslutter Østergaard.

Rasmus Jarlov fra De Konservative kaller Trumps oppførsel «fornærmende», fordi han antar at deler av Danmark er til salgs.

– Vis litt respekt, takk, sier Jarlov.

Laster Twitter-innhold

– Blir travelt for diplomatene

Søren Espersen, nestformann i Dansk Folkeparti, sier han nå ikke ser noen grunn til at Trump skal komme til Danmark i det hele tatt.

– Vi er opptatt med andre ting, skriver Espersen på Twitter.

De konservatives gruppeformann, Mai Mercado, foreslår på sin side at Danmark utsetter statsbesøket til USA har fått en ny president. DRs USA-korrespondent Lillian Gjerulf Kretz, sier til sin egen kanal at avlysningen setter det diplomatiske forholdet mellom USA og Danmark på frysepunktet.

– Det blir travelt for danske diplomater etter dette, sier Kretz.

Tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt, mener avlysningen fremstår som «en joke», og mener den er «dypt respektløs overfor det danske og grønlandske folk».

Også Sveriges utenriksminister, Margot Wallström, reagerer. Hun kaller Trumps avlysning «surrealistisk», ifølge SR.

– Alt er ikke til salgs, det er det man kan lære av dette eksempelet, sier Wallström.

Danmarks statsminister Mette Frederiksen har så langt ikke kommentert avlysningen. Tidligere har Frederiksen beskrevet Trumps ønske om å kjøpe Grønland som «absurd».

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

– Han er et barn

The Washington Post erfarer at Trump hadde forberedt seg på å by 600 millioner dollar årlig for å overta Grønland. Beløpet er rett i underkant av summen Grønland mottar i subsidier fra Danmark (se faktaboks).

Ifølge avisa hadde Trump også klargjort «en stor engangsutbetaling, for å stimulere til overføringen».

Demokraten Rufus Gifford, som tidligere var USAs ambassadør til Danmark, skriver på Twitter at han vil si unnskyld til det danske folk, og Grønland.

– Jeg har ingen ord. Han ba om en invitasjon fra Dronningen. Hun inviterte ham. Han aksepterte. De har planlagt besøket i flere uker på Slottet. Danskene og grønlenderne avviser hans forfengelighetsprosjekt. Han skuffer hele landet. Han er et barn, skriver Gifford.

«Hold nu op», skriver tidligere utenriksminister Martin Lidegaard på Twitter, og legger til at Trump kunne brukt statsbesøket til å diskutere andre ting enn Grønland med Danmarks statsminister Mette Frederiksen.

Det er ikke bare i Danmark Trumps utsettelse av statsbesøket får omtale. Saker om avlysningen var i morgentimene på forsiden av blant andre nettutgavene til Wall Street Journal, New York Post, BBC, The Guardian, Die Zeit, Bild, Le Monde, Figaro og ABC News i Australia, skriver DR.

Laster Twitter-innhold
Gateskilt i Aasiaat, Grønland

Gateskilt i Aasiaat, Grønland, fotografert i juni 2018.

Foto: Truls Alnes Antonsen / NRK

Får støtte av milliardær

Til tross for at Trump i hovedsak har møtt motbør etter avlysningen, er det også enkelte stemmer som mener kritikerne bommer.

Den danske milliardæren Lars Seier Christensen, som blant annet er deleier i fotballklubben FC København, skriver på Facebook at de som har reagert kraftigst på avlysningen er «skolepiger».

– Egentlig kan jeg godt forstå ham, skriver Christensen.

Han legger til at Trumps forslag har blitt misforstått av danskene, og at danske politikere oppfører seg som «en flokk provinsielle klapphatter» ved å avvise forslaget, uten engang å vurdere det.

Kongehuset: – Overraskende

Trump og førstedame Melania var invitert av dronning Margrethe. Danmarks Radio påpeker at det ikke er dronningen selv som har tatt initiativet – det kom fra politisk hold.

Likevel var det hennes navn som stod på invitasjonen, noe som gjør avlysningen ekstra oppsiktsvekkende, skriver DR. Det danske kongehuset sier avlysningen kommer som en overraskelse.

– Mer har vi ikke å si om den saken, sier kommunikasjonssjef Lene Balleby til DR.

Grønland-ryktene oppstod i forrige uke, da storavisa Wall Street Journal skrev at USAs president flere ganger skulle ha luftet tanken om å kjøpe Grønland fra Danmark.

Søndag bekreftet både Trump og hans økonomiske rådgiver at interessen var reell.

– Det er i bunn og grunn en stor eiendomsavtale. Mye kan gjøres. Det skader Danmark veldig mye, fordi de taper om lag 700 millioner dollar i året ved å eie det, sa Trump da han møtte journalister i Morristown, New Jersey, ifølge blant andre Fox News.

Grøland, zoomet ut

SISTE NYTT

Siste nytt