NRK Meny
Normal

– Har ventet 16 år på dette

Hatizda Mehmedovics ektemann og sønn ble drept i Sreberenica-massakren i 1995, sammen med om lag 8.000 andre menn og gutter. Mehmedovic sier hun har ventet 16 år på å se Ratko Mladic i retten.

Hatizda Mehmedovic

Enken Hatizda Mehmedovic mistet mannen og en sønn under massakren i Srebrenica. Hver morgen i 16 år har hun bedt for sine etterlatte ved graven, og ventet på at Mladic skal bli stilt for retten.

Foto: Amel Emric / Ap

Hver morgen går Hatizda Mehmedovic til minnesmerket for ofrenre i Potocari, nær Srebrenica, for å be for ektemannen og sønnen. Etter hvert som Hatizda går mellom gravene, husker hun mer av problemene «slakteren Mladic» påførte henne og familien.

– Nå som vi snakker om morderen, slakterern Mladic: Da han kom til Potocari der minnsmerket er nå, 12. juli, gikk han en bygning, der han snakket med en høyttaler og sa at folk ikke skulle være redd for han, sier Mehmedovic til nyhetsbyrået APTN.

– Vi har dette minnesmerket og dommen på at folkemordet ble begått mot uskyldige mennesker i en beskyttet enklave i Srebrenica, legger hun til.

Undertallige FN-styrker

FN har eklært at den østlige byen Srebrenica, som ble beleiret av serbiske styrker gjennom hele Bosnia-krigen, er et vernet område for sivile.

Da Mladics tropper angrep enklaven, flyktet 20.000 mennesker til FNs base på utsiden av Srebrenica for beskyttelse.

Serbiske tropper kom til basen, og de undertallige nederlandske FN-styrkene ble nødt til å gi seg uten å løsne et skudd.

Mladics tropper skal da ha begynt arbeidet med å skille ut mennene for henrettelse.

Se video av Hatizda ved minnesgraven her:

Video Hatizda Mehmedovic mistet sønnen i Srebrenica

Enken Hatizda Mehmedovic mistet mannen og en sønn under massakren i Srebrenica. Hver morgen i 16 år har hun bedt for sine etterlatte ved graven, og ventet på at Mladic skal bli stilt for retten.

– Kunne pågrepet han lenge før

Ratko Mladic, 69, ble pågrepet i forrige uke av Serbisk etteretning, etter 16 år på rømmen.

Fredag møtte Mladic til første høring i Haag, etter å ha blitt tiltalt for folkemord av Krigsforbrytertribunalet for tidligere Jugoslavia (ICTY).

Mladic nektet å uttale seg om skyldsspørsmålet, men kalte anklagene mot han «motbydelige og monstrøse».

Pågripelsen av Ratko Mladic har åpnet sår for noen av de pårørende etter massakren i Srebrenica.

Hatizda Mehmedovic tror Mladic kunne ha blitt pågrepet lenge før.

– Vi har ventet på dette i nesten 16 år. Folkenen som arresterte han visste hvor denne slakteren gjemte seg hele tiden. Det er veldig trist at de visste hvor han var, men ikke ville arrestere han, sier Mehmedovic til Euronews.

775 nye graver i fjor

Mange av de musllimske familiemedlemmene til mennene og guttene som ble drept i Srebrenica har gått bort i løpet av de 16 årene det har tatt å pågripe Mladic, og vil dermed aldri få med seg rettsaken mot den tidligere generalen.

Hver juli blir nye kropper funnet etter massakren i Srebrenica begravet på minnesgravplassen i Srebrenica.

I fjor, 15 år etter massakren, ble det gravd 775 nye graver for den felles minnesgravleggingen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt