NRK Meny
Normal

Mladic møter for retten i Haag i dag

Krigsforbrytertiltalte Ratko Mladic kommer etter all sannsynlighet til å be om betenkningstid når han i formiddag møter for dommerne i krigsforbryterdomstolen i Haag.

Video Ratko Mladic møtte for første gang i retten i Haag

Ratko Mladic møtte for første gang i retten i Haag

Den tidligere bosnisk-serbiske hærsjefen ble pågrepet hos slektninger 26. mai i år , etter å ha vært på rømmen i nesten 16 år.

Mladic har vært etterlyst internasjonalt for alvorlige krigsforbrytelser, blant annet er han tiltalt for å ha initiert massakren på muslimske gutter og menn i Srebrenica i 1995. 7000 mennesker ble drept da Mladics styrker inntok byen.

Tirsdag denne uken ble han fraktet til Haag i Nederland hvor han nå sitter fengslet.

Ber om utsettelse

Klokken 10 i formiddag møter Mladic for dommerne i krigsforbryterdomstolen i Haag i Nederland for første gang.

Han vil da bli presentert for de 11 tiltalepunktene mot ham og får sjansen til å erklære seg skyldig eller ikke skyldig, eller eventuelt ta inntil 30 dagers betenkningstid.

Video - Rettssaken kan bli langvarig

NETT-TV: NRKs europakorrespondent Hege Moe Eriksen følger rettssaken mot krigsforbrytertiltalte Ratko Mladic.

Både Mladics sønn og hans forsvarer Milos Saljic har tidiligere fortalt at den tidligere generalen kommer til å nekte skyld.

– Mladic vil be retten om å utsette erklæringen av skyld siden han først nå har fått tiltalen, sa Saljic i går.

– Alvorlig syk

Bildene av en eldet Mladic har gått verden rundt. Det har siden han ble pågrepet vært mange spekulasjoner rundt 69-åringens fysiske og psykiske helse .

I går hevdet advokaten hans at Mladic har lymfekreft. I tillegg er det framsatt påstander om at han skal ha hatt flere slag og hjerteinfarkt. Mladic skal også ha forlangt å få kisten med sin avdøde datter levert på cella.

Påtalemyndigheten har ikke festet lit til påstandene om at Mladic skal være kreftsyk.

(Saken fortsetter under bildet)

Bosniske kvinner fra Srebrenica som mistet slektninger i massakren demonstrerer mot Ratko Mladic

Bosniske kvinner fra Srebrenica som mistet slektninger i massakren demonstrerer mot Ratko Mladic.

Foto: MARTIN MEISSNER / Ap

Kan bli langvarig

Selv om Mladic er pågrepet og plassert i Haag, kan det ta lang tid før selve saken mot ham kommer opp i krigsforbryterdomstolen.

Tidligere erfaringer viser at ting tar tid i Haag, noe man så under rettssaken mot eks-president Slobodan Milosevic på begynnelsen av 2000-tallet.

En massiv tiltale og et enormt kildemateriale skal behandles i Mladic-saken, men en del av tiltalegrunnlaget er allerede behandlet i andre saker.

Mladics kompanjong og politiske leder Radovan Karadžić står allerede på tiltalebenken i Haag. Påtalemyndigheten ønsket i utgangspunktet å ha de to sammen på tiltalebenken .

Mladics og Karadžić' tiltaler er tilpasset hverandre for å gjøre rettsprosessen mer effektiv, men det er usikkert om det lar seg gjøre siden det har tatt så lang tid å pågripe Mladic.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt