Hopp til innhold

– Homoparader er farligere for Serbia enn ultranajonalistene

Da rundt tusen homofile forsøkte å synge og danse seg gjennom Beograds gater i fjor var opptøyene i forbindelse med paraden en større sikkerhetsrisiko for Serbia, enn gårsdagens ultranasjonalistiske støttedemonstrasjon for Ratko Mladic, mener Serbia-kjenner.

Demonstranter ble arrestert i Beograd under Ratko Mladic-demonstrasjon

100 mennesker skal ha blitt arrestert under søndagens pro-Mladic-demonstrasjon.

Foto: ALEXA STANKOVIC / Afp

Ratko Mladic

Ratko Mladic ble arrestert landsbyen Lazarevo nærheten av Zrenjanin torsdag.

Foto: Ap

I går samlet rundt flere tusen mennesker seg i Beograds gater, men mange av dem var nok mer passive tilskuere enn aktive deltakere forteller øyenvitner. Trolig var det ikke mer enn 2.000 som deltok.

– Det var en gruppe med en kjerne på rundt 2.000 som demonstrerte. Det var både supportere av Mladic i ulike aldre med diverse flagg og skjerf og luer, men det var også medlemmer av mer ytterliggående nasjonalistgrupper. Jeg så også mange nysegjerrige ute i gatene, sier Serbia-kjenner Hilde Katrine Haug, fra Universitetet i Oslo som selv var til stede i sentrum av Beograd i går kveld.

– Ikke like sterk støtte

Mange fryktet gårsdagens demonstrasjon, og det tok ikke lang tid etter at demonstrasjonen var ferdig før flasker og søppelbøtter fløy gjennom lufta søndag kveld, men serbisk opprørspolitiet hadde tydeligvis bestemt seg for at dette ikke skulle utarte seg, og gikk aggressivt til verks mot de ytterliggående nasjonalistene.

Tidligere har mange pekt på at de radikale gruppene har hatt støtte blant sikkerhetspolitiet, men torsdagens arrestasjon og søndagens aksjon kan tyde på at støtten ikke er like sterk.

Ifølge serbiske medier skal rundt 100 mennesker ha blitt arrestert, og rundt 30 av disse skal ha vært under 18 år.

I selve demonstrasjonen, som ble arrangert av det nasjonalistiske partiet SRS, forholdt demonstrantene seg rolig. De ropte Mladics navn og bar t-skjorter med bilde av den tidligere hærsjefen på.

– Det er vanskelig å si hvor stor betydning Mladic’ støttespillere har i dag. Selv om meningsmålinger har vist at over 50 % var mot arrestasjonen, betyr ikke det nødvendigvis at det er så mange som støtter ham, sier Haug.

– Det er viktig å ta med at utbryterpartiet fra de radikale, som nå er det største opposisjonspartiet i Serbia, ikke var med i demonstrasjonene. Det tror jeg er like viktig som at de radikale valgte å demonstrere, sier Haug, som ikke var overrasket over at ultranasjonalistene har gått ut i gatene og markert sin missnøye mot arrestasjonen.

– Homoparade større risiko for Serbia

– Det var en del bråk under gårsdagens demonstrasjon, men det er viktig å understreke at denne demonstrasjonen ikke utgjør noen sikkerhetsrisiko for regimet. Hvis man ser dette i sammenheng med homoparaden i oktober i fjor, så var det mye mer bråk da, og det bråket utgjorde nok en mye større sikkerhetsrisiko enn gårsdagens demonstrasjon, forteller Haug.

Den gangen ble 90 politimenn skadet da serbiske nasjonalister og fotballsupportere forsøkte å gjøre alt som stod i deres makt for å få stoppet den første homoparaden i Beograd siden 2001. Som også den gangen endte i en voldsorgie.

– Da var veldig mange som var bekymret for hvor stor makt og innflytelse de ultranasjonalistiske og radikale hadde i Serbia, men den siste ukens hendelser har nok vist at klimaet er i ferd med å snu. Det er kun de radikale som har fordømt pågripelsen, og de normalt radikale avisene har forholdt seg nøktert, sier Haug.

Nytt memorandum

For mange av de demonstrende ultranasjonalistiske gruppene, som Obraz og Nasi 1389, lever fortsatt drømmen om et Stor-Serbia, men de gamle tankene fra tidlig 1900-tallet har nok forandret litt mening.

Video Demonstranter og politi barket sammen i Beograd

Video: Demonstranter og politi barket sammen i Beograd

Da serbiske politikere på begynnelsen av 1990-tallet børstet støvet av det gamle tankegodset og forsøkte å skape et nytt Stor-Serbia gjennom kriger mot nabolandene, gjorde de det med våpen i hånd og trusler nå handler det mer om økonomisk kontroll og innflytelse i regionen.

I 1986 legget et memoradum fra Det serbiske kunst og vitenskapsakademiet som var en lang liste med grunner til det jugoslaviske-systemet ikke fungerte. Det ble blant annet argumentert med at serbere var den store taperen i Jugoslavia og at de bør forsvare seg mot den urett de mener truet landet.

Det var dette tankegodset Slobodan Milosevic, den tidligere bosniskserbiske lederen Radovan Karadzic, med hjelp av hærsjefer som Mladic, bygget videre på da Jugoslavia ble oppløst i 1992, og en av Europas blodigske kriger brøt ut.

Delte meninger i nabolandet

Balkan-ekspert Svein Mønnesland oppholder seg for tiden i Sarajevo og sier at i Serbias naboland, Bosnia-Herzegovina, er folks meninger om torsdagens arrestasjon ganske delte.

– TV-kanalene sender intervjuer hele tiden. Serbiske politikere sier saklig at dette måtte Serbia gjøre på grunn av internasjonale forpliktelser, men det er ingen begeistring å spore. De passer også på å si at det var like store krigsforbrytelser på de andres side, sier Mønnesland på telefon fra den bosniske hovedstad.

– Vanlige folk på gatene derimot sier at arrestasjonen er en skam, og mener Serbias president Boris Tadic er en forræder mot den serbiske nasjon. Mange mener også at Ratko Mladic kommer til å bli minnet i generasjoner som den store serbiske helten. Så det er ikke mye som tyder på at dette vil føre til en forsoning internt i Serbia, sier Mønnesland, som likevel tror at arrestasjonen på sikt vil føre til en bedre forståelse mellom folkegruppene, kanskje en form for forsoning.

– De vil kanskje på sikt få en felles oppfatning av hva som skjedde. Men dette er en langvarig prosess, og det er ikke nok at Mladic blir arrestert og sendt til Haag, sier Mønnesland.

Blodig krig

Jugoslavia-krigene, som var den blodigste krigene i Europa siden 2.verdenskrig der anslagsvis 300.000 mennesker mistet livet og millioner ble drevet på flukt, var preget av bitre etniske konflikter mellom de ulike folkegruppene i det tidligere Jugoslavia.

Video 6f789a2d-b6c4-4ce1-b3df-76dd69f4526b.jpg

Video: Ratko Mladic forsikret en liten muslimsk gutt om at han var helt trygg i Srebrenica like før massakren.

Konfliktene hadde forskjellige politiske, kulturelle og etniske undertoner, og ikke minst var frykten for serbisk dominans stor blant de andre landene.

I løpet av perioden krigene varte kollapset økonomien og inflasjonen har til tider vært enorm, spesielt i de områdene som ble hardest rammet. Dette har gitt næring til de ultranasjonale kreftene som ikke ønsker regjeringskoalisjonen til den vestligorienterte, men pragmatiske Boris Tadic skal lykkes med sin EU-tilnærming.

– Det kan gå mot regjeringsskifte ved neste valg, men jeg tror at dette var en riktig tid å arrestere Mladic. For Tadic har satt mye inn på et EU-medlemskap, og det er store forventninger til EU i Serbia, men foreløpig leder det største opposisjonspartiet på meningsmålingene, sier Haug.

Mangler en

Serbia har tidligere blitt nektet forhandlinger om EU-medlemskap på grunn av kravet om at krigsforbrytere som Mladic og Goran Hadzic ikke har blitt arresterer og sendt til krigsforbrytertribunalet i Haag.

Nå har de fleste øverste politiske og militære lederne som stod bak krigsforbrytelsene og ugjerningene under krigen blitt arrestert. Og forholdet til Brussel har blitt merkbart bedre.

Ved siden av Milosevic, Karadzic, Mladic var også Hadzic blant de fire mest ettersøkte krigsforbryterne fra det tidligere Jugoslavia. Nå er det bare Hadzic som fortsatt på frifot, og det er ventet at Serbia vil intensivere jakten på den siste av de fire store.

SISTE NYTT

Siste nytt