Vil samkjøre krigsforbrytersakene

FN-domstolen i Haag kan komme til å gjennomføre en felles rettssak mot de to krigsforbrytertiltalte Ratko Mladic og Radovan Karadzic.

Ratko Mladic and Radovan Karadzic

Ei kvinne holder fram bilder av Ratko Mladic og Radovan Karadzic under en demontrasjon mot pågripelsen av Mladic.

Foto: IVAN MILUTINOVIC / Reuters

Krigsforbryterdomstolen i Haag bekrefter mandag kveld at de vurderer en samla rettssak mot de to mistenkte krigsforbryterne, ifølge nyhetsbyrået AFP.

– Vi ser på alle muligheter, sier Frederick Swinnen, rådgiver for sjefsaktor Serge Brammertz ved den internasjonale krigsforbryterdomstolen for det tidligere Jugoslavia.

Mladic, som ble pågrepet i en landsby i Serbia i forrige uke, blir trolig sendt til Haag innen fire dager, opplyste en kilde i det serbiske rettsvesenet.

Hans advokater har anka beslutninga om å utlevere ham til krigsforbryterdomstolen, men det er ikke venta at anken vil bli tatt til følge.

Går gjennom alle muligheter

Ifølge Swinnen åpner regelverket for en mulighet til å samle de to sakene.

– Aktor har ennå ikke tatt en beslutning, men han ser på de ulike mulighetene, sier Swinnen til AFP.

Aktor Brammertz vil gi flere detaljer i en pressekonferanse som vil bli arrangert etter at Mladic ankommer Haag.

En mulighet, ifølge Swinnen, er å samle de to sakene på noen av tiltalepunktene, blant annet massakren i Srebrenica i 1995, som begge er tiltalt for.

– Alle har et ønske om at rettssaken ikke skal bli langvarig, at den skal bli ført på en god måte, og at den skal ivareta rettighetene til de tiltalte, sier han.

– Tiltalt på de samme punktene

Bosnia-serbernes tidligere president Radovan Karadzic (65) og tidligere general Ratkon Mladic (69) er tiltalt for de samme punktene når det gjelder krigsforbrytelser, forbrytelser mot menneskeheten og folkemord under borgerkrigen i Bosnia på 90-tallet.

– De var begge høyt oppe i systemet, den ene politisk og den andre militært. Dette er grunnen til at vi vurderer å samle de to sakene, sier Swinnen, og legger til at det ikke blir lett å gjennomføre siden saken mot Karadzic allerede er i gang.

Både Mladic og Karadzic hever at de ikke har gjort noe som er i strid med folkeretten. I et rettsmøte på fredag sa Mladic at han ikke har drept noen. Karadzic har på sin side hele tida nekta for at det var en blokade av Sarajevo, der 10.000 personer døde.

Levde under falsk navn

Karadzic ble arrestert i Beograd i juli 2008 etter å ha vært på rømmen i 13 år under falsk navn. Han er tiltalt på elleve punkter. Rettssaken mot ham begynte i oktober 2009, men har blitt midlertidig innstilt flere ganger, og skal etter planen fortsette på tirsdag.

Ratkon Mladic slo seg ned i Beograd etter krigen, under beskyttelse av daværende president Slobodan Milosevic. Han gikk i dekning etter at Milosevic ble pågrepet i 2001, og har siden levd under falsk navn. Torsdag i forrige uke ble han arrestert av serbisk politi, etter å ha levd i skjul i nesten 16 år.

Karadzics rådgiver sier til AFP at de har beslutta å vente med å diskutere sammenslåinga av de to sakene til Mladic og hans forsvarer ankommer Haag.

SISTE NYTT

Siste nytt