NRK Meny
Normal

Mladic skal møte i retten fredag

Krigsforbrytertiltalte Ratko Mladic blir tiltalt for folkmord når han møter i retten i Haag fredag.

Hodeskalle fra et av ofrene i Srebrenica-massakren

En rettsmedisiner undersøker noen av ofrene i Srebrenica-massakren, en massakre den krigsforbrytertiltalte Ratko Mladic tiltales for å stå bak. Han vil bli stilt for retten i Haag for første gang fredag formiddag klokken 10.

Foto: DADO RUVIC / Reuters

Sjefanklageren ved FNs krigsforbryterdomstol Serge Brammertz.

Sjefanklager Serge Brammertz vil unngå at rettssaken blir svært langvarig.

Foto: (AP Photo/Darko Vojinovic)

– Mladic vil formelt bli tiltalt for folkemord og krigsforbrytelser fredag, opplyste sjefanklager Serge Brammertz på en pressekonferanse i Haag.

Mladic tiltales også for forfølgelse, utryddelse, deportasjon, umenneskelige handlinger, ulovlig påførte terror mot sivile, for grusomheter begått i løpet av krigen og for å ta gisler.

– Det er vanskelig å uttrykke hvor viktig det er at Ratko Mladic nå stilles for retten, sa sjefanklageren.

Sjefanklageren ved FNs krigsforbryterdomstol mener det at Mladic nå stilles for retten bringer dem nærmere deres mandatet om å stille til ansvar de ansvarlige for forbrytelsene under krigen i Bosnia.

– Hans forbrytelser la bak seg ødelagte lokalsamfunn og en nasjon revet i filler. 16 år er en lang tid å vente på rettferdighet. Vi forstår hvorfor ofrene har vært utålmodig. Uten deres støtte hadde ICTY ikke oppnådd noe, sa sjefanklageren videre.

Video fbd26ef5-f152-488e-a5b0-802c7d9c2367.jpg

- Mladic-pågripelsen sees på som en seier for krigsforbryterdomstolen, sier NRKs korrespondent Hege Moe Eriksen utenfor rettslokalet i Haag.

Møter tre dommere

Klokken 10 fredag morgen vil de tre dommerne, Alphons Orie, Christoph Flügge og Bakone Moloto, be Mladic svare på tiltalepunktene om krigsforbrytelser, folkemord og forbrytelser mot menneskeheten.

I går ankom Mladic Haag og gjennomførte en legesjekk, og ble deretter plassert på isolat.

– Han skal undersøkes av lege i kveld og blir deretter satt i en enecelle i isolat de første par dagene, sa talskvinne Nerma Jelacic ved Krigsforbryterdomstolen for det tidligere Jugoslavia (ICTY) tirsdag.

Mladic har ennå ikke valgt en forsvarer, men han vil få muligheten til å velge en fra en liste av akkrediterte advokater til ICTY.

– Vi er svært glad, svært fornøyd med at vi har ham i vår varetekt. Han er en av dem som har vært på flukt lengst, sier hun.

– Viktig øyeblikk

Gratulantene har nærmest stått i kø etter at serbiske spesialstyrker torsdag i forrige uke arresterte den tidligere hærsjefen og generalen Ratko Mladic i en liten landsby utenfor Beograd.

– Jeg ønsker velkommen overføringen av Ratko Mladic til ICTY i Haag. Dette er et viktig øyeblikk for forsoningen i regionen og for folkeretten.

–Våre tanker og vår medfølelse går til dem som led og mistet sine kjære i konflikten i det tidligere Jugoslavia, spesielt i Bosnia og Hercegovina, sier EUs utenrikspolitiske sjef Catherine Ashton.

Folkemord-tiltale

Mladic ble tatt imot av FNs varetektsenhet i Haag tirsdag kveld etter å ha blitt utlevert fra Serbia tidligere på dagen.

– Det er vanskelig å si hvor lang tid denne prosessen vil ta, og det avhenger nok ikke av oss men mer av Mladic og hans helse, sier Brammertz.

Serge Brammertz sier han gjøre alt i sin makt for å unngå at rettssaken blir svært langvarig.

Han understreker at det på grunn av Mladics innflytelse og makt, samt omfanget av forbrytelsene, er det avgjørende å få ham stilt for retten.

Mladic var øverstkommanderende for de bosnisk-serbiske styrkene under krigen i Bosnia. Han er blant annet tiltalt for folkemord i forbindelse med massakren i Srebrenica i 1995.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt