– Jeg forsvarte bare landet mitt

Fredag formiddag møter krigsforbrytertiltalte Ratko Mladic for første gang i retten i Haag. – Jeg forsvarte bare landet mitt, sa en preget, men kampvillig Mladic.

Video 4e4b3159-ba6c-4116-81ef-f755547f9c0d.jpg

Mladic møter for retten: Dommer Alphons Orie informerer krigsforbrytertiltalte Ratko Mladic om sine rettigheter.

Den krigsforbrytertiltalte 69-åringen åpnet seansen med slå klart fast for retten hvem han er.

– Jeg er general Ratko Mladic, fortalte Mladic rolig til retten fredag.

Mladic møtte opp i en grå dress, sort - og gullfarget slips, og det som så ut som en militærcap, som han tok av seg før han satte seg.

16 år etter krigen i Bosnia skal den tidligere bosnisk-serbiske generalen møte i FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia (ICTY).

Her blir han nå presentert for elleve tiltalepunkter om folkemord, krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten.

Krigsforbrytelsene skjedde i løpet av Bosnia-krigen, som varte fra 1992 til 1995, der over 100.000 mennesker mistet livet.

69-åringen er anklaget for å være hjernen bak massakren i Srebrenica, der rundt 8000 muslimske menn og gutter ble drept, i tillegg til den 44 måneder lange beleiringen av Sarajevo fra mai 1992, der 10.000 mennesker døde.

Formålet med denne høringen er å informere deg om anklagene mot deg, og for å høre hvordan du stiller deg til skyldsspørsmålet, i tillegg til å verifisere at din rett til veiledning blir respektert, foralte dommer Alphons Orie, og la til:

– Det vil ta litt tid før selve rettssaken starter.

– Jeg er en svært syk mann

Mladics advokater har de siste dagene kommet med en rekke uttalelser angående Mladics helse. Det ble gjort et forsøk på å anke avgjørelsen om utlevering til Haag, men anken ble avvist av serbiske myndigheter.

– Krigsforbrytertiltalte Ratko Mladic har lymfekreft, sa en av Mladics advokater til den serbiske avisa Blic i går. Den serbiske påtalemyndigheten avviser påstanden.

I retten fredag virker Mladic preget av omstendighetene, og som svar til hvorvidt Mladic har forstått sine rettigheter, slik de blir lest opp av en av meddommerne, svarer han:

– Jeg er en svært syk mann. Jeg hørte ikke hva den unge damen sa. Jeg trenger mer tid til å tenke på hva hun sa, så bær over med meg.

På spørsmål om Mladic har lest tiltaledokumentene, svarer Mladic:

– Jeg fikk tre permer med dokumenter på sykesengen, men jeg har ikke lest noe av det.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters ser Mladic svært preget ut i sitt møte med retten i Haag.

«Mladic møtte frem i retten med et eldet utseende, og den høyre siden av munnen hans henger litt ned.»

Mladic møter for retten i Haag

Første dag: Mladic møter for retten i Haag fredag formiddag.

Foto: HO / Afp

Ville ikke høre anklagene

Det var ventet at Mladic ville legge svare på anklagene, og at han ville be om at anklagene skulle leses opp for ham. Mladic ville ikke svare i denne omgang, og ville heller ikke at anklagene skulle leses opp for ham.

– Jeg vil ikke høre et ord av den anklagen les opp for meg, sier Mladic.

Etter at dommeren likevel leste opp et sammendrag av den 11 punkters listen med anklager, alt mens Mladic ristet på hodet, var Mladics svar:

– Jeg vil ha disse frastøtende anklagene mot meg skriftlig, slik at jeg kan gå gjennom dem skikkelig. Jeg kommer til å trenge mer enn én måned til å gå gjennom disse anklagene, som er ordlagt på en mønstrøs måte jeg ikke kan kjenne meg igjen i, sier Mladic.

Dommer Orie svarte da at han skjønte at Mladic trengte tid til å sette seg inn i anklagene, men at det ikke var noe som tydet på at man ville gi avvik fra regelen om en måneds forberedelsestid.

– Hele verden vet hvem jeg er

En stund ut i høringen ber Mladic om at det tas en pause. Etter pausen foregår en del av høringen for lukkede dører, antakelig for å diskutere Mladics helse.

– Den tiltaltes helse vil diskututers for lukkede dører, sier dommer Orie.

Etter pasuen kommer retten og tiltalte ut en kort stund, for å disktutere hvordan saken skal gå frem videre. På et tidspunkt begunner Mladic igjen å foregripe begivenhetenes gang, det vil si diskutere skyldspørsmålet.

– Jeg forsvarte bare landet mitt, folket mitt... nå forsvarer jeg meg selv, sa en kampvillig Mladic til retten.

– Jeg vil bare si at jeg vil leve til jeg ser den dagen jeg er en fri mann.

Her blir Mladic avbrutt av dommeren, som ber Mladic om ikke snakke om ting som har skjedd i fortiden på dette tidspunktet. Denne irretesettelsen faller tilsynelatende ikke smak hos tiltalte.

– Jeg trenger ikke hjelpes som en blind mann, fordi jeg er general Mladic. Hele verden vet hvem jeg er.

Like etter ble den 100 minutter lange høringen i retten avsluttet.

Frem og tilbake

I den første halvtimen i retten har det blitt brukt mye tid på å få klargjort hvorvidt Mladic har fått dokumentene med tiltalen på sitt eget språk.

Mladic har overraskende store problemer med å svare klart på spørsmålet, og begynner på et tidspunkt å snakke om skyldsspørsmålet, men blir da avbrutt av dommeren, da dette er å foregripe begivenhetens gang.

Kan ta lang tid

De forberedende rundene i rettssaken kan ta lang tid, og det kan ta opp til et år før rettssaken kan starte. Rettssaken mot Radovan Karadzic, som er tiltalt for samme forbrytelser, startet 15 måneder etter at han ble arrestert.

Mladic ble arrestert i det nordøstlige Serbia forrige torsdag. Han ble fløyet til Nederland tirsdag.

Mladic kan velge å ta stilling til skyldspørsmålet med en gang eller ta inntil 30 dagers betenkningstid.

Om han innen en måned har gått ikke har svart på skyldspørsmålet, kommer retten til å registrere det som ikke skyldig på hans vegne.

Dommeren avgjorde fredag at Mladics neste møte i retten vil finne sted 4. juli.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt