Biden og Trump, toppbilde

2020-valet i USA

Oppsummert

Demokratenes Joe Biden er utnevnt til vinner av presidentvalget 2020. 3. november stemte rekordmange amerikanere over hvem som skal bli den neste presidenten i USA.

 • Skal presentere funn av valgfusk

  Stabssjefen i Det hvite hus, Mark Meadows, tvitrer at republikanere i Nevada får presentere funn av valgfusk under en høring 3. desember. Det er så langt ikke dokumentert valgfusk under presidentvalget 2020.

  Laster Twitter-innhold
 • Trump snakker under høring

  Donald Trump taler over telefon under en høring om påståtte uregelmessigheter i Pennsylvania i forbindelse med presidentvalget. Trump repeterer beskyldninger om valgjuks. Det er ikke dokumentert omfattende uregelmessigheter i det amerikanske valget.

  Laster Twitter-innhold
 • Biden kunngjør sin administrasjon

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt