Hopp til innhold

Presidentvalg i USA 2020

Oppsummert

Joe Biden er utpekt som ny president i USA etter valget 3. november. President Donald Trump har ikke villet er kjenne valgnederlaget og har utfordret det i en rekke rettssaker.

 • Omtelling i Pennsylvania viste små avvik

  Valgfornektere i et fylke i den amerikanske delstaten Pennsylvania fikk gjennom en ny opptelling av stemmene fra presidentvalget i 2020, men uten at det ble påvist valgfusk, skriver New York Times.

  Omtellingen for hånd av 60.000 stemmer i Lycoming fylke tok tre dager, men viste kun små avvik fra resultatet fra 2020.

  Omtellingen viste at Donald Trump fikk sju færre stemmer enn det som tellemaskinene viste. Joe Biden fikk 15 færre stemmer.

  Skeptikerne er ikke overbevist. – Dette er bare en bit i puslespillet. Vi gir oss ikke, sier Karen DiSalvo som uttaler seg på vegne av en ytrehøyre-gruppe som kjemper for full gjennomgang av 2020-valget i delstaten, der Joe Biden vant med 50.01 prosent mot Trumps 48,85 prosent.

 • Trump-tilhengere tok seg ulovlig inn i valglokale

  En falsk valgkamp-arbeider skal ha ha hjulpet støttespillere av daværende president Donald Trump inn i et valglokale i delstaten Georgia like før det ble gjort innbrudd i en stemmemaskin, melder CNN.

  Kanalen har fått tak i en overvåkningsvideo der to personer knyttet til en av Trumps advokater slippes ulovlig inn i lokalet.

  Statsadvokaten i Georgia etterforsker fortsatt mistanken om ulovlig innblanding i 2020-valget i delstaten.

 • Etterforsker valgjuks i Michigan

  Det amerikanske føderale politiet har fått rettens godkjenning til å beslaglegge valgutstyr og stemmemaskiner i minst tre byer og et fylke i delstatens Michigan, melder Reuters. Politiet etterforsker ulovlige forsøk på å trenge inn i datasystemet i forbindelse med 2020-valget. I Michigan er det avdekket minst 11 tilfeller der Trump-allierte skal ha skaffet seg tilgang til, eller forsøkte å få tilgang til, valgutstyr.

 • Proud Boys-leder dømt til fengsel

  Lederen av den høyreradikale gruppa Proud Boys, Enrique Tarrio, er dømt til fengsel i fem måneder i Washington.

  Proud Boys spilte en framtredende rolle i angrepet på Kongressen 6. januar, som hadde som mål å forhindre at Joe Biden formelt ble godkjent som president.

  Tarrio ble pågrepet to dager før angrepet, for å ha revet ned et Black Lives Matter-banner fra en kirke i Washington i desember og brent det, og for våpenbesittelse. Han var likevel med på å bygge opp støtte til demonstrasjonene,

  Rundt 600 mennesker er siktet i forbindelse med angrepet på Kongressen. Myndighetene i USA har fokusert på ekstreme bevegelser som Proud Boys og Oath Keepers.

  Et av medlemmene fra The Proud Boys har med seg et skytevåpen under en markering i byen Vancouver i delstaten Washington den 5. september 2020. Markeringen var til minne om Trump-tilhengeren Aaron Jay Danielson som ble skutt og drept under et valgarrangement noen dager tidligere.
  Foto: Nathan Howard / AFP
 • Trump prøvde å presse Justisdept.

  Tidligere president Donald Trump skal ha lagt press på Justisdepartementet for å få dem til å erklære at presidentvalget i fjor var «korrupt». – Resten kan dere overlate til meg og republikanske kongressmenn, sa Trump på telefon til fungerende justisminister Jeffrey Rosen i desember i fjor. Dette kommer fram i nylig offentliggjorte dokumenter fra Justisdepartementet, melder CNN. Trump har fortsatt ikke gitt opp forsøkene på å få underkjent valget der Joe Biden seiret.

Biden godkjent som USAs president

McConnell tok avstand fra Trump

SISTE NYTT

Siste nytt