Presidentvalg i USA 2020

Oppsummert

Joe Biden er utpekt som ny president i USA etter valget 3. november. President Donald Trump har ikke villet er kjenne valgnederlaget og har utfordret det i en rekke rettssaker.

 • Proud Boys-leder dømt til fengsel

  Lederen av den høyreradikale gruppa Proud Boys, Enrique Tarrio, er dømt til fengsel i fem måneder i Washington.

  Proud Boys spilte en framtredende rolle i angrepet på Kongressen 6. januar, som hadde som mål å forhindre at Joe Biden formelt ble godkjent som president.

  Tarrio ble pågrepet to dager før angrepet, for å ha revet ned et Black Lives Matter-banner fra en kirke i Washington i desember og brent det, og for våpenbesittelse. Han var likevel med på å bygge opp støtte til demonstrasjonene,

  Rundt 600 mennesker er siktet i forbindelse med angrepet på Kongressen. Myndighetene i USA har fokusert på ekstreme bevegelser som Proud Boys og Oath Keepers.

  Et av medlemmene fra The Proud Boys har med seg et skytevåpen under en markering i byen Vancouver i delstaten Washington den 5. september 2020. Markeringen var til minne om Trump-tilhengeren Aaron Jay Danielson som ble skutt og drept under et valgarrangement noen dager tidligere.
  Foto: Nathan Howard / AFP
 • Trump prøvde å presse Justisdept.

  Tidligere president Donald Trump skal ha lagt press på Justisdepartementet for å få dem til å erklære at presidentvalget i fjor var «korrupt». – Resten kan dere overlate til meg og republikanske kongressmenn, sa Trump på telefon til fungerende justisminister Jeffrey Rosen i desember i fjor. Dette kommer fram i nylig offentliggjorte dokumenter fra Justisdepartementet, melder CNN. Trump har fortsatt ikke gitt opp forsøkene på å få underkjent valget der Joe Biden seiret.

 • Truet på livet i Arizona

  Innenriksministeren i delstaten Arizona må ha livvakter etter flere drapstrusler. Katie Hobbs er kritisk til en omstridt omtelling av stemmene fra valget i fjor, samt til at de som gjør jobben har støttet konspirasjonsteorier på forhånd, melder CNN.

 • Stanser plan om å oppsøke velgere

  Delstatssenatet i Arizona har stanset planene om å oppsøke alle velgere i Maricopa fylke for å spørre dem om hva de har stemt. USAs justisdepartement sier dette trolig bryter med loven som skal hindre påvirkning av og trusler mot velgere, melder NPR.

Biden godkjent som USAs president

McConnell tok avstand fra Trump

SISTE NYTT

Siste nytt

Blinken: – No er det opp til Russland korleis dei vil reagera

USA held svaret til Russland som omhandlar Russlands sikkerheitskrav hemmeleg. No skal Nato koma med sitt svar.