Hopp til innhold

Joe Biden er valgt til USAs neste president

Demokraten Joe Biden er formelt valgt som USAs neste president etter å ha passert 270 valgdelegater. Biden og Kamala Harris vant valget 3. november. Mandag samlet valgdelegatene i 50 delstater seg for å formelt velge den nye presidenten.

Like før 23.30 norsk tid bekreftet Californias 55 valgdelegater resultatet fra presidentvalget 3. november. Joe Biden passerte med det de 270 valgstemmene som trengs for å bli president i USA.

Biden og Kamala Harris er med det formelt valgt til USAs neste. president og visepresident.

Prosessen er vanligvis bare en formalitet, men har i år fått mer oppmerksomhet enn normalt ettersom president Donald Trump fortsatt nekter å erkjenne at han tapte valget.

Det var særlig seks delstater det har vært knyttet spenning rundt, for å se om valgmennene mot formodning kom til å stemme mot det offisielle valgresultatet: Arizona, Georgia, Michigan, Nevada, Pennsylvania og Wisconsin.

Biden vant disse statene med knapp margin, og president Donald Trump hevder at valget ikke gikk rett for seg.

Men i alle de seks statene har valgmennene stemte som de skulle på Biden.

Nevadas seks valgmenn ga først sine stemmer til Joe Biden og Kamala Harris. Det samme gjorde Arizonas elleve, Georgias 16 og Pennsylvania 20 valgmenn. Også Wisconsins ti valgmenn og Michigans 16 gikk til Biden og Harris mandag kveld norsk tid.

Valgkollegiet består av til sammen 538 valgdelegater fra USAs 50 delstater samt den føderale hovedstaden Washington DC.

I henhold til grunnloven er det de som velger president og visepresident. Når alle stemmene er talt opp, er det ventet at Joe Biden og Kamala Harris har fått 306 stemmer, godt over de 270 som trengs, mens president Donald Trump får 232.

T34KCY7jw08

I New York er både tidligere president Bill Clinton og tidligere utenriksminister Hillary Clinton valgmenn for demokratene i år, og vil dermed stemme på Joe Biden. Her er de på vei for å avgi sin stemme.

Foto: Hans Pennink / AP

Voldstrusler

I Michigan var det likevel litt ampert tidligere mandag. Der ble nemlig delstatsforsamlingens kontorer ble stengt på grunn av trusler om voldelige protester mot de demokratiske valgdelegatene.

Et republikansk medlem av delstatsforsamlingen, Gary Eisen, ble også sanksjonert fordi han uttalte på radio at han skulle bistå et siste, uspesifisert republikansk forsøk på å omgjøre valgresultatet i Michigan.

Han ikke ville garantere at det ikke kunne oppstå vold, og ble derfor utelukket fra komiteene han sitter i ut sesjonen.

Like etter klokken 18.00 norsk tid ble det også klart at høyesterett i Wisconsin har avvist et Trump-søksmål om å få 221.000 stemmer erklært ugyldige i to sterkt demokratiske fylker i delstaten.

Kjennelsen kom rundt én time før delstatens ti valgmenn samles for å avgi sine stemmer.

YZzYzyiT9yw

Valgmenn i Michigan måtte eskorteres til delstatsbygningen i Lansing av væpnet politi etter trusler om vold.

Foto: Elaine Cromie / AFP

Vermont først ute

Vermonts tre valgdelegater ble mandag morgen de første som stemte i valgkollegiet.

Siden Joe Biden fikk flest stemmer ved valget i Vermont i november, gikk de tre valgdelegatsstemmene i staten til ham og Kamala Harris. i Indiana ga valgmennene sine elleve stemmer til Donald Trump.

Kort etter stemte Tennessees elleve delegater på president Donald Trump og Michael Pence, og New Hampshires fire på Biden og Harris.

Utover formiddagen rant resultatene inn fra den ene delstaten etter den andre. Alle steder har valgdelegatene så langt stemt slik de skulle – på kandidaten som fikk flertallet i deres stat i november, og derfor får statens valgdelegater.

Etter at stemmene i alle delstatene er avlagt og talt opp, blir de sendt til Senatet i Washington, der en formell opptelling foretas 6. januar.

jKhfui1uQl0

Valgdelegat Kesha Ram fra Vermont fyller ut sitt valgkort mandag.

Foto: Wilson Ring / AP

Kan stemme mot valgresultatet

Hver delstat har et antall valgdelegater som svarer til antall mandater de har i Representantenes hus, pluss de to de alle har i Senatet. Den som får flertall ved valget, får alle delegatene.

Det er ingenting i USAs grunnlov som sier at valgmennene må respektere resultatet.

De ulike delstatene eller partiene som oppnevner valgmennene, kan derimot kreve løfter om dette. 33 delstater har regler som gjør at de må stemme på kandidaten som har vunnet delstaten. De andre kan i teorien gjøre som de vil.

SISTE NYTT

Siste nytt