Vil avle fram sin egen rognkjeks

I Flatanger satses det stort på produksjon av fisken rognkjeks. Nå starter landets første avlsprogram på fisken som brukes mot lakselus i oppdrettsbransjen.

Ingun Næve og Per Sandberg

Ingun Næve i AquaGen sammen med fiskeriminister Per Sandberg da han besøkte anlegget i Flatanger i forrige uke.

Foto: Kjartan Trana/NRK

Rognkjeks er en av de viktigste oppdrettsartene i landet, og det er kampen mot lakselusa som har gjort fisken verdifull. Det produseres nå mange millioner rognkjeks langs kysten, men oppdretterne mangler god stamfisk og rogn til produksjonen.

Vil selge rogn

Per Anton Løfsnæs

Per Anton Løfsnæs er daglig leder i Namdal Rensefisk.

– Vi tror at det er helt avgjørende at vi kan produsere stamfisken selv. Både fordi vi kan avle på den, og fordi vi kan ha en fisk uten sykdommer som villfisken har. Målet vårt er å selge rogn fra stamfisken videre når vi får til dette, sier Per Anton Løfsnæs i Flatanger.

Han er daglig leder i selskapet Namdal Rensefisk som nylig åpnet sitt nye anlegg for produksjon av rognkjeks. Der avler de fram rognkjeks i samarbeid med et annet selskap, AquaGen.

– Det er kjempeflott å ha så store og fine lokaler som dette, der vi har muligheten til å ha ordentlige forhold for rognkjeksa. Det er også bra å ha noen som følger opp fisken dag for dag. For selv om vi sitter inne med mye god kunnskap, er vi nødt til å ha noen tett på fisken i tillegg, sier Ingun Næve i AquaGen til NRK.

Sandberg åpnet

Næve som er doktorgradsstipend var med da fiskeriminister Per Sandberg åpnet det nye anlegget i Flatanger 8. november.

– Suksessen man viser til med bruken av denne lusespiseren vil være avgjørende for at jeg som fiskeriminister kan legge på plass et vekstregime fra 2017. For er det noe vi alle er enige om, så er det at vi må ta knekken på lusa, sa fiskeriminister, Per Sandberg (Frp), under åpningen av Namdal Rensefisk.

rognkjeks

Rognkjeksa skal nå avles fram i nyanlegget i Flatanger.

I over 40 år har AquaGen drevet avlsarbeid på laks og regnbueørret. Noe som er en svært viktig del av oppdrettsnæringa.

Kan bli mat

I dag har rognkjeks blitt den tredje viktigste oppdrettsarten i Norge etter laks og regnbueørret med hensyn til verdi. Totalt ble det solgt 11,8 millioner rognkjeks fra oppdrettsanlegg i 2015, mot 3,5 millioner i 2014.

I dag går alle disse rognkjeksene i kverna og blir til dyrefôr, men nå kikker man mot Asia for å se om fisken kan bli mat for oss også.