Rognkjeks, den merkelige fisken med sugekopp og en rund klumpete kropp, har tidligere vært regnet som en ufisk. Men i dag åpnet Namdal Rensefisk, verdens største produksjonsanlegg for rognkjeks.
To millioner fisk
Fisken viser seg nemlig å være svært effektiv mot lakselusa fordi den spiser den direkte av laksen. Derfor vil anlegget årlig produsere over to millioner fisk.
– Suksessen man viser til med bruken av denne lusespiseren vil være avgjørende for at jeg som fiskeriminister kan legge på plass et vekstregime fra 2017. For er det noe vi alle er enige om, så er det at vi må ta knekken på lusa, sa fiskeriminister, Per Sandberg (Frp), under åpningen av Namdal Rensefisk tirsdag.
– Det er et imponerende anlegg nå som vi vet at dette vil være noen av de viktigste innslagene når det kommer til å bekjempe lusa, sier Sandberg til NRK.
Seks bedrifter bak
Nord-Trøndelag har de siste årene hatt mye problemer med lakselus. Derfor er det så mange bedrifter som nå har stilt seg bak prosjektet.
Produksjonsanlegget ligger på Lauvsnes og bak byggingen står selskaper som Marine Harvest, Midt-Norsk Havbruk, Bjørøya fiskeoppdrett, Emilsen Fisk, Nova Sea og Aqua Gen.
– Dette er kjempeartig! Nå produserer vi samtidig som vi bygger og har ca. en million fisk i anlegget og stadig forbedrer vi prestasjonene, sier daglig leder i Namdal Rensefisk, Per Anton Løfsnæs til NRK.
Så langt har oppdrettsanlegget brukt 100 millioner kroner på utbyggingen, men Løfsnæs mener at det kan bli mer.
– Det blir jo en del mer framover. Vi har en del planer på å avle fram stamfisk som vil koste en god del. Det tror jeg er helt nødvendig for å få dette til å fungere på lang sikt, sier han.
– Må fler tiltak til
15 prosent innslag av rognkjeks har vist seg å være nok til å holde lusa unna anleggene, men Sandberg tror det må flere tiltak til for å få bukt med hele problemet.
– Jeg tror ikke at rognkjeks alene kan løse problemet med lus. Det må nok flere virkemidler til som ny teknologi og lukkede anlegg, men rognkjeks vil være en betydelig innsats, sier Sandberg.