NRK Meny
Normal

Sen påske gir utrygge forhold i fjellet

Så langt har det vært en rolig påske for Røde Kors, men de forventer mye mer utover påskehelgen.

Skitur i påskefjellet

Røde Kors ber folk være varsomme når de skal på tur i påska.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Siden påsken er såpass sen i år, ber Røde Kors folk være ekstra forsiktige. Det kan raskt bli dårlige og utrygge forhold.

Tom Christian Håpnes

Vaktleder i Nord-Trøndelag Røde Kors Hjelpekorps, Tom Christian Håpnes ber folk være varsomme på tur.

Foto: privat

– I Indre-Namdalen og de områdene er det godt med snø og godt skiføre, men det er litt dårlig is på vann og bekker. Det har også gått flere skred. Fjelloppsynet har dokumentert at enkelte av skredene har gått kun fordi sola har varmet, sier vaktleder i Nord-Trøndelag Røde Kors Hjelpekorps, Tom Christian Håpnes.

Operativ leder i Sør-Trøndelag Røde Kors Hjelpekorps, Guro Langen Kjellmark sier folk må tenke gjennom hvor de skal legge skituren.

– Det er kaldere om morgenen, så på hjemturen kan snøen være farligere. Årets påske er sen og over bekker og vann vil det være dårlig hold i snøen. Folk må tenke på at de kan bli våte eller gå igjennom isen

Forventer flere oppdrag

– Patruljene har møtt en åtte til ti folk, da har det stort sett vært klassiske skader som skrubbsår eller overtråkk etter fall på ski. Det har også vært en som har krasjet i et tre, sier Håpnes.

Påsken har startet rolig for Røde Kors Hjelpekorps så langt. De første oppdragene kom skjærtorsdag og har stadig økt.

– Statistisk sett er vi helt i rute med tidligere år. Det vil bli mye mer utover helgen, forteller Håpnes.

Røde Kors er til stede med 1.200 frivillige i forsterket beredskap på over 150 vaktstasjoner over hele landet denne påsken. I tillegg er flere tusen frivillige klare til å rykke ut hjemmefra ved behov.

– Vi oppfordrer folk til å dra ut og nyte påskeværet, men de må sjekke skredfaren og lese seg opp på fjellvettreglene, avslutter Kjellmark.