Hopp til innhold

Hoel brøt barriere – tok historisk seier i Reistadløpet på blanke ski

Landslagsløper Martin Løwstrøm Nyenget ble slått på oppløpet da Johan Hoel tok seieren i Reistadløpet i Troms lørdag. Han ble historisk.

40 km langt skirenn fra Setermoen til Bardufoss.

Landslagsløper Martin Løwstrøm Nyenget ble slått på oppløpet da Johan Hoel tok seieren i Reistadløpet i Troms lørdag. Han ble historisk.

Hoel spurtet ned Nyenget og Eirik Sverdrup Augdal på de siste meterne.

Vinneren gikk på blanke ski og staket hele distansen, mens Augdal og Nyenget hadde festesmurning under utstyret. Reistadløpet er aldri tidligere vunnet på blanke ski.

– Det står høyt å vinne Reistadløpet. Det har blitt et tradisjonsrikt renn på ski Classics-kalenderen. Jeg har drømt om å vinne rennet på blanke ski, det har vært en ekstra gulrot, sa Hoel til NRK:

Han tok sin første seier i Ski Classics-seier etter flere sterke plasseringer. Med triumfen i Bardufoss overtok han også sammenlagtledelsen i langløpsserien denne vinteren.

– Marcialonga og gul trøye var mine store mål før denne sesongen. Det ser ut til at jeg er med i kampen nå, sa Hoel.

Valnes slet

Konkurrentene var imponert over det vinneren leverte i Reistadløpet.

– Han imponerte meg veldig i dag. Jeg hadde ingen superdag og holdt på å stryke med hele veien. Han bryter seg opp godt over tusen høydemeter. At han orker det i disse lange bakkene er sterkt, sa Nyenget til NRK.

Martin Løwstrøm Nyenget

Martin Løwstrøm Nyenget.

Foto: Terje Bendiksby / NTB

Lillehammer-løperen vant det 50 kilometer lange langløpet både i 2022 og 2023, men klarte ikke et hattrick lørdag.

Nyenget måtte nøye seg med annenplass, mens Augdal tok tredjeplassen.

Petter Myhr og Thomas Ødegaarden fulgte deretter. Landslagsløper Erik Valnes deltok også, men fikk ikke med utfallet å gjøre.

Hoel, Nyenget og Augdal holdt sammen helt inn mot målgangen på skistadion i Bardufoss, men helt på tampen rykket Hoel til seg de centimeterne han trengte for å ta seieren.

Overbevisende seier

På kvinnesiden var Astrid Øyre Slind (36) i helt egen klasse og forsvarte fjorårsseieren.

Slind har konsentrert seg mest om tradisjonelt langrenn denne sesongen, men prøver seg i langløp på tampen av en lang vinter.

Lørdag ble det suksess for Oppdal-veteranen. Slind kom til mål i ensom majestet i kvinneklassen.

Astrid Øyre Slind

Astrid Øyre Slind.

Foto: NTB

Med smurning under skiene satte 36-åringen fart fra start og opparbeidet seg en luke på opp mot halvannet minutt i de tøffe stigningene opp til Orta. Det forspranget klarte ikke Ski Classics-leder Emilie Fleten og resten av langløpseliten å gjøre noe med.

Dermed ble det en lang og ensom ferd mot seieren mot Slind. Hun gikk store deler av feltet alene i tet.

Seieren var 36-åringens tredje i Reistadløpet. Annenplassen gikk til tyske Victoria Carl, også hun mest kjent fra tradisjonelt langrenn. I mål var Carl slått med drøye to minutter av suverene Slind.

Emilie Fleten tok tredjeplassen. Gol-jenta leder Ski Classics sammenlagt. Lørdag var hun slått med tre minutter og 27 sekunder.

Det knyttes stor spenning til hvilke planer lørdagens vinner har for neste sesong. Slind er ønsket tilbake på landslaget, men det er høyst usikkert om hun takker ja til plass der.

Oppdal-veteranen har de siste sesongene satser som del av Team Aker Dæhlie-laget med Chris Jespersen som personlig trener. Den resepten har gitt stor suksess.

Lørdagens utgave av Reistadløpet ble gått i et gnistrende vintervær.

Søndag venter en ny tøff oppgave for Ski Classics-eliten i Troms. Da skal 60 kilometer tilbakelegges mellom Bardufoss og Finnsnes.

(©NTB)