Hopp til innhold

Sakkyndig mener brannsikkerheten ikke var god nok

Rettssaken etter dødsbrannen på Øysand i Melhus i 2015, er i gang igjen i Sør-Trøndelag tingrett. Det sakkyndige vitnet mener tankhallen åpenbart ikke var brannsikkert – og at det var en gnist fra en truck som antente bensindampen.

Brann i bilopphuggeri på Øysand

En mann døde og to ble skadd i brannen på Øysand i mai 2015.

Foto: Joar Elgåen / NRK

Hovedforhandlingen ble stoppet i mars fordi tingretten ønsket saken bedre opplyst.

Det måtte da engasjeres en ekspert på brannteknikk før de kunne fortsette.

Det sakkyndige vitnet har vurdert brannsikkerheten ved tankanlegget hvor brannen startet, og laget en rapport for retten.

Dette tankanlegget var laget av bedriften selv, og eksperten har også vurdert om dette var godt nok utført i forhold til formålet.

– Ikke godt nok brannsikret

Det sakkyndige vitnet mente at det branntekniske anlegget ikke har vært tilstrekkelig i orden, og påpekte at det ikke har vært foretatt branntekniske vurderinger på forhånd, før dette tankanlegget ble satt opp i 2014.

– Konklusjonen er at tankhallen åpenbart ikke var brannsikkert. Man burde ha tenkt gjennom at noe liknede kunne skje, og hatt det i en risikovurdering, konkluderte sakkyndig vitne under rettssaken på onsdagen.

Det var på ettermiddagen 26. mai 2015 at en tank, som ble brukt til oppbevaring av flere hundre liter bensin, falt i gulvet inne i bedriften. En større bensinlekkasje oppstod, og da arbeiderne kjørte inn en elektrisk truck for å rydde opp, antente bensindampen.

En mann døde og to ble alvorlig skadd i brannen ved Trondheim Bil-demontering 26. mai i 2015.

– Gnist fra truck antente bensindampen

De ansatte skulle ikke ha opptrådt på denne måten, mente branneksperten.

– Har du en lekkasje av denne størrelsen skal du for all del ikke gå inn i rommet. Da skal du trekke unna, og ringe brannvesenet. Vi tror bruken av trucken var det som antente bensindampen. Det kan ha vært statisk elektrisitet, men det virker ganske opplagt at det var trucken som skapte gnisten som startet eksplosjonen i bensindampen, sa sakkyndig vitne.

– Det gikk galt. De ansatte handlet på impuls og var opptatt av å stoppe lekkasjen. Mange ting har sviktet her.

Arbeidstilsynet kontrollerte bedriften

Belinda Skibnes Ramberg

Belinda Skibnes Ramberg nekter straffskyld etter brannen.

Foto: Kjartan Ovesen / NRK

Én måned før brannen ved Trondheim Bil-demontering, var Arbeidstilsynet på uanmeldt tilsyn hos bedriften. Hverken brannvesen eller Arbeidstilsynet sjekket rommet der det ble oppbevart bensin.

Påtalemyndigheten mener bedriften var skyld i brannen, og de fikk et forelegg på en million kroner. Men firmaet nektet å godta forelegget og derfor ble det rettssak.

Daglig leder Belinda Skibnes Ramberg er tiltalt for brudd på arbeidsmiljøloven, men nekter straffskyld.

Etterlatte får kompensasjon

En avtale sørger for kompensasjon til de etterlatte av 30-åringen som mistet livet i brannen ved Trondheim Bil-demontering.

Også de to skadde får kompensasjon etter brannen, men innholdet i avtalen er taushetsbelagt, skriver Trønderbladet.

Det foreligger ingen innrømmelse av skyld, og derfor brukes ikke brukes ordet erstatning, opplyser kvinnens forsvarer, advokat Frode Wisth.