Hopp til innhold

Daglig leder tiltalt etter dødsbrannen på Øysand

Påtalemyndighetene mener lederen av bilopphuggeriet på Øysand har brutt brann- og eksplosjonsloven og arbeidsmiljøloven.

Brann i bilopphuggeri på Øysand

Bygningen tilhørende et bilopphuggeri på Øysand sør for Trondheim var helt overtent da brannvesenet kom frem. Nødetatene rykket ut med store styrker, og brannvesenet fikk etter hvert kontroll over brannen.

Foto: Joar Elgåen / NRK

Belinda Skibnes Ramberg

Daglig leder, Belinda Skibnes Ramberg, blir tiltalt etter dødsbrannen på Øysand i mai 2015.

Foto: Kjartan Ovesen / NRK
Politiadvokat Aage Sliper Midling

Politiadvokat Aage Sliper Midling representerer påtalemyndigheten i denne saken.

Foto: Stein Lorentzen / NRK

En mann i 30-årene døde av skadene han pådro seg i brannen på Øysand, like sør for Trondheim, I tillegg fikk to andre alvorlige brannskader, den ene lå kritisk skadd på brannskadeavdelingen ved Haukeland universitetssykehus i Bergen.

Alle de skadde jobba ved bilopphuggeriet.

Lederen for selskapet er tiltalt å ha brutt brann- og eksplosjonsloven §42 første ledd ved å ha ikke utvist nok forsiktighet ved oppbevaring av brannfarlig materiale.

I tillegg er hun tiltalt for å brudd på arbeidsmiljøloven. Bakgrunnen for dette at selskapet ikke hadde rutiner for å avdekke farlige brudd på HMS-reglene ved bedriften.

– Påtalemyndighetene mener dette er såpass klandreverdig at det er straffbart, derfor er det tatt ut tiltale, sier politiadvokat Aage Sliper Midling.

I tillegg er Trondheim Bil-Demontering er ilagt en foretaksstraff på 1 million kroner for bruddene.

– Dette er en omfattende sak. Det har vært alvorlig skadde personer som ikke har vært mulig å avhøre med en gang. Jeg kan nevne at det siste avhører av de skadde skjedde i november, sier Midling.

Midling vil ikke si noe om hva han vil gå inn for som straff, men sier det ikke vil bli snakk om bøter i denne saken. Det vil altså si at han trolig mener fengselsstraff er mer riktig.

– Uenige i beskrivelser

Skibnes Rambergs advokat, Frode Wisth, sier til NRK at hans klient foreløpig ikke ønsker å ta stilling til tiltalen.

– Hun er selvfølgelig preget, og vil ikke ta stilling om hun ønsker å vedta forelegget, eller om hun vil erkjenne straffskyld etter tiltalen. Det vil vi komme tilbake til senere, sier Wisth.

– Vi har gått gjennom faktum og grunnlaget for de to dokumentene, og finner grunn til å ettergå dem ganske nøye. Vi er uenige i en del faktumbeskrivelser som politiet har lagt til grunn, legger han til.

Eksplosjonsarta brann

Det var på ettermiddagen 26. mai 2015 at en tank, som ble brukt til oppbevaring av flere hundre liter bensin, falt i golvet inne i bedriften. Da tanken falt rev den av en forbindelsesslange mellom flere hjemmesnekra bensintanker slik at det oppstod en større bensinlekkasje. Mens arbeiderne var inne i hallen for å rydde opp antente bensindampen.

Bilopphuggeriet sto raskt i full fyr og svart, giftig, røyk velta over området. Vitner beskrev brannforløpet som eksplosjonsarta.

Hjemmesnekra tankanlegg

Under etterforskninga i etterkant har både Arbeidstilsynet og Direktoratet for samfunnsikkerhet og beredskap avdekket at tankanlegget bedriften oppbevarte tusenvis av liter med bensin, var lagd av bilhopphuggeriet selv.

Det var daglig leder som satte i gang arbeidet og bestemte at egne ansatte skulle prosjektere, konstruere og motere tankanlegget. Tankene var ikke godt nok sveisa fast til reolen de stod på.

Både Arbeidstilsynet og direktoratet anmeldte bilopphuggeriet etter sine undersøkelser.

NRK har forsøkt å få en kommentar fra Belinda Skibnes Ramberg uten å lykkes.

Kritisk for hovedbygget på bildemonteringsanlegget.