Hopp til innhold

Justisministeren lover tiltak for at nye helikopter kan lande på sykehusene

Justisminister Monica Mæland (H) lover at regjeringa skal gjøre tilpasninger slik at nye og større redningshelikopter kan lande på sykehus over hele landet.

Nye redningshelikopter, test St. Olavs hospital

NYTT REDNINGSHELIKOPTER LANDET PÅ ST. OLAVS HOSPITAL: Løse gjenstander fløy av gårde i stor hastighet. En rapport viser at det ikke var trygt for syklister og barnevogner da helikoptret landet.

Foto: St. Olavs hospital

Testlandinger ved St. Olavs hospital i Trondheim og Haukeland sykehus i Bergen viser at det er enorme lufttrykk fra Norges nye redningshelikopter.

Flere helseregioner krever mer testing av helikoptrene. En rapport viser at det ikke var trygt for folk på gata, da helikoptrene landet på sykehusene i Trondheim og Bergen.

16 nye og større helikopter kalt SAR Queen skal snart tas i bruk.

– Det må gjøres tilpasninger. Det har vi visst, sa justisminister Monica Mæland (H) i Stortinget onsdag.

Nytt redningshelikopter, testl-lander på St. Olavs hospital

KREVER FLERE TESTER: Norges nye redningshelikopter testlander på St. Olavs hospital. Sykehusdirektøren så folk holde seg fast på bakken og krever mer testing.

Foto: St. Olavs hospital

Justisminister svarte i Stortinget

Justis- og beredskapsminister, Monica Mæland (H), svarte onsdag på spørsmål om problemene med lufttrykket fra de nye helikoptrene i Stortingets spørretime.

– Vi visste at de nye helikoptrene er mye tyngre. Vi visste at de har mer rotorvind. Og vi har erfaringer fra Danmark som gjør at det kreves større sikkerhetssoner, sa Mæland.

Justis – og beredskapsdepartementet ser nå på hvilke tiltak som kan bli nødvendig.

– Det kan være ulike måter å håndtere dette på. Det viktigste er at de blir håndtert og at de sykehusene som i dag benytter redningshelikoptrene skal gjøre det i fremtiden. Det er også mye, mye bedre helikoptre, understreket Mæland.

Norge får 16 nye redningshelikopter og anskaffelsen koster 16,8 milliarder kroner. De to første helikoptrene er tatt i bruk i Stavanger fra 1. september. Om et halvt år skal nye redningshelikopter lande på St. Olavs hospital.

Monica Mæland

HAR VISST OM LUFTTRYKKET: Justisminister Monica Mæland sa onsdag at det skal gjøres tilpasninger på landingsplasser på sykehus slik at nye redningshelikopter kan lande.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

Bedre helikopter

– De nye redningshelikoptrene vil bidra til raskere og bedre pasienttransport under alle slags værforhold. Når innfasingsarbeidet er gjennomført vil beredskapen for Norges befolkning være vesentlig forbedret, forsikret justisminister Monica Mæland i Stortinget onsdag.

Det er Justis- og beredskapsdepartementet som har ansvaret for å tilpasse landingsplasser ved sykehusene til de nye redningshelikoptrene.

– La meg være veldig tydelig på at sykehus som i dag benyttes av redningshelikoptrene også skal benyttes av dem i fremtiden. Debatten handler om hvilke tilpasninger som må gjøres for å få det innenfor den kostnadsrammen vi har til disposisjon, sa Mæland.

Ikke fornøyd med svar

Helsepolitisk talsperson, Ingvild Kjerkol (Ap) er ikke fornøyd med svaret hun fikk fra justisministeren i Stortinget.

– Jeg synes ikke statsråden ga gode nok svar på bekymringene fra St. Olavs hospital og Universitetssykehuset Nord-Norge om problemene med lufttrykk og støy ved landing, sier Kjerkol til NRK.

Hun sier det er viktig at det er trygt for folk når redningshelikoptrene lander på sykehusene.

– Det er for meg åpenbart at det trengs nye investeringer og løsninger for å sikre gode forhold for å kunne lande de nye helikoptrene trygt på sykehusene, som skal behandle kanskje kritisk skadde pasienter, sier Kjerkol.

Helsepolitisk talskvinne for Arbeiderpartiet, Ingvild Kjerkol

TOK OPP SAK I SPØRRETIMEN: Helsepolitisk talsperson i Ap, Ingvild Kjerkol, synes ikke justisministeren ga gode svar på bekymringene som er ved St. Olavs hospital og Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø.

Foto: Ingrid Lindgaard Stranden / nrk

Kritisk til at helikopter ikke kan lande

Det var Stoltenberg-regjeringa som startet prosjektet med å bytte redningshelikoptre, men valget ble tatt og kontrakten underskrevet i desember 2013, etter at Solberg-regjeringa hadde tatt over.

Parlamentarisk leder i Sp, Marit Arnstad, mener landingsplasser på sykehusene burde vært på plass for nye redningshelikopter.

– Jeg synes det er helt utrolig at man velger å kjøpe helikopter uten å forsikre seg på forhånd om at de faktisk kan lande på sykehusene. Jeg synes det er rart at det ikke er tatt tak i dette tidligere, sier Marit Arnstad fra Senterpartiet.

Om to år skal alle helikoptrene, som blir kalt SAR Queen, etter planen være i drift.

– Dette må regjeringa ordne opp i. Jeg frykter at en her kommer til å bruke ressurser til å utbedre landingsplassene i de store byene, og at det kommer til å gå ut over det helt nødvendige behovet for flere helikopterlandingsplasser ved lokalsykehusene i Norge, ikke minst i Namsos, sier Arnstad.

Nye redningshelikopter

RASKERE HELIKOPTER: Norges nye redningshelikopter er langt raskere enn de gamle Sea King redningshelikoptrene.

Foto: Forsvaret

Lander på flyplasser

Mæland viste til at redningshelikoptrene også kan lande på flyplasser.

– Dette er løst på ulike måter andre steder i landet. I Stavanger lander de på Sola og i Arendal er det Kjevik eller Gullknapp som blir brukt som landingssted. Jeg har sett Dagsrevy-reportasjen fra Trondheim, og jeg er sikker på at vi skal finne en god løsning der, sa hun.

Redningshelikoptre lander på flyplassen på Sola til nytt sykehus står ferdig i Stavanger i 2023.

– Jeg merker meg at statsråd Mæland ikke ville svare på spørsmålet om det er en akseptabel løsning å bruke flyplassen i Namsos. Landingsplass på sykehuset er nødvendig for å sikre akuttfunksjonene og god nok beredskap, sier Kjerkol.