Må vurdere å skjerpe sikkerheten

Store verdensstjerner kommer til Norge i sommer, og det ventes store ansamlinger av folk på konserter og festivaler rundt om i landet. Nå vurderer arrangørene og politiet om sikkerheten rundt arrangementene må skjerpes.

Kø i granåsen

Store sikkerhetstiltak settes i sving når Robbie Williams kommer til Trondheim og Granåsen i august. Bildet er fra Bruce Springsteens konsert i fjor.

Foto: Petter Moen Nilsen

I forbindelse med at 22 personer døde og 59 ble skadd i en eksplosjon ved en konsertarena i Manchester seint mandag kveld, ble det på tirsdag morgen diskutert om sikkerheten under en Bruno Mars-konsert i Telenor arena i Oslo onsdag måtte økes.

Trond Singsaas

Prosjektleder for Starmusfestivalen ved NTNU, Trond Singsaas, forteller at sikkerheten rundt festivalen kanskje må skjerpes etter hendelsen i Manchester.

Foto: NTNU

I Trondheim er det også flere store arrangement i vente fremover. 2200 har sikret seg inngang til den store vitenskapsfestivalen, Starmus, i Trondheim i sommer. I tillegg har 35 000 mennesker kjøpt billett til Robbie Williams i Granåsen i august.

– Vi har diskutert det som skjedde i Manchester i dag for å ta en ytterligere vurdering av beredskapssituasjonen. Vi har allerede gjennomført en risiko- og sårbarhetsanalyse av arrangementet i Trondheim spektrum, og må gå nøyere gjennom det med tanke på det som har skjedd, sier Trond Singsaas, prosjektleder for Starmusfestivalen ved NTNU.

Bruker mest midler på sikkerhet

Han understreker at folk som deltar på Starmus-festivalen i Trondheim skal føle seg trygge.

Når 35 000 mennesker samles i Granåsen i Trondheim 1. august for å se Robbie Williams er det store sikkerhetstiltak som settes i sving. Dette er Trondheim Concerts største kostnadspost, ifølge sikkerhetsansvarlig i Trondheim Concerts, Mård Askim.

– Vi bruker utrolig mye midler på dette, og tar sikkerheten på største alvor. Vi har selvfølgelig hendelser som i Manchester og Paris i bakhodet, dessverre. Når det samles så mange mennesker på et sted, så må sikkerheten være i høysetet, forteller Askim.

Viktig å leve som normalt

Steffen Ousdal

Sjef for beredskapsseksjonen i Politidirektoratet, Steffen Ousdal, mener at folk bør leve normale liv og gå på konserter.

Foto: Politidirektoratet

Politiet mener det er viktig at folk ikke gir etter for terrorfrykt.

– Det er viktig at vi fortsetter å leve som normalt, bruker byen og går på de arrangementene vi måtte ønske, sier Steffen Ousdal, sjef for beredskapsseksjonen i Politidirektoratet, til NTB.

Tirsdag morgen hadde politiet et lengre planleggingsmøte med Trondheim Concerts angående sikkerheten rundt Robbie Williams-konserten i august.

– Lokalt politi har alltid oppmerksomhet knyttet til store arrangementer. De går tidlig i dialog med arrangøren for å detaljplanlegge nødvendige tiltak for å få avviklet arrangementene på en sikker, trygg og god måte, sier Ousdal til NTB.

Politiet kan derimot ikke si hvilke tiltak som gjøres i forkant av konsertene.

– Vi pleier aldri å gå i detalj om sikkerhetstiltak og ber om forståelse for det. Vi vurderer alltid ulike tiltak, både synlige og usynlige.