Hopp til innhold

Mener Starmus i Trondheim blir en «once in a lifetime»-opplevelse

I dag slippes den mer folkelige delen av programmet for vitenskapsfestivalen Starmus i Trondheim i juni.

Axel Tidemann, forsker på Telenor research og Ola By Rise, kommunaldirektør

Forsker Axel Tidemann og kommunalråd Ola By Rise har store forventninger til Starmus, som samler verdenskjente astronauter, nobelprisvinnere og vitenskapsstjerner fra 18. juni.

Foto: Morten Andersen/NRK

Hele festivalen vil åpne med en times samtale mellom tre av de gjenlevende astronautene fra Apollo-programmet.

Buzz Aldrin, Charlie Duke og Harrison Schmitt skal snakke om hvordan det var å lande på månen og komme med synspunkter på fremtidige reiser til Mars.

– Vi vil involvere hele byen og folk skal oppleve at dette har noe å si for dem, sa kommunalråd Ola By Rise da det folkelige programmet ble lansert mandag. Dette er gratis.

Høye billettpriser

Men festivalen har fått kritikk for høye billettpriser. Den ordinære billettprisen er på over 7000 kroner, mens byens befolkning kan kjøpe Trondheimskortet til 5000 kroner.

– Den type festivaler har en pris. Det er ikke hver dag at det kommer 46 vitenskapsstjerner, ti nobelprisvinnere og ti astronauter og et par har vært på månen. De har noe å formidle. For den som er veldig interessert så kan det godt være en «once in a lifetime experience». Det er litt billigere enn å dra til Syden, sier kommunalråd Ola By Rise.

Buzz Aldrin på månen 1969

Buzz Aldrin på månen i 1969. Han kommer til Trondheim i juni.

Foto: Neil Armstrong/NASA

Festival også for barn og unge

Festivalen skal også inspirere barn og unge, sier NTNU-forsker Axel Tidemann, som har kunstig intelligens som fagfelt.

– Interessen for forskning er stor i Trondheim. Det er en teknologiby, men den kan heves enda mer. Det skrives jo mye om Starmus og det er enormt store navn som kommer, sier Tidemann.

Det lokale programmet er tredelt og gratis. Starmus science camp skal bidra til festivalstemning fra 20.- 22. juni. Se hele programmet her.

  • På Torvscenen blir det besøk av astronauter, kjente vitenskapsnavn og roboter og det blir flere daglige fysikkshow og mange konserter. Konferansier blir TV-programlederen Stian Barsnes Simonsen.
  • På en egen teltrigg på Torvet og på Trondheim folkebibliotek blir det ulike aktiviteter rettet mot barn og familier.
  • Independent Programme. Det loves festivalstemning over hele byen. Det blir konserter og foredrag.