Hopp til innhold

Buzz Aldrin kommer til Norge

Tre av tolv personer som har satt sine ben på månen tar turen til Trondheim neste år. Dette er første gang i historien at de møter publikum sammen.

Buzz Aldrin på månen 1969

Buzz Aldrin går på månen i 1969 der han landet med Apollo 11. Til sommeren kommer han til Trondheim.

Foto: Neil Armstrong/NASA

De tre månevandrerne Buzz Aldrin, Charles Duke og Harrison Schmitt kommer til Trondheim for å dele sine opplevelser fra verdensrommet. Dette skjer under Starmusfestivalen neste år.

– Disse tre romfarerne vekker gutteungen i meg. Buzz Aldrin er nesten en mytisk skikkelse. Han var jo nummer to som fikk lov til å gå på månens overflate etter Neil Armstrong. Han var en del av den TV-begivenheten som hele verden har et forhold til, så det blir noe helt spesielt å få se han på nært hold, sier pressekontakt for Starmusfestivalen, Stein Mortensholm.

Vil dele opplevelser

Stein Mortensholm

GUTTEDRØM: Å få møte legendariske månefarere i Trondheim blir en stor opplevelse, mener Stein Mortensholm, presseansvarlig for Starmusfestivalen.

Foto: Stein Roar Leite / NRK

Charles Duke var pilot for Apollo 16 i 1972. Der ble han den tiende og yngste personen til å gå på månen.

Harrison Schmitt var den første forskeren som ble med på en Apollo-ferd. Som pilot i månelandingsfartøyet Apollo 17 ble han 11. desember 1972 den tolvte og hittil siste personen på månen.

– De skal fortelle hver sin historie om hvordan de opplevde å være i verdensrommet. Det var jo dramatisk under flere av disse ferdene, så det er spesielt at alle tre lyktes. Disse erfaringene vil de komme til å dele, forteller Mortensholm.

Dramatikk i rommet

Buzz Aldrin

LEGENDE: Buzz Aldrin var den andre som satte sine ben på månen i 1969.

Foto: Susan Walsh / Ap/NTB Scanpix

Dette blir første gang månevandrerne opptrer samlet foran publikum. I Trondheim vil de avsløre flere hemmeligheter om månelandingene i 1969 og 1972, og også fortelle hva de selv tenker om framtidige romferder til planeten Mars.

– Jeg tror vi vil få høre at det var mer dramatisk enn det vi har fått formidlet tidligere. Charlie Duke har et kjent sitat fra en situasjon i verdensrommet der han sier: «You've got a bunch of guys about to turn blue, but now we're breathing again». Hva som skjedde der blir jo veldig spennende om vi får høre, sier Mortensholm.

Charles M Duke Jr. samler prøver fra månen Apollo 16

Charles M Duke Jr. samler prøver fra månen ved kanten av Plum Crater Apollo 16.

Foto: NASA

Muligheter i Trondheim

At de store romfarerne kommer til Norge og til Trondheim vil ifølge arrangørene av Starmus bli en stor begivenhet. Mortensholm forteller imidlertid at det også er muligheter for å gjøre store gjennombrudd også på denne sida av kloden.

– Vi i Norge opplever jo å være litt på andre siden av verden fra det som foregår. Men det er ikke alle som vet at vi på NTNU har kontrollrom med direktelink til den internasjonale romstasjonen. I tillegg har vi romteknologi og romforskning her også, sier han og legger til:

– Kanskje noen av romfarerne planter drømmer i noen unge mennesker som om få år gjør like store gjennombrudd med base her i Trondheim.

NASA til Månen

Harrison H. Schmitt arbeider ved siden av en stor månestein i løpet av tredje Apollo 17-romturen på månen, 13 desember, 1972. En stein som ble gravd opp på turen ble fløyet tilbake til jorden og står nå i et tinghus i Florida. Steinen er verdt millioner.

Foto: NASA / AP