Hopp til innhold

Nå kommer denne mannen til Norge

Verdens mest kjente fysiker Stephen Hawking er blant de store navnene som kommer til Starmus-festivalen i Trondheim til neste år.

Stephen Hawking

Stephen Hawking kommer til Trondheim i forbindelse med Starmus-festivalen som skal arrangeres. Dette er Hawkings første besøk til Norge.

Foto: Ted S. Warren / Ap

Starmus-festivalen er en vitenskaps- og musikkfestival som tre ganger tidligere er blitt arrangert på Kanariøyene. I 2017 flyttes den til Trondheim og det er ventet at flere nobelprisvinnere, forskere og musikere i verdensklasse kommer.

Blant disse er geniet Stephen Hawking, som sier følgende om flyttingen.

– Dette er en veldig spennende mulighet, sier Stephen Hawking i en pressemelding.

Festivalen arrangeres fra 18.-23. juni i 2017.

LES: Det finnes ingen sorte hull

May-Britt Moser er strålende fornøyd med å få Starmus-festivalen til Trondheim

Et internasjonalt utstillingsvindu

Starmus-festivalen ble startet i 2011, initiert av astrofysikeren Garik Israelian. Målet hans var å gjøre vitenskap og kunst tilgjengelig for offentligheten.

I en pressemelding opplyser NTNU at Starmus ønsker å flytte til Trondheim fordi festivalen får blomstre i en pulserende kulturelt miljø.

Festivalen vil gi Norge et internasjonalt utstillingsvindu for vitenskap, teknologi, utdanning og kultur. Den vil sette Norge som kunnskapsnasjon på verdenskartet, og være en viktig arena for å profilere NTNU, som er vårt største universitet. Jeg har store forventninger til hva Trondheim og NTNU kan få til, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen i en pressemelding.

Ekteparet Moser

May-Britt Moser er strålende fornøyd med å få Starmus-festivalen til Trondheim.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

– Kan gjøre mye godt for byen

Starmus er en festival som prøver å kombinere vitenskap, kunst og kultur. Målet med festivalen er å spre kunnskap, skape forbildene og inspirere fremtidige generasjoner.

– Dette er bare så fantastisk gøy. De å kunne kombinere musikk, vitenskap og kombinere dette med barn er bare så fantastisk. Det blir rett og slett fest, sier May-Britt Moser til NRK.

–​ Jeg tror Starmus kan gjøre mye godt for byen, og vi har også utrolig mye å tilby Starmus. Byen og regionen er full av sterke kompetansemiljø som Starmus vil kunne dra nytte av, samtidig som festivalen vil gi et løft til disse miljøene, sier nobelprisvinner og professor ved NTNU May-Britt Moser.

Verdens mest berømte vitenskapsmann

Ingen har vekket vår nysgjerrighet for sorte hull og andre av universets gåter som den britiske fysiker og matematiker Stephen Hawking.

Han er omtalt som verdens mest berømte nålevende vitenskapsmann. I boken A Brief History of Time, som kom ut i 1988, gir han en populærvitenskapelig forklaring på flere av de store universets gåter. Boken er solgt i millionopplag, og regnes for å være tidenes bestselger innen forskningslitteratur. Som forsker er han særlig kjent for sine arbeider om sorte hull og for å forbinde den generelle relativitetsteorien med kvantemekanikken.