Hopp til innhold

Verdens største våpenprodusent fikk først ja til å leie Nidarosdomen

F-35 produsenten Lockheed Martin ville leie Nidarosdomen. Først fikk de ja, men så satte Den norske kirke foten ned.

Vestfronten Nidarosdomen

Vestfronten av Nidarosdomen. Her ville den amerikanske våpenprodusenten arrangere konsert 10. november for å feire ankomsten av Norges nye kampfly.

Foto: Linda Bjørgan / NRK

Fredag 10. november er det offisiell seremoni på Ørland flystasjon for å feire ankomsten av de første F-35 flyene på norsk jord. Mottaket markeres på Luftforsvarets 73-årsdag.

I den forbindelse ønsket produsenten av flyene, Lockheed Martin, å leie Nidarosdomen for å arrangere konsert og feire ankomsten av de nye kampflyene.

– I dette tilfellet var det snakk om mellom 200 og 300 mennesker og en orgelkonsert i Nidarosdomen. Det er en arrangementstype som vi har omtrent 25 ganger i året, forteller menighetsforvalter i Nidaros domkirke og Vår Frue menighet, Jan Schrøder.

LES: Domen sa ja til Motorpsycho – var skeptiske til Aurora

En nasjonal begivenhet

Frem til 2025 skal Norge anskaffe inntil 52 kampfly med våpen og utstyr til en verdi av 71,5 milliarder kroner. Den amerikanske våpenprodusenten fikk ja til leie nasjonalhelligdommen for rundt 50 000 kroner. Menighetsrådet problematiserte aldri om en våpenprodusent var velkommen i kirka som huser mange av Norges største anledninger

– Vi tok en intern beslutning på dette og vi vurderte det som et konsertforhold hvor vi holder en konsert med vår organist i en halv time. Vi svarte ja fordi dette er en nasjonal begivenhet og overlevering av en veldig stor kontrakt, forteller Schrøder.

Første norske F-35-pilot på vingene

De første F-35 flyene kommer til Norge den 10. november.

Foto: Det Amerikanske Luftforsvaret

– Upassende å feire våpeninnkjøp

Men siste ord var ikke sagt. Da øverste sjef i Den norske kirke, preses Helga Byfuglien fikk høre om at den amerikanske våpenproduserenten hadde leid Nidarosdomen, satte hun ned foten.

– Jeg forholder meg til det Kirkemøtet har lagt til grunn – å feire dette i nasjonalhelligdomen, er ikke i tråd med hvordan kirken skal forvaltes, sier hun.

Helga Byfuglien

– Det handler ikke om størrelsen på kjøpet, men hvordan det var ønsket å markere, mener Helga Byfuglien om den planlagte konserten i Nidarosdomen.

LES: 10 millioner kroner i omløp daglig på flybase

At en amerikansk våpenprodusent fik leie Nidarosdomen vekker oppsikt både blant turister og lokalbefolkning.

– Det er rett og slett trist. Lockheed Martin har ingenting i Nidarosdomen å gjøre, mener Torbjørn Solberg.

– Jeg synes det er helt ok, fordi Nidarosdomen bringer fred, sier Inger Rolfsen.

– Jeg synes det høres dumt ut at en våpenprodusent skal holde konsert i ei kirke. Det er ikke noe om å gjøre, mener Else Nordstrand Nilsen.

Inger Nordstrand Nielsen

De to venninnene Inger Rolfsen og Else Nordstrand Nilsen er ikke helt samstemte om det er greit at Nidarosdomen holder konsert for våpenprodusenten Lockheed Martin.

Foto: Morten Andersen / NRK

Pressevakt i Forsvarsdepartementet, Ann Kristin Salbuvik, sier i en kommentar til NRK at det ikke er naturlig for Forsvarsdepartementet å kommentere Locheed Martins arrangement, og at dette er et forhold mellom leietager og utleier.

– Forsvarsdepartementet samarbeider med Forsvaret om mottakelsesseremonien på Ørlandet fredag 10. november, og ser frem til at de første F-35 ankommer Norge om noen få uker, sier Salbuvik.