Hopp til innhold

Kystad-saken: Ordføreren satt i avhør i tre timer

Tirsdag satt flere toppolitikere i Trondheim mange timer i avhør med Økokrim i forbindelse med Kystad-saken. Ordføreren selv satt i nesten tre timer.

Ordfører Rita Ottervik etter avhøret hos Økokrim.

Det var fredag forrige uke at det ble kjent at Økokrim har startet en etterforskning av Kystad-saken.

I dag har flere toppolitikere i Trondheim vært inne til avhør med politiet for å forklare seg i saken. Tidligere kommunalråd for Høyre, Yngve Brox, gruppeleder for Ap, Geir Waage og ordfører i Trondheim, Rita Ottervik, er dem som har vært gjennom avhør på Sentrum politistasjon i dag.

– Vi har gått gjennom den lange saksmengden som har vært siden 2005 og fremover, hvordan kommunen har behandlet saker knyttet til både grønn strek og kommuneplanens arealdel, men også til hvordan vi håndterer habilitetsbestemmelser og så videre, sier Ottervik.

– Hvordan har det vært å sitte i avhør?

– Jeg synes det er greit. Jeg har gått gjennom det jeg vet, og har forhåpentligvis bidratt til å opplyse saken. Jeg er veldig glad for at politiet tar fatt i saken raskt og grundig.

Også kommunalråd, Sissel Trønsdal (Ap), skal inn til avhør tirsdag ettermiddag i 15-tiden.

Rita Ottervik

Rita Ottervik har forklart seg for politiet i underkant av tre timer tirsdag.

Foto: Mari Svenning / NRK

Satt i fire timer

Tidligere kommunalråd for Høyre, Yngve Brox, var gruppeleder for Høyre i Trondheim da Kystad-saken ble behandlet.

Brox har sittet i avhør med politiet i fire timer tirsdag.

– Jeg synes det er en fryktelig trist sak. Jeg er veldig glad for at påtalemyndigheten nå jobber grundig med den, og nå ser jeg frem til å få den ut av verden også, sier Brox til NRK.

NRK har snakka med Statsadvokat Helene Bærug Hansen ved Økokrim, hun bekrefter at de er i Trondheim fram til onsdag og tar avhør i forbindelse med Kystad-saken. Hun vil ikke kommentere hvor mange eller hvem de vil kalle inn til avhør.

Yngve Brox

Eks-kommunalråd for Høyre, Yngve Brox, satt i avhør med Økokrim i fire timer.

Foto: Mari Svenning / NRK

Anmeldte forholdene

Det var fredag forrige uke at det ble kjent at Økokrim har startet en etterforskning av Kystad-saken.

Statsadvokat Helene Bærug Hansen i Økokrim sier til NRK at de ser på alle forholdene rundt saken, ikke bare Rune Olsøs rolle.

For å eventuelt ta beslag i datautstyr for å finne e-poster, må det tas ut en siktelse. Bærug Hansen vil foreløpig ikke si om Økokrim har siktet noen av de involverte.

Det var på bakgrunn av kommuneadvokatens rapport at kommunen valgte å anmelde saken til politiet.

Dette er saken

Bakgrunnen for saken er en rekke artikler publisert av Adresseavisen om den såkalte «Kystad-avtalen», en avtale til seks millioner kroner.

Hvorfor etterforsker Økokrim Ap-politiker Rune Olsø? Her kan du bli litt klokere.

Avtalen ble inngått våren 2015 av Staur Eiendom og Kystad Vestre AS og PH Utvikling AS (heretter Kystad). Ifølge avtalen skal Staur bistå med reguleringsarbeidet av eiendommene Kystad og Hårstad i Trondheim.

Områdene var foreslått lagt bak grønn strek av rådmannen, altså at de skulle få varig vern. Kystad ønsket å bygge boliger der, og et vern av området ville hindret boligbygginga.

Bystyrerepresentant for Arbeiderpartiet og tidligere fylkesleder i Sør-Trøndelag Ap, Rune Olsø, er ansatt i Staur og i avtalen er det en «uttrykkelig forutsetning» at leveransen foretas av Rune Olsø personlig.

Ifølge avtalen skulle det utbetaltes én million kroner til Staur når Kystad ble tatt ut av den grønne streken.

I april 2015 foreslo Arbeiderpartiet å ta Kystad og flere andre småområder ut av grønn strek, og de fikk flertall for dette. Staur fikk utbetalt til sammen 2 millioner kroner før kontrakten senere ble kansellert.

Olsø sier at han aldri har hatt møter med politikere eller administrasjon om denne saken, og at han heller derfor ikke har opplyst om sitt engasjement for Kystad.