Hopp til innhold

Smilet tilbake hos Rita Ottervik – vinner ny tillit etter ryddesjau

Utskiftingen av sentrale Ap-politikere i Trondheim ser ut til å ha gitt ordfører Rita Ottervik ny tillit. Nå stiger partiet i oppslutning i en rykende fersk meningsmåling.

Rita Ottervik (A)

Ordfører i Trondheim, Rita Ottervik kan puste lettet ut. Arbeiderpartiet har begynt å gjenvinne tilliten blant Trondheims befolkning.

Foto: Linda Bjørgan / NRK

– Jeg håper og tror at dette er en tilbakemelding på at vi har lagt noe av uroen bak oss. Folk ser at vi jobber med politiske saker, sier ordfører Rita Ottervik (Ap).

Hun er glad for at hun og partiet har begynt å gjenvinne tilliten blant Trondheims befolkning.

Arbeiderpartiet har en oppslutning på 31,9 prosent, ifølge en meningsmåling Respons Analyse har utført for NRK og Adresseavisen i Trondheim i november.

Dette er en økning på 5,7 prosentpoeng siden augustmålingen.

Partibarometer Trondheim november 2018

Periode 14/11–16/11. 600 intervjuer. Feilmarginer fra 2,5–4 pp.
R
5,5 %
−1,1
SV
10,1 %
−5,1
AP
31,9 %
+5,7
SP
5,5 %
−0,6
MDG
5,7 %
+2,1
KRF
2,4 %
−0,2
V
3,9 %
−1,3
H
24,8 %
+1,6
FRP
8,8 %
−0,7
Andre
1,4 %
−0,4
Kilde: Respons

Ryddet i eget hus

Meningsmålingen viser likevel en kraftig nedjustering fra forrige kommunevalg i 2015, da Arbeiderpartiet fikk 41,5 prosent av stemmene.

Etter en vår og sommer der flere sentrale partitopper ble presset fra skanse til skanse, kom Arbeiderpartiet i augustmålingen ut med en bunnivå på 26,2 prosent.

Siden har Ottervik forsøkt å rydde i eget hus. Får hun det som hun vil stiller hun med et helt nytt mannskap i posisjonene rundt seg til neste valg. Ordføreren er i alle fall en forsiktig optimist.

– Velgerne ser at vi har stått i et uvær, men vi har stått støtt og kommet oss gjennom det på en god måte. Det å rydde opp er viktig, sier Ottervik.

Velgere i bevegelse

Ottervik kan tilsynelatende puste lettet ut. Kystad-saken og andre omdiskuterte saker i Trondheimspolitikken har ikke rokket ved selve maktbasen. Men Høyres Ingrid Skjøtskift, som har sagt ja til å utfordre Ottervik om jobben som ordfører neste år, mener Arbeiderpartiet fortsatt er svekka i Trondheim.

Ingrid Skjøtskift

Høyres Ingrid Skjøtskift håper at velgerne vil ha en forandring i Trondheimspolitikken.

Foto: Carl-Erik Eriksson

– Jeg ser at Arbeiderpartiet har mistet hver fjerde velger siden forrige valg. Jeg oppfatter det som en tilbakegang ikke en framgang. Men det vi ser nå er at velgerne er i bevegelse i Trondheim, og at valget er mer åpent enn på lenge.

Skjøtskift synes det er vanskelig å si hvor mye Kystad-saken har hatt å si for Arbeiderpartiets oppslutning.

– Men et parti som er rammet av skandaler må betale en pris for det, sier hun og fortsetter:

– Jeg håper at velgerne ser at det er fornuftig med en ny kurs for byen. Trondheim trenger å få ryddet opp i den ukulturen som har vært.

– Det er ikke mye som tyder på at velgerne vil ha en ny kurs ifølge den siste målingen. Høyre og Fremskrittspartiet må ha en mye større framgang i tillegg til at de må lokke alle sentrumspartiene på sin side for å bli en reell utfordrer. Det sier Linda Bjørgan, politisk kommentator i NRK.

Velgerflukt fra SV

Mens Ap går frem opplever SV i Trondheim en massiv velgerflukt. En tredjedel av velgerne er forduftet siden forrige måling. Partiet har nå en oppslutning på 10,1 prosent, mot 15,2 prosent i august. Så å si hele økningen i Arbeiderpartiets oppslutning ser ut til å komme fra SVs velgerbase.

Ottar Michelsen (SV)

SVs kommunalråd Ottar Michelsen synes den ferske meningsmålingen viser et greit resultat for SV. – Det at vi går litt ned nå tror jeg at er en naturlig justering, sier han.

Foto: Linda Bjørgan / NRK

– Det er flere ting som slår ut på slike målinger. Kystad-saken er nok en av de, men det er nok andre faktorer som spiller inn også. Arbeiderpartiet skårer jo tross alt mye lavere enn det de gjorde på sitt meste, sier SVs kommunalråd Ottar Michelsen.

På begynnelsen av året gikk SV ut av Otterviks store allianse for å drive sin egen politikk. Ottar Michelsen mener det er for tidlig å trekke en bastant konklusjon om dette er årsaken til nedgangen i SVs oppslutning fra i sommer.

– Nå skal vi for første gang legge fram vårt eget budsjett. Da får velgerne se hva vi står for når vi ikke forhandler. Det jeg synes er positivt med meningsmålingen nå er at det fortsatt er et tydelig rødgrønt flertall i Trondheim, sier han.