Hopp til innhold

Ap støtter anmeldelse i Kystad-saken

Ordfører i Trondheim, Rita Ottervik, bekrefter at formannskapet vil gå for anmeldelse i Kystad-saken for å få belyst om det har foregått ulovligheter i forbindelse med en utbyggingssak.

Rita

Ordfører i Trondheim opplyser til NRK at formannskapet i Trondheim vil få for anmeldelse i Kystad-saken.

Foto: Jøte Toftaker / NRK

Et flertall i formannskapet vil støtte innstillingen fra kontrollkomiteen om at kommunen på eget initiativ skal anmelde Kystad-saken til politiet. Det bekrefter flere i formannskapet i Trondheim til NRK.

Arbeiderpartiet har i dag hatt et ekstraordinært gruppemøte på ordførerens kontor.

– Vi har diskutert hvordan vi skal håndtere saken fremover. Vi har konkludert med at vi sammen med de øvrige partiene ønsker å bidra til mest mulig åpenhet til at denne saken blir vurdert juridisk, og vi vil stemme for en anmeldelse på den bakgrunnen at vi ønsker å få saken juridisk avklart, sier Ottervik til NRK.

Kystad-saken

I går hadde kontrollkomiteen i Trondheim kommune et møte der det kom frem at de vil anbefale at Trondheim kommune anmelder Rune Olsø til politiet.

Bakgrunnen for møtet er Adresseavisens saker om at Staur eiendom inngikk en avtale til seks millioner kroner der de skulle bistå med reguleringsarbeidet av eiendommene Kystad og Hårstad i Trondheim.

Rune Olsø

Arbeiderpartipolitiker, Rune Ølsø, skulle bistå med å få omregulert og detaljregulert et område på Kystad i Trondheim til boligområde.

Foto: Kari Sørbø / NRK

Olsø er ansatt i Staur og er bystyrerepresentant for Arbeiderpartiet.

I avtalen var det en «uttrykkelig forutsetning» at leveransen ble foretatt av Rune Olsø personlig.

Opplyste ikke om engasjementet

Ifølge avtalen skulle det utbetaltes én million kroner når Kystad ble tatt ut av den grønne streken, som omhandler hvilke områder som skal vernes for fremtidig utbygging.

I april 2015 foreslo Arbeiderpartiet å ta Kystad og flere andre småområder ut av grønn strek, og de fikk flertall for dette. Staur fikk utbetalt til sammen 2 millioner kroner før kontrakten senere ble kansellert.

Olsø sier han aldri har hatt møter med politikere eller administrasjon om denne saken, og at han heller derfor ikke har opplyst om sitt engasjement for Kystad.

Vil gi et tydeligere bilde

Geirmund Lykke, kommunalråd i KrF, forteller at han håper at en anmeldelse vil føre til en etterforskning som gir et tydeligere bilde av hva som har foregått.

Geirmund

Geirmund Lykke (KrF) mener at en anmeldelse kan føre til en etterforskning som vil gi et tydeligere bilde av Kystad-saken.

Foto: Jøte Toftaker / NRK

– Det er svært alvorlig at kommuneadvokaten, etter å ha gått gjennom saken, skriver at hun frykter at korrupsjonsbestemmelsene i straffeloven er overtrådt. Jeg har ikke kompetanse til å overprøve det. For meg blir det naturlig å be om en etterforskning av saken slik at vi finner ut av hva som har skjedd og om det er lovlig eller ikke, sier Lykke til NRK.

Også Ottar Michelsen (SV), Jon Gunnes (V), Berit Tiller (H), Ingrid Skjøtskift (H) og Elin Marie Andreassen (Frp) stemmer for anmeldelse.

– Ja, går for anmeldelse. Kommunen kan ikke forholde seg passiv, må ta et selvstendig initiativ, skriver Ingrid Skjøtskift i en tekstmelding til NRK.

Ottar Michelsen i SV forteller at han kommer til å stemme for anmeldelse.

– Jeg kommer nok til å stemme for. Viktig å få en avklaring i saken og da er anmeldelse sannsynligvis beste måte, skriver Michelsen.

– Må kontrolleres

Jon Gunnes i Venstre mener at saken er svært vanskelig, men håper at man ved en anmeldelse vil få et mer åpent og sunnere demokrati.

– Det er ubehagelig fordi det er noe som berører oss alle sammen at det foregår slike ting. Det er overraskende for meg at det går an å ha slike avtaler i et samfunn, derfor må vi kontrollere om dette er et lovbrudd eller ikke, sier Gunnes.