Hopp til innhold

Kommuneoverlege ble overgrepssiktet for en måned siden – har fortsatt ikke fått forklare seg

Saken vokser i omfang, men politiet har foreløpig ikke ønsket å avhøre legen. Dette er svært belastende for både den siktede og kvinnene som har anmeldt, sier advokater.

Erlend Hjulstad Nilsen

KAN IKKE SI NOE: Legen har ikke kunnet forsvare seg i pressen av hensyn til både taushetsplikten overfor pasientene og av hensyn til den pågående etterforskningen, forklarer forsvarer Erlend Hjulstad Nilsen.

Foto: Vegard Woll / NRK

Han opplever det som en belastning. Både lokale og nasjonale medier omtaler saken daglig, og han har ingen reell mulighet til å imøtegå de beskyldningene som rettes imot ham.

Det sier advokat Erlend Hjulstad Nilsen til NRK. Han er forsvareren til kommuneoverlegen i Trøndelag som 1. august ble suspendert fra stillingen sin.

Dette skjedde etter at legen fikk autorisasjonen sin midlertidig inndratt av Helsetilsynet, på grunn av flere varsler fra kvinnelige pasienter. 24. august ble han siktet av politiet for å ha misbrukt sin stilling til å skaffe seg seksuell omgang. Legen har påklaget suspensjonen og nekter straffskyld.

Saken vokser stadig i omfang. Nye kvinner tar kontakt med politiet hver uke. Foreløpig skal over 50 kvinner avhøres i saken, opplyser politiet til NRK.

Les også Nye beskyldninger helt tilbake til 90-tallet mot overgrepssiktet kommuneoverlege

Kommuneoverlege er siktet i Trøndelag. Legekontor.

Rett til å få komme til orde

Nilsen mener klienten hans burde fått muligheten til å forklare seg i et avhør.

Nå opplever legen å bli stilt til veggs i pressen uten å få komme til orde.

Som siktet i en straffesak har du en rett til å imøtegå anklagen. Det har ikke han fått muligheten til. Og jeg tenker at i en slik sak, med et slikt omfang, er det helt naturlig at det vil bli flere avhør, sier Nilsen.

Jusprofessor Asbjørn Strandbakken ved Universitetet i Bergen mener det er viktig at legens versjon ikke kommer for seint.

Det er nyttig for å vite hvilke kontrollspørsmål man skal stille til dem som mener seg fornærmet i saken, forklarer jusprofessoren.

Det er politiet som styrer fremdriften i etterforskningen. Men jeg tenker at når man først har siktet vedkommende, og har fått avklart et visst omfang av saken, så hadde det vært naturlig å innhente hans versjon, og ikke utsatt det til slutt, sier Strandbakken til NRK.

NRK forklarer

Hvorfor er kommuneoverlegen siktet for overgrep?

Hvorfor er kommuneoverlegen siktet for overgrep?

Ble suspendert i sommer

1. august ble det kjent at Statens helsetilsyn midlertidig har suspendert autorisasjonen til en kommuneoverlege i en trøndersk kommune. 

 

Bakgrunnen for dette er varsler om krenkende og ubehagelig atferd mot pasienter.

 

Det var Statsforvalteren i Trøndelag som sendte saken videre til Statens helsetilsyn, etter å ha mottatt varsler mot kommuneoverlegen.

Hvorfor er kommuneoverlegen siktet for overgrep?

Unge kvinner har tatt kontakt

Politiet har startet etterforskning. 24. august ble det kjent at han er siktet etter straffelovens paragraf 295, for å ha misbrukt sin stilling til å skaffe seg seksuell omgang. 

 

NRK er kjent med at det skal være minst 12 klager mot legen som er kommet inn til Statsforvalteren siden november i fjor.

 

Til politiet har det kommet inn flere titalls henvendelser. Det er kun kvinner som har tatt kontakt hittil, ifølge politiet.

Hvorfor er kommuneoverlegen siktet for overgrep?

Legen er uenig i suspensjonen

Legen har gjennom sin advokat opplyst at de påklager vedtaket fra Statens helsetilsyn om suspendert autorisasjon.

 

Legens forsvarer i straffesaken, Erlend Hjulstad Nilsen, opplyser at legen nekter straffskyld.

Hvorfor er kommuneoverlegen siktet for overgrep?

Tidligere klager fra pasienter

I 2007 fikk legen en advarsel fra Statens helsetilsyn etter at han ifølge tre kvinnelige pasienter skal ha tilbudt klitorismassasje i forbindelse med gynekologiske undersøkelser.

 

I 2017 ble legen klaget inn til daværende Fylkesmannen av en kvinne. Hun forklarte hun ville sjekke håndleddet, men at legen skal ha befølt henne på rumpa. Fylkesmannen svarte med at saken kunne løses gjennom samtale mellom legen og pasienten. 

Hvorfor er kommuneoverlegen siktet for overgrep?

Ukjent antall fornærmede

Hvor mange fornærmede det er i hele sakskomplekset, er foreløpig ukjent for NRK.

 

Nå er altså legen suspendert fra stillingen som fastlege og kommuneoverlege. Han hadde litt under 1000 pasienter på sin fastlegeliste.

Ekstra belastning for kvinnene

Bistandsadvokat Camilla Hagen representerer flere av kvinnene som er kalt inn til avhør hos politiet i denne saken.

For de fornærmede som jeg representerer, er det en ekstra belastning i saken at det ikke er foretatt avhør av legen ennå. De ønsker fortgang i etterforskningen, sier Hagen til NRK.

Klientene forteller at det er en påkjenning at de gjennom media har fått vite at politiet ikke har tenkt å avhøre den siktede før i slutten av oktober, påpeker Hagen.

– De opplever at medias søkelys er en ytterligere belastning. Det er betenkelig at man ikke sørger for at siktede får forklart seg, og får sin stemme frem. Man hadde fra denne siden ønsket en stillhet og ro rundt etterforskningen.

Advokat Camilla Hagen (i advokatfirmaet Andenæs Aaløkken Veum) foran tinghuset i Steinkjer.

Selv kvinnene er anonymiserte, føler de seg identifisert i nærmiljøet når sakene omtales i media, forklarer bistandsadvokat Camilla Hagen. Hun representerer flere av kvinnene som har fortalt sine historier til politiet.

Foto: Eivind Aabakken / NRK

Politiet: 15 personer jobber med saken

Etterforskningen er svært ressurskrevende, forklarer etterforskningsleder Ellen Mari Burheim i Trøndelag politidistrikt.

Nå arbeider 15 personer med saken hos politiet. De har stadig måttet bemanne opp for å kunne ta unna alle avhør.

– Foreløpig har vi mottatt 43 anmeldelser. I tillegg har vi 10–15 kvinner som ønsker å forklare seg, sier Burheim til NRK.

Hun bekrefter at det først er aktuelt for politiet å avhøre den siktede legen i slutten av oktober.

Vi har selvfølgelig forståelse for at flere synes det tar lang tid. Vi har valgt å ikke ta avhør av ham ennå av den grunn at det er noe taushetsbelagt problematikk.

Etterforskningslederen forklarer det med at politiet må ha fritak fra taushetsplikten hos de som blir avhørt.

Etterforskningsleder Ellen Marie Burheim ved Trøndelag politidistrikt står ute.

Fremover kommer politiet til å avhøre flere personer som ønsker å snakke. Det dukker opp stadig nye navn hver uke, forteller etterforskningsleder Ellen Mari Burheim i Trøndelag politidistrikt.

Foto: Tariq Alisubh / NRK

Må ha hjelp av sakkyndige

Etterforskerne er nødt til å vite hvilket grunnlag de skal avhøre ham på, forklarer Burheim.

Det er snakk om ting som har skjedd i forbindelse med påstått behandling. Det vil politiet at sakkyndige skal være med å vurdere om er innafor en behandlingssituasjon, eller om det er en straffesak som de fornærmede mener at det er.

Siden alle kvinnene som dere har avhørt, har opphevet taushetsplikten: Har politiet begynt å gå igjennom noen av pasientjournalene?

Nei, vi er under innhenting av de journalene. Vi har sendt en henvendelse til kommunen og gjort en avtale når de skal hentes og hvordan de skal overleveres til oss.

Les også Var hennes fastlege hele livet – glad hun varslet fra om kommuneoverlegen

Illustrasjon av klage på kommunelege

Frykter forhåndsdømming

Den 24. august opprettet den aktuelle kommunen en kontakttelefon for alle berørte i saken. Den ble startet i samarbeid mellom politiet, Statsforvalteren, Nok og RVTS. Over 80 personer har hittil tatt kontakt, ifølge kommunen.

Den siktede legen mener denne kontakttelefonen er svært problematisk.

Det kommer frem i et brev som ble sendt til Helsetilsynet 29. august, hvor legen og hans advokat bestrider grunnlaget for at han fikk autorisasjonen sin midlertidig inndratt.

Legen mener opprettelsen av kontakttelefonen «har blåst opp saken» og at den «kan bidra til forhåndsdømming og ikke minst via psykologiske mekanismer bidra til at det oppstår en lavere terskel/økt motivasjon for å klage».

Les også Kommunedirektør erklærte full tillit til overgrepssiktet lege – gjorde ikke egne undersøkelser

Parkeringsplassen til Kommuneoverlege siktet for overgrep

Forsvarer Erlend Hjulstad Nilsen mener kontakttelefonen kan gå ut over rettssikkerheten for den siktede legen.

– I hvilken grad kommunen har vurdert rettssikkerheten til min klient i forbindelse med opprettelsen av den tipstelefonen, er for meg ukjent. Der kan man potensielt ha nok så store utfordringer.

På hvilken måte?

Det handler om mottak. Hvem er det som tar imot denne informasjonen. Hvordan den blir behandlet. Det har man ingen kunnskap om her, sier Nilsen.

Kommunedirektøren er forelagt denne kritikken.

– Vi ønsker ikke å kommentere dette på nåværende tidspunkt, skriver han i en e-post til NRK.

Beskyldninger mot kommuneoverlegen over flere år

Les også Beskyldt for unødvendige undersøkelser – siktet lege har utført flest i Trøndelag

Illustrasjon av klage på gynekologisk undersøkelse

Les også Varslene mot kommuneoverlegen: Skal ha sagt kvinne så jomfruelig ut nedentil

Kommuneoverlege siktet for overgrep

Les også Ung kvinne varslet i 2017 at flere var utsatt for legens oppførsel – påstandene ble ikke undersøkt

Klage på fastlege