Hopp til innhold

Beskyldt for unødvendige undersøkelser – siktet lege har utført flest i Trøndelag

Den overgrepssiktede kommuneoverlegen i Trøndelag har gjennomført flest gynekologiske undersøkelser av alle fastleger i fylket.

Illustrasjon av klage på gynekologisk undersøkelse

UNØDVENDIG: I en klage fra 2017 beskriver en kvinne at legen skal ha sjekket ting som ikke var relevant for det hun kom inn for.

Illustrasjon: Colourbox/Faksimile

En sladdet klage på kommuneoverlege

«Jeg har bestandig visst at en hvilken som helst time hos min daværende fastlege kunne resultere i gyn-undersøkelse, eller andre ubehagelige undersøkelser, så jeg har som regel valgt andre leger hvis jeg måtte ha time hos lege.»

«Under undersøkelser eller vanlige legetimer ville han ofte ta på meg på upassende måter eller oppfordre til å kle av meg så han kunne ta en ordentlig sjekk når det var helt unødvendig.»

Dette er utdrag fra to av flere klager som har kommet inn i løpet av året, mot den siktede kommuneoverlegen. Han ble i midten av juli fratatt autorisasjonen og i slutten av august siktet for å skaffe seg seksuell omgang.

I flere av varslene har kvinnene reagert på at legebesøket endte opp med GU, selv om de mener de hadde andre plager.

Nå kan NRK dokumentere at den siktede legen er den fastlegen i Trøndelag som har gjennomført flest gynekologiske undersøkelser i perioden 2014–2021.

En av få menn

NN var alltid opptatt av å etterspørre gynekologisk undersøkelse. Han anbefalte det selv om jeg var innom legekontoret med en helt annen problemstilling.

Utdrag fra klage mot kommuneoverlege

Slik forklarer en tredje kvinne sitt møte med kommuneoverlegen. Hun beskriver flere upassende episoder.

Legen nekter straffskyld.

NRK har analysert antall refunderte gynekologiske undersøkelser hos 1347 fastleger i Trøndelag. På toppen av listen finner vi kommuneoverlegen som er siktet:

  • Legen hadde 1494 gynekologiske undersøkelser i denne perioden. Han hadde 850 pasienter på listen sin, før han ble midlertidig suspendert
  • Kun to andre mannlige fastleger er blant de 50 øverste på listen – på 9. plass og 24. plass (med henholdsvis 1290 og 1026 undersøkelser). Disse to mannlige fastlegene har 2400 pasienter og 1400 pasienter
  • Resten av listen består av kvinnelige fastleger

Trønder-Avisa har tidligere omtalt deler av tallene.

– Kan skape mer ubehag

Gynekologisk undersøkelse var en selvfølge på hver eneste kontroll, «for å være sikker på at alt var i orden».

Utdrag fra klage mot kommuneoverlege

– Det er ingen grunn til å ta gynekologisk undersøkelse med mindre man har plager fra eller sykdom i underlivet, eller har fått brev fra kreftregisteret om celleprøve.

Det sier gynekolog Kirsten Hald. Hun er nestleder i Norsk gynekologisk forening og har blant annet jobbet med en kampanje som kalles «Gjør kloke valg».

– Det går ut på at man ikke skal overbehandle pasienter, eller gjøre unødvendige gynekologiske undersøkelser. Det kan skape mer ubehag og engstelse, og i verste fall gjøre en frisk kvinne syk.

Hald påpeker at hun ikke kjenner til saken om den trønderske kommuneoverlegen fra før, og at hun kun kan kommentere på generelt grunnlag.

Kollasje av flere varsler til Statsforvalteren om gynekologiske undersøkelser utført av den overgrepssiktede kommuneoverlegen i Trøndelag.

Flere av kvinnene beskriver unødvendige gynekologiske undersøkelser.

Foto: Nareas Sae-Khow / NRK

– Aldri hørt om

I enkelte av klagene har også en metode legen brukte blitt trukket frem. Legen skal ha behandlet kvinnene for cyster i underlivet ved å massere dem. Dette skulle hjelpe cystene å tømme seg.

– Gynekologiske undersøkelser skal i utgangspunktet ligge hos fastlegene. Men hvis man må behandle skal det henvises til spesialister. Fastleger skal aldri behandle cyster i underlivet, og jeg har aldri hørt om massasje som behandling for dette.

Hun legger til at det kan være mange ulike årsaker til hvorfor det gjennomføres mange slike undersøkelser.

– Om det er faglig inkompetanse, penger eller overgrep som er motivasjonen bak vil bare bli spekulasjoner. Men denne saken høres ikke bra ut uansett, sier Hald.

NRK forklarer

Hvorfor er kommuneoverlegen siktet for overgrep?

Hvorfor er kommuneoverlegen siktet for overgrep?

Ble suspendert i sommer

1. august ble det kjent at Statens helsetilsyn midlertidig har suspendert autorisasjonen til en kommuneoverlege i en trøndersk kommune. 

 

Bakgrunnen for dette er varsler om krenkende og ubehagelig atferd mot pasienter.

 

Det var Statsforvalteren i Trøndelag som sendte saken videre til Statens helsetilsyn, etter å ha mottatt varsler mot kommuneoverlegen.

Hvorfor er kommuneoverlegen siktet for overgrep?

Unge kvinner har tatt kontakt

Politiet har startet etterforskning. 24. august ble det kjent at han er siktet etter straffelovens paragraf 295, for å ha misbrukt sin stilling til å skaffe seg seksuell omgang. 

 

NRK er kjent med at det skal være minst 12 klager mot legen som er kommet inn til Statsforvalteren siden november i fjor.

 

Til politiet har det kommet inn flere titalls henvendelser. Det er kun kvinner som har tatt kontakt hittil, ifølge politiet.

Hvorfor er kommuneoverlegen siktet for overgrep?

Legen er uenig i suspensjonen

Legen har gjennom sin advokat opplyst at de påklager vedtaket fra Statens helsetilsyn om suspendert autorisasjon.

 

Legens forsvarer i straffesaken, Erlend Hjulstad Nilsen, opplyser at legen nekter straffskyld.

Hvorfor er kommuneoverlegen siktet for overgrep?

Tidligere klager fra pasienter

I 2007 fikk legen en advarsel fra Statens helsetilsyn etter at han ifølge tre kvinnelige pasienter skal ha tilbudt klitorismassasje i forbindelse med gynekologiske undersøkelser.

 

I 2017 ble legen klaget inn til daværende Fylkesmannen av en kvinne. Hun forklarte hun ville sjekke håndleddet, men at legen skal ha befølt henne på rumpa. Fylkesmannen svarte med at saken kunne løses gjennom samtale mellom legen og pasienten. 

Hvorfor er kommuneoverlegen siktet for overgrep?

Ukjent antall fornærmede

Hvor mange fornærmede det er i hele sakskomplekset, er foreløpig ukjent for NRK.

 

Nå er altså legen suspendert fra stillingen som fastlege og kommuneoverlege. Han hadde litt under 1000 pasienter på sin fastlegeliste.

Topper flere lister

Hvis man fordeler antall refunderte gynekologiske undersøkelser på antall pasienter som de 1347 trønderske fastlegene har på listen sin, finner vi følgende blant de 50 øverste legene:

  • Den siktede kommuneoverlegen er også på toppen av denne listen med sine 850 pasienter
  • Resten av fastlegene på listen er kvinnelige fastleger – hovedsakelig i 40–60-årene
  • Den neste mannlige på listen er nummer 51
  • I 2014–2016 hadde kommuneoverlegen 1700 pasienter på legelisten sin. Etter å ha regnet per år, utgjør ikke dette store forskjeller fra tallene som har kommet frem
Christine Agdestein

Fastlege Christine Agdestein i Allmennlegeforeningen.

Foto: Sigrun Hofstad / NRK

– Stor variasjon

Christine Agdestein er styremedlem i Allmennlegeforeningen og daglig leder i Sjøsia legekontor i Steinkjer. Hun er presentert tallene fra NRK, men kommenterer kun på generelt grunnlag.

Hun har flere teorier om hvorfor mange kvinnelige leger er på topplistene.

– Det er flere ting som kan bidra til at kvinnelige leger i snitt gjør flere gynekologiske undersøkelser enn mannlige leger. Det er stor variasjon mellom pasientlistene til fastlegene, sier hun og legger til:

– Noen har mange unge kvinner, andre har en eldre befolkning. Det påvirker i stor grad hvilke prosedyrer som gjøres. Derfor blir det stor variasjon.

Forsvarer til den siktede legen, Erlend Hjulstad Nilsen, vil ikke kommentere detaljer om saken eller tallene NRK legger fram.

– Vi kan ikke gjøre det av frykt for at vi bryter taushetsplikten, sier Nilsen.

Han legger til at den siktede kommuneoverlegen raskt ønsker å bli avhørt slik at han kan få gi sin versjon og imøtegå de mange påstanden som har kommet frem gjennom varslene.

Flere varsler

Statsforvalteren i Trøndelag fikk varsel mot kommuneoverlegen i november 2021. Varselet ble sendt videre til Statens helsetilsyn, som åpnet tilsynssak 28. april.

Statens helsetilsyn suspenderte autorisasjonen til legen 18. juli. Da skal legen umiddelbart ha tatt ut sykemelding. 1. august fikk legen brev med beskjed om at han var suspendert fra sine kommunale stillinger «med øyeblikkelig virkning».

Det har også vært saker mot den siktede legen tidligere. Den første i 2006/2007. Da opprettet Statens helsetilsyn tilsynssak etter varsler fra tre kvinner. Siden november 2021 har Statsforvalteren i Trøndelag mottatt flere varsler mot kommuneoverlegen.