Hopp til innhold

Helseministeren: Svenskegrensa åpnes trolig natt til lørdag

Siden svenskegrensa stengte for et halvt år siden har kjøpmannen i dagligvarebutikken i Stjørdal opplevd en voldsom vekst og ansatt åtte nye medarbeidere.

Frode Helsø

Frode Helsø ved Coop Extra i Stjørdal fyller på med varer hele tida. Det halve året grensa til Sverige har vært stengt har omsetningen økt med 23 millioner sammenlignet med året før.

Foto: Morten Karlsen

Men fra natt til lørdag kan han igjen miste kunder til Jämtland. Folkehelseinstituttet (FHI) anbefaler at innreisekarantenen oppheves for flere regioner i Sverige og Sjælland i Danmark.

Helse og omsorgsminister Bent Høie kom ikke med nye reiseråd på en pressekonferanse onsdag. Han går langt i å si at grensene nå åpnes igjen. Regjeringa vil behandle anbefalingen fra FHI i løpet av uka.

– Vanligvis følger vi anbefalingen fra Folkehelseinstituttet. Da blir det et regelverk som trer i kraft ved midnatt natt til lørdag både for landene som får karantenekrav og regionene i Sverige og Danmark som blir gule. Det betyr at det ikke er karantenekrav. Men regjeringa anbefaler ikke unødvendige reiser dit, sier Høie.

– Er kjøp av tobakk nødvendig reise?

– Min oppfatning er at det ikke er nødvendig reise, sier Høie.

To politifolk står ved veien. Foran dem ser vi en politibil. Det er skrevet "alt blir bra" og et hjerte i støvet på bakruta av bilen.

Siden 16. mars har det vært omfattende grensekontroll. Nå kan flere regioner i Sverige gå fra rødt til gult. FHI anbefaler reiser uten at folk må i karantene etterpå.

Foto: Morten Andersen / NRK

Handelsvekst

Nesten seks måneder er gått siden regjeringa innførte omfattende grensekontroll til Sverige.

Stansen i grensehandelen merkes svært godt i dagligvarebutikkene ikke langt fra grensa til Jämtland.

Også på Coop Extra i Stjørdal. Her fylles det på med varer i hyllene hele dagen.

– Vi har hatt en voldsom vekst de siste fem til seks siste månedene. Det har skapt arbeidsplasser, forteller en fornøyd kjøpmann, Frode Helsø. De er nå 49 ansatte etter å ha ha fått åtte nye butikkansatte.

Tirsdag anbefalte FHI at innreisekarantene fjernes for flere regioner i Sverige, og Sjælland i Danmark. De svenske regionene det gjaldt er Örebro, Gotland, Värmland, Västernorrland, Jämtland og Västerbotten.

Mindre behov for ansatte

Frode Helsø ved Coop Extra i Stjørdal tror ikke behovet for ansatte blir like stort om grensene åpnes igjen.

– Det blir et mindre behov for ansatte om grensene åpner og omsetningen forsvinner, sier Helsø.

Det kan få konsekvenser for noen av dem som har fått seg jobb i denne perioden.

– Da kan de bli overflødige. Det blir ikke et like stort behov, sier Helsø.

Uten grensehandelen ville det blitt 8.200 nye norske arbeidsplasser i dagligvarebransjen, viser en ny rapport Menon har laget på oppdrag fra Virke.

– Stengte grenser viser oss i klartekst hvor mye Norge vanligvis taper på grensehandelen. Norsk økonomi er i en dyp og alvorlig krise. Vi har et akutt behov for å stimulere økonomien, og skape arbeidsplasser. Timingen har aldri vært mer riktig og viktig enn nå. Bremsing av grensehandelen er åpenbart den rette knappen å trykke på, sier Harald Jachwitz Andersen, direktør for Virke handel til NRK.

Frykter kø på nytt senter på svensk side

Butikksjef Erling Ervik ved Coop Extra i Meråker holder til bare 25 kilometer fra Storlien. Her er det nylig åpnet et nytt, stort butikksenter på svensk side av grensa.

– Jeg håper at folk er fornuftig og ikke drar mann av huse for å stå i kø og ikke klarer å holde smittevernregler. Samtidig håper jeg at vi tenker annerledes i forhold til arbeidsplasser her til lands og støtter den norske handelsnæringa og produsenter.

Fylkeslege Jan Vaage i Trøndelag sier at Jämtland har dobbelt så høy smitte som i Trøndelag. Han frykter mer smitte om grensene åpnes og folk ikke trenger å gå i karantene om de reiser til Sverige.

– Min store frykt er at nordmenn skal smitte hverandre på butikken på Storlien. Det å reise på hytta og gå i fjellet tenker jeg er problemfritt, sier fylkeslegen.

Coop Extra Meråker

Butikksjef Erling Ervik Ved Coop Extra er spent på hva som skjer om grensene åpnes. Et nytt stort senter er åpnet ved grensa i Storlien, bare 25 kilometer fra butikken hans.

Foto: Morten Karlsen

Større svenskehandel enn ventet

Butikksjef Erling Ervik i Meråker hadde aldri trodd at svenskehandelen var så stor. Hoppet i omsetning er på 32 prosent.

– Vi ser de reelle tallene. Tallene som har vært estimert fra Statistisk sentralbyrå (SSB) tidligere har vært for lav. Vi selger mye mer nå da svenskegrensa er stengt enn det som har vært antydet. Det er noe som er litt galt i politikken her, mener han.

Direktør Harald Jachwitz Andersen i Virke Handel har sett den samme utviklingen.

– Vi har lenge visst at grensehandelen er høy. Men at den er så høy som vi faktisk kan se av fasiten nå, hadde vi ikke trodd i vårt verste mareritt. Men nå vet vi, sier han.

Bransjen vil at regjeringa i statsbudsjettet som legges fram i oktober skal innføre lavere avgifter på en del lokkevarer for å kutte i den omfattende grensehandelen.

Nordmenn brukte bare 28 millioner kroner på grensehandel i andre kvartal i år, ifølge SSB. I samme periode i fjor ble grensehandelen målt til 4,1 milliarder kroner.