Hopp til innhold

Grisebonde føler seg lurt

Grisebonde Åge Grenne (29) måtte slakte hele besetningen sin på grunn av svineinfluensa. Nå må han ta opp lån for å finansiere fortsatt drift av gården.

Åge Grenne

Åge Grenne (29) må lånepenger for å fortsette driften på gården i Levanger.

Foto: NRK

– Fra første stund har jeg blitt lovet at jeg ikke skulle lide noe økonomisk tap, sier Grenne til NRK.

Åge Grenne (29) var den første grisebonden i Norge som fikk påvist svineinfluensa på sin besetning 10. oktober 2009. Tre dager senere bestemte mattilsynet at alle de 400 grisene på gården måtte nødslaktes .

Grennes svinebesetning er den eneste som ble nødslaktet på grunn av svineinfluensa. Mattilsynet endret praksis først etter at hans griser var avlivet.

Både Norsvin og Norges Bondelag gikk tidlig ut og ga sin støtte til masseslakting av gris som fikk påvist svineinfluensa.

Alder eller vekt?

Åge Grenne har fått utbetalt en erstatning på 379.000 kroner, basert på taksten fra Statens Landbruksforvaltning (SLF). Det mente Grenne var alt for lite.

I sin klage skriver Grenne at slakteriet Nortura satte verdien på de nødslaktede grisene til 444.000 kroner, altså 65.000 kroner mer.

Årsaken til den store forskjellen er at Nortura baserer sin takst på vekt, mens SLF legger grisenes alder til grunn for sin takst.

Utbetalingen fra staten ble brukt til å kjøpe en ny svinebesetning . Men den unge gårdbrukeren mangler fremdeles 85.000 kroner for å gå i null. For i tillegg til tapet på verdien av grisene må han også dekke 20.000 kroner av egen lomme i forsikringsoppgjøret for produksjonsavbruddet.

Må ta opp lån

29-åringen føler dette rimer dårlig med de forsikringene han fikk da vedtaket om nødslaktinga ble fattet i oktober.

– Økonomien skulle være det minste problemet, sa de da de kom og tok grisene mine. Nå har det blitt det største problemet for meg, sier Åge Grenne til NRK.

– Nå må jeg gå til banken for å låne penger til å fylle opp fjøset med dyr. Hadde jeg sluppet nødslaktingen hadde nok kontoen sett annerledes ut, legger Grenne til.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Her tester Mattilsynet griser for svineinfluensa

Den 10. desember begynte problemene for Åge Grenne. Da testet mattilsynet grisene hans for svineinfluensa.

Foto: Mattilsynet

Kan ikke gi mer

Fylkesmannen mener Grenne har fått et riktig erstatningsbeløp.

– Vi må jo bare beklage at erstatningsordningen er sånn som den er, sier fylkesagronom Kristian Wibe hos fylkesmannen i Nord-Trøndelag. Det er lite de kan gjøre for øke erstatningen til Grenne, sier Wibe, som derfor har avvist Grennes klage på erstatningsbeløpet.

– Vi er nødt til å følge de reglene og forskriftene som gjelder for ersatning ved nedslaktning av en sånn besetning. Vi føler vi har benuyttet det riktige regelverket i dette tillfellet, sier Kristian Wibe til NRK.

Andre har skodd seg

Grenne viser i klagen til at han er provosert over at andre involverte parter har tjent gode penger på hans ulykke.

«(Jeg) Tenker da mest på selskapet ISS som sto for nedvaskingen av fjøset. Kroner 12.000 i oppmøte, og deretter kroner 920 per time i arbeidsbetaling (er) noe jeg synes er kunstig høy pris.»

920 kroner i timen er betydelig mer enn en gårdbruker kan regne med å tjene.

«De (ISS) fikk sin betaling mens jeg må "slåss" for å få det jeg har krav på.»

Bitter ironi

Grenne skriver at familien opplever situasjonen de har komme topp i som en økonomisk belastning.

For Grenne blir det ekstra ironisk at de grisene har har tilbud om å kjøpe, kommer fra besetninger som har fått påvist svineinfluensa.

- Hele denne operasjonen har vært totalt bortkastet.