NRK Meny
Normal

Anbefaler masseslakt av gris

Både Norges Bondelag og svinebøndenes interesseorganisasjon Norsvin støtter masseslakt av grisebesetninger for å hindre spredning av svineinfluensa.

Gris

– Om det kan bidra til å stoppe spredning, anbefaler vi masseslakt, sier styreleder Kristin Ianssen i Norsvin til Aftenposten.no .

Mattilsynet vurderer å beordre nedslakting av svinebesetninger smittet av H1N1-viruset, etter at det mandag ble bekreftet at enda en besetning i Nord-Trøndelag er rammet.

Norsvin mener også at dette er veien å gå for å stanse ytterligere spredning.

Bør slaktes

– Om smitten finnes i noen ganske få besetninger, mener vi dyrene bør slaktes og destrueres, sier Ianssen.

Selv om svineinfluensaviruset ikke smitter via matvarer, mener Norsvin at dyr som blir nødslaktet bør destrueres.

– Blir dyrene i de to smittede besetningene slaktet, vil skrottene mest sannsynlig bli destruert på gården. Man vil neppe øke smitterisikoen ved å frakte dem bort for destruksjon et annet sted, sier Ianssen.

Dyrevelferd

Norges Bondelag støtter også nedslakting av smittede grisebesetninger.

– Det handler om dyrevelferd, mener bondelagsleder Nils T. Bjørke til Nationen.

Spørsmålet blir hva man må gjøre for å beholde mest mulig dyrevelferd. Jeg mener at man bør strekke seg langt for det. Da kan det også være snakk om nedslakting av flere besetninger, sier han.

Hindre spredning

Landbruksminister Lars Peder Brekk (Sp) ble mandag holdt løpende orientert om utviklingen.

Norge er et av svært få land hvor det ikke tidligere er påvist svineinfluensa hos griser. Landbruksministeren er derfor ikke overrasket.

– Det viktige nå er å hindre videre smittespredning og få kartlagt situasjonen. Jeg er glad for at Mattilsynet og Veterinærinstituttet har reagert svært raskt og har tett kontakt med næringen, sier Brekk.

Video fra Trøndelag

Se vår "timelapse" av juliværet i Trøndelag
Promo folkemøte fra Kimen på Stjørdal