Hopp til innhold

Abbasi-familien sendt ut av Norge – Gabriele (21) fikk ikke ta farvel med Yasin

Kjæresten hennes ble i går uttransportert fra Norge med kurs for Afghanistan. Hun ba politiet om å få snakke med han eller se han for siste gang, men de sa nei.

Gabriele Rocyte og Yasin Abbasi

KJÆRESTER: Gabriele og Yasin ble sammen da de gikk på videregående.

Foto: Privat

Gabriele Rocyte unnskylder seg for at øynene fortsatt er litt hovne. Det er ikke så enkelt å se på grunn av skyggen fra kapsen hun har på hodet.

21-åringen ble vekket da fire politifolk kom inn i kjellerleiligheten utenfor Trondheim sentrum ved 4.50-tida lørdag morgen.

– Det var flaks at døra var åpen. De skulle egentlig bryte den opp. De hadde alt utstyr med, forteller Gabriele.

Ga aldri opp håpet om oppholdstillatelse

Hun forteller at politiet spør etter Yasin Abbasi, men han er ikke hjemme og hun sier hun ikke vet hvor han er. Det er nesten helt sant. Så får hun beskjed om å samle sammen alle eiendelene hans.

– Det var veldig vanskelig. Jeg visste ikke hva jeg skulle gjøre, hva jeg skulle starte med. Jeg begynte å gråte.

Gabriele og Yasin på Oppdal

TOK MED SEG TINGENE: Politiet tok med seg klær og andre eiendeler som Yasin hadde i leiligheten til Gabriele.

Foto: Privat

Politiet tar mobilen hennes. Hun får heller ikke vekke moren, som bor i etasjen over. Selv om Høyesterett og UDI har vært klare på at kjæresten og familien ikke har rett på opphold i Norge, kom politiaksjonen som et sjokk.

– Det var veldig rart, egentlig. Vi alle hadde et stort håp om at det kom til å gå bra. Men når de kom tenkte jeg – det er ferdig.

NRK har snakket med politistasjonssjef Arve Nordtvedt ved Sentrum politistasjon. Han ønsker ikke å kommentere hva politiet har sagt og gjort i forbindelse med aksjonen.

Har fulgt uttransporteringen på app

Kjæresteparet har hatt en felles avtale om å følge hverandres bevegelser via en app i tilfellet det skulle skje noe.

Så mens politiet var i leiligheten fikk 21-åringen et varsel på smartklokka si om at kjæresten var utenfor, og dermed ferdig på nattevakt. Om kjæresten faktisk var der eller om det bare var mobilen hans vet hun ikke.

– Det hjalp meg veldig mye, spesielt i går hele dagen, for da kunne jeg følge med, sier Gabriele.

Via appen kunne hun se at familien ble kjørt med bil til Røros, hvor de ventet i cirka en time. Deretter ble de transportert videre til Gardermoen. De var der i flere timer før de ble fløyet til Tyrkia, hvor de ankom Istanbul ved 17-tida i går ettermiddag, ifølge 21-åringen.

Arrestasjonen og uttransporteringen av Abassi-familien ble møtt med sinne, sjokk og demonstrasjoner i Trondheim.

Gabriele Rocyte

STILLE: Gabriele har ikke hørt noe fra Yasin. Hun tenker mye på hvordan han og resten av familien har det.

Foto: Privat

Kjærestene la ingen planer

Abbasi-familiens flyktningstatus og oppholdstillatelse ble inndratt i 2014. Da hadde de bodd i Norge siden 2012.

Utlendingsdirektoratet mente mor ikke kunne anses som enslig kvinne uten mannlig nettverk i hjemlandet, og at hun derfor ikke oppfylte vilkårene for oppholdstillatelse.

Fristen for å reise tilbake til Afghanistan gikk ut 16. juli 2018, men paret la ingen planer i tilfelle familien skulle bli sendt ut av landet.

– Vi har snakket ganske lite om det. Ingen ville tenke så mye på det. Jeg håper han klarer seg der, drar til et annet land eller jeg vet ingenting om hva som er planen.

Hun beskriver kjæresten sin som snill, omsorgsfull og familiekjær, en som viste omsorg for både sin egen og hennes familie.

Nå som han er borte har jeg ingen som bryr seg så mye om meg som han gjorde, sier hun.

Ingunn-Sofie Aursnes, direktør i Utlendingsnemnda, sa dette til NRK etter at familien var arrestert lørdag:

– Vi har taushetsplikt og kan ikke gi begrunnelser for hvorfor denne utsendelsen finner sted. Men her er det en pågående uttransportering, og det blir også av den grunn galt hvis UNE uttaler seg på nåværende tidspunkt.