Hopp til innhold

Abbasi-barnas bevisstløse mor fikk forsvarlig helsehjelp, mener fylkesmannen

Fylkesmannen i Oslo og Viken har konkludert i saken mot legene som godkjente uttransporteringen av Abbasi-familien.

Atefa Rezaie på støttekonserten i Vår Frue Kirke

BEVISSTLØS: Atefa Rezaie ble tvangsutsendt fra Norge mens hun var bevisstløs i juni i fjor. Her er Rezaie på en støttekonsert for familien i Vår Frue Kirke i Trondheim.

Foto: Morten Andersen / NRK

Den afghanske familien Abbasi, med mor og tre barn, ble forsøkt tvangsutsendt av Norge i juni i fjor, etter at oppholdstillatelsen ble inndratt i 2014.

Moren i familien, Atefa Rezaie, var bevisstløs på reisen med bil og fly fra Trondheim, via Røros og Gardermoen, til Tyrkia.

Mener det var forsvarlig

I etterkant åpnet Fylkesmannen i Oslo og Viken tilsyn mot den ene av to leger som godkjente at Rezaie var i stand til å fly, og som fulgte henne på reisen.

Nå er konklusjonen klar, og fylkesmannen mener moren fikk forsvarlig helsehjelp da hun ble uttransportert.

Legene har likevel brutt kravet til journalføring, ifølge fylkesmannen. Grunnen er at det ikke kommer frem i journalen til Rezaie at den andre legen gjorde en egen vurdering av hennes helsetilstand da han tok over.

Barna fikk opphold

Familien har forsøkt å få asyl i Norge siden 2012, men Norske myndigheter har lenge stått fast at mor og de tre yngste barna hennes, Ehsan, Taibeh og Yasin Abbasi, ikke har krav på opphold.

Den eldste broren fikk oppholdstillatelse tilbake i 2009. Den nest eldste er født i Afghanistan, mens de to yngste har aldri vært i landet.

I mars ble det klart at de tre yngste barna likevel får midlertidig opphold i Norge. Moren må derimot forlate landet innen 30. august i år.

Vil ikke kommentere

Familiens advokat har ikke fått gått gjennom saken med Atefa Rezaie, og ønsker derfor ikke å si noe.

NRK har også kontaktet legen som tilsynet gjelder, og han hadde ville heller ikke kommentere saken.

Abbasi-familien tilbake i Trondheim

MÅTTE RETURNERE FRA AFGHANISTAN: Søsknene Yasin og Ehsan Abbasi (t.h.) ble hentet av politiet og fraktet ut fra Norge og til Afghanistan 15. juni 2019. Afghanistan ville ikke ta imot dem, og de ble derfor fraktet tilbake til Norge.

Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix