Hopp til innhold

Viken får mye av æren for D.D.E.s enorme suksess

Den avdøde låtskriveren for Namsos-bandet D.D.E. blir husket som en smart fyr, en pussig skrue og en stridsmann.

DDE

Viken, som ble født i Namsos, vikarierte en periode som bassist i rockebandet Prudence i 1975. Han stiftet senere bandet Rollaug sammen med Prudence-vokalist Per Erik Wallum.

Foto: NRK

Forfatter Ole Jacob Hoel skrev i 2002 bok om Namsos-bandet D.D.E, og sier Frode Viken var en av to suksesskriterier for bandet.

Frode Viken

Frode Viken døde påskeaften 2018.

Foto: NRK

– Bjarne Brøndbo er den ene, mens Frode Viken var den andre. Uten disse to så hadde ikke D.D.E vært det bandet de er i dag, sier Hoel til NRK.

– En stridsmann og en pussig skrue

Viken vil bli husket som en markant person innen Trønderrocken, ifølge Hoel.

– Han var en pussig skrue og en stridsmann. Han ville ha kontroll på låtmaterialet i D.D.E., og ville ikke at andre skulle skrive. Han hadde stor tro på egne evner, og han var en smart fyr, sier forfatteren.

Etter at Viken ble syk i 2012 har det ikke kommet nytt låtmateriale fra Namsos-bandet.

– Det har betydd mye for bandet at Frode har vært sjuk, og nå blir det nok enda verre, sier Hoel, som først og fremst tenker på nye låter.

– Sangene vil leve evig

Arnhild Holstad, ordfører Namsos

Arnhildt Holstad sier nyheten om D.D.E.-medlemmets bortgang kom svært overraskende.

Foto: Eivind Aabakken/NRK

Ordfører i Namsos, Arnhild Holstad, er innflytta trønder, men har bodd i Namsos siden før D.D.E. ble til. Hun har fulgt både gruppa og Viken i lang tid. Holstad sier nyheten om Vikens død kom overraskende.

– Vi trodde jo egentlig at han var friskmeldt fra kreftsykdommen, så derfor ble jeg overrasket, sier hun til NRK.

Holstad beskriver Viken som en musiker som markerte seg i hele landet.

– Dette er veldig trist. Han etterlater seg en viktig kulturarv. Det er en viktig låtskriver som er borte. D.D.E.s medlemmer utfyller hverandre bra, men uten Frodes låter så er det vanskelig å si om de hadde hatt den samme suksessen, sier ordføreren.

– Jeg har fulgt bandet hele veien, og har hatt barn som har villet høre sangene til bandet på utallige bilturer. Det grepet de har hatt om sitt publikum over så lang tid er imponerende, og Vikens sanger vil leve evig.

Også Rosenborg Ballklub (RBK) minnes Viken.

– En av Norges fremste låtskrivere er gått bort. Rosenborg sender sine kondolanser til familie, venner og D.D.E., heter det i ei Twitter-melding fra klubben.

Laster Twitter-innhold

Kollega i sorg

Terje Tysland

Terje Tysland sier at man aldri helt kan forstå hvor viktig Viken var.

Foto: Grete Thobroe / NRK

Musikerkollega og venn Terje Tysland uttrykte sin sorg til Dagbladet lørdag.

– Det er brutalt. Han har vært en venn i mange år og har vært en enorm låtskriver, sier en tydelig preget Tysland på telefon til Dagbladet lørdag kveld.

– Sønnen hans, Daniel, spiller i bandet mitt nå. Det er veldig nært. Det blir et fryktelig savn. Hans betydning kan aldri overdrives. Han har skrevet fantastisk mange fine sanger, sier Tysland til avisa.