D.D.E-låtskriver Frode Viken er død

Gitaristen og låstskriveren Frode Viken i D.D.E gikk bort påskeaften, 63 år gammel.

D.D.E

Frode Viken (t.h.) har gått bort, skriver D.D.E på Facebook lørdag.

Foto: Line O.Berre

Det melder bandet på sin Facebook-side.

«Det er med stor sorg vi må meddele at vår gode venn, gitarist og komponist Frode Magnus Viken er død, 63 år gammel. Frodes helsetilstand ble nylig forverret, og han gikk bort etter kort tids sykeleie. Han vil bli minnet i hver og en av hans fantastiske låter. Våre tanker går til familien», skriver D.D.E i et innlegg lørdag kveld.

Flere tusen har kommentert innlegget. En av dem er musiker og pianist Terje Tranaas, som var med i D.D.E fra 1992 til 2002.

– En god og kjær venn, en låtskriver som virkelig satte spor, og et helt spesielt menneske mange har så mye å takke for, er borte. Glad og takknemlig for at jeg fikk være meg deg på den utrolige musikalse ferden, skriver Tranaas.

Var med fra start

Viken, som ble født i Namsos, vikarierte en periode som bassist i rockebandet Prudence i 1975. Han stiftet senere bandet Rollaug sammen med Prudence-vokalist Per Erik Wallum.

Han stiftet også bandet Rollaug og ga ut to LP-er i 1981 og 1983.

I 1985 ble Viken med som bassist i After Dark. Etterhvert byttet han til gitar, og var som de andre medlemmene med da After Dark ble til D.D.E i 1992.

Viken, som fylte 63 år langfredag, stod for så godt som alle melodiene og halvparten av D.D.E sine tekster. Han laget blant annet melodien til en av bandets største hits, «Vinsjan på kaia», som var med på platen «Rai-Rai» i 1993.

I 1996 vant bandet prisen for Årets Spellemann. I fjor hadde bandet 25-årsjubileum, som de blant annet markerte med en stor konsert i Oslo Spektrum i oktober. De opptrådte også på idrettsgallaen i år.

Et kvart århundre med RAI RAI. DDE, det folkelige bandet med godt fotfeste i både bygd og by, runder 25 år og er klare for å fylle Oslo Spektrum med en forrykende jubileumskonsert. Det er ingen selvfølge å holde på samme mannskap i en mannsalder, men DDE-skuta fosser videre med de samme karene som startet eventyret i 1992. Over 3000 konserter senere og etter halvannen millioner solgte CD-plater, er jubilantene igjen klare for å servere det trofaste publikummet en opplevelse spesielt rigget for anledningen når det innbys til trønderfest på DDE-vis.

– En trøndersk bauta

Viken ble diagnostisert med kreft i 2012, og fikk i 2013 beskjed om at han var kreftfri, men ifølge VG blusset sykdommen opp igjen. Daniel Viken har vikariert for faren som gitarist i D.D.E.

Idrettsgalla 2018 - Hamar OL- Amfi

Viken var med da D.D.E opptrådte på idrettsgallaen i januar.

Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

Lørdag kveld strømmer det inn med kondolanser og sorgmeldinger på sosiale medier. Flere omtaler han som en trøndersk bauta.

Skuespiller og komiker Atle Antonsen skriver at han, på vegne av hyldesbandet DDR, sender sin inderligste medfølelse.

– Frode var mannen som både godkjente og ønsket DDR velkommen i hine hårde. Og etter hvert som vi fikk noen treff så var han den hele veden han fremsto som hele veien. Sist med DDR i Spektrum i 2017 var det en stor glede å få dele scene med ham og resten av bandet. Vi føler med, kommenterer Antonsen under D.D.Es Facebook-innlegg.

På Twitter skriver tidligere Turboneger-vokalist Hans-Erik Dyvik Husby at han i natt er «trønder i hjertet og sørger over flotte Frode Viken».

– Takk for gode klemmer og morsomme møter, skriver Husby.

Laster Twitter-innhold

Forfatter Vidar Kvalshaug beskriver Viken som «D.D.Es Lennon/McCartney».

– En betydelig populærkomponist døde i kveld, skriver han på Twitter.

Også Barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland (H) utrykker sin medfølelse.

– Takknemlig for mange fine musikalske minner, ikke minst fra fæst på lokale i Trøndelag. Tonene fra #VinsjanPåKaia vil leve videre.

Laster Twitter-innhold

Siste fra Trøndelag

Alf Skille

Torsdagens trønderske TV-nyheter

Torsdagens trønderske TV-nyheter