Hopp til innhold

Taper flere millioner på elendig vei: – Jeg sover dårlig om natta

FYLKESVEI 57 (NRK): Fiskeindustrien rammes hardt av den ødelagte veien på fylkesvei 57 i Troms. Erling Robertsen frykter han må legge ned fiskebruket som står for store deler av verdiskapninga i Nord-Norge.

Vogntog

Vogntog i trøbbel har blitt et dagligdags syn på fylkesvei 57. Her står traileren full av fisk til en verdi av mange millioner kroner hengende utenfor et stup.

Foto: Frank Hay

– Vegen er så dårlig at den ødelegger for næringslivet sier daglig leder ved Norwegian Seafood, Erling Robertsen.

Fiskebruket i utkanten av Tromsø kommune har flere ganger stått i fare for å måtte stenge, og har de siste årene tapt flere millioner kroner. Årsaken er logistikkproblemene som oppstår som følge av elendige forhold på fylkesvei 57.

Norwegian Seafoods Tromvik

Fiskeindustrien rammes hardt av veiens dårlige forfatning. Fiskebruket i Tromvik, Norwegian Seafoods har de siste årene tapt flere millioner fordi veien stadig stenges.

Foto: Eric Kama Steinberg / NRK

Skaper store problemer

Fiskebruket er en av bedriftene i kommunen som produserer størst verdier. Selskapet leverer fersk fisk til hele Europa, og bidrar til betydelig verdiskapning i Nord-Norge.

– Jeg sover dårlig om natta. Hver gang det er dårlig vær venter jeg på en telefon om at noe forferdelig har skjedd, og at veien er stengt, sier Robertsen.

Desto lengre tid det tar før de får fraktet fisken desto mer faller markedsverdien. Verdiskapninga og næringslivet i kommunen rammes derfor hardt hver gang veien stenges.

Erling Robertsen

Daglig leder ved Norwegian Seafoods i Tromvik frykter han må legge ned fiskebruket.

Foto: Eric Kama Steinberg / NRK

Robertsen forteller at frykten for nedleggelse går inn på ham.

17 utforkjøringer på under en måned

Veien ble bygget på 1960-tallet, og når ikke opp til dagens veistandard.

Stor rasfare, smal og svingete veibane med få møteplasser og krappe svinger, gjør at veien ikke er dimensjonert for tungtrafikk.

Vogntog i trøbbel har derfor blitt et vanlig syn på fylkesvei 57 til Tromvik. I fjor var det hele 17 utforkjøringer på under en måned på vegstrekninga.

Fv 57

En smal og svingete vegbane med få møteplasser og krappe svinger gjør at vegen ikke er dimensjonert for tungtrafikk.

Foto: Eric Kama Steinberg / NRK

Nekter å kjøre på kriseveien

Finske Kari Tervonen har vært trailersjåfør i godt over 30 år. I flere år har han transportert fisk på fylkesveien til Tromvik, og han synes det er like ukomfortabelt hver gang.

– Veien er helt forferdelig å kjøre på. Det er veldig vanskelig for utenlandske sjåfører som har lite erfaring med vinterføre.

finsk sjåfør

Stadig flere trailersjåfører nekter å kjøre på den beryktede veien. – Veien er helt forferdelig å kjøre på, sier trailersjåfør, Kari Tervonen.

Foto: Eric Kama Steinberg / NRK

De elendige veiforholdene har nå blitt så beryktet at flere trailersjåfører nekter å kjøre på kriseveien. Selv om det får store konsekvenser for fiskebruket, har daglig leder, Erling Robertsen full forståelse for det.

– Jeg hadde aldri i verden satt meg inn i en trailer og kjørt på fylkesvei 57 på vinterstid.

Lei av å bli isolert

I tillegg til å være en viktig transportåre for næringslivet, er det også den eneste veien til bygda, Tromvik. Når veien er stengt finnes det ingen alternativ transportvei for innbyggerne. Folk i bygda har i en årrekke krevd at veien blir utbedret. De har sett seg lei på at veien stadig stenges, og at bygda dermed isoleres.

– Senest for et par måneder siden var det så vidt skolebussen ikke ble tatt av snøras på veien. Men det har blitt så vanlig at det var ikke engang oppslått i avisa. Slik har det vært i årevis, sier leder i Tromvik utviklingslag, Anne Fyhn, og legger til;

– Men vi gir ikke opp, og kommer til å fortsette å kjempe for at veien skal bli utbedret.

Anne Birgitte Fyhn

Leder av Tromvik utviklingslag og resten av innbyggerne i bygda har sett seg lei på at fylkesvegen stadig stenges.

Foto: Rune N. Andreassen / NRK

NRK anbefaler