Hopp til innhold

– Tre biler havnet utfor veien samme helg

FYLKESVEI 285 (NRK): Truls Moen har ført dagbøker i over 40 år. Historiene om veien mellom Hole og Lier i Buskerud er mange og dramatiske.

Skarp sving etter sletta

SKARP SVING: Flere har havnet utfor veien i denne svingen. I fjor veltet også en lastebil med pukk på strekningen.

Foto: Ingunn Håkestad Bråthen / NRK

– Dårlig, veldig dårlig. Jeg skjønner at denne veien kommer på listen over dårlige veier i Norge. De har jo gjort mange utbedringer her, det har vært mye venting, likevel oppleves den verre enn noen gang, mener han.

Truls Moen

Truls Moen sykler langs fylkesvei 285, det er en krevende øvelse.

Foto: Ingunn Håkestad Bråthen / NRK

I over 40 år har han ført dagbøker. Kjærlig og nøye. Derfor har denne veien, fylkesvei 285, som har gått rett utenfor hans egen dørstokk i mange år, også blitt behørig og sirlig skrevet om.

– Jeg skriver litt hver dag, om hendelser og ting jeg er opptatt av. Jeg skriver ikke så mye, det er bare sånn at jeg får noen notater og vet hva som skjer. Det som er fint er at jeg kan gå tilbake igjen.

En dagbok fra samlingen

65 år gamle Truls Moen har ført dagbøker i over 40 år, mange av notatene dreier seg om hendelser på veien.

Foto: Ingunn Håkestad Bråthen / NRK

Bil etter bil i skråningen

Noe av det Moen finner i dagbøkene sine er biler som har kjørt ut. Akkurat i den svingen han har bodd. For den skarpe svingen kommer i enden av en lang slette. Det er det mange som ikke har tatt hensyn til.

– I 1990 var det cupfinale mellom Rosenborg og Fyllingen, og det kom derfor veldig mange bergensere. Når de ser denne lange sletta her, Kornerudsletta, kjører de på og er kanskje i festhumør, og klarer ikke svingen og ender opp ned i dalen her. I løpet av ett døgn var det tre biler som kjørte ut her, forteller han.

Dagbøkene til Truls Moen

Alt er loggført hos Truls Moen.

Foto: Ingunn Håkestad Bråthen / NRK

Og man må ikke tilbake til 1990 for å finne lignende historier. Senest denne vinteren måtte Moens sønn ut å bistå en mann som hadde gjort nøyaktig samme øvelse.

– Sønnen min forsøkte å trekke han opp med traktor, men det gikk ikke. De måtte til slutt tilkalle bilberger, forteller han.

Syklist i farlig terreng

Moen er 65 år og jobber som tannlege i Lierbyen, han er en sporty mann og sykler derfor i vår-, sommer- og høsthalvåret til jobben. Men med dette transportmiddelet har han fått kjenne både på veiens og trafikantenes vrede.

– Jeg har ført opp flere ganger at jeg har blitt spylet ned med spylevæske. En gang ble jeg også presset ut av veien. Det ble for smalt med en bil, en lastebil og meg, så jeg måtte kjøre ut av veien, forteller han.

Norges verste veg - fv. 285 Hole-Lier, Buskerud
Foto: Synne Gjul Wroll-Evensen / NRK

I tillegg er veien, til tross for utallige utbedringer, fortsatt så dårlig at han er redd for at dekkene på sykkelen skal kile seg ned i en av de mange sprekkene. En gang punkterte han på begge dekkene.

– Ja, da måtte jeg ta sykkelen på nakken og løpe opp bakkene med sykkelsko. Det var ikke behagelig, forteller han, som kun hadde med utstyr til å bytte slange i ett dekk.

I 2016 gikk et ras mellom Sylling og Skaret. Det resulterte i stengt vei i over et halvt år.

– Noe positivt var det med akkurat det også, jeg kunne jo faktisk bruke området opp mot rasstrekningen til trening på rulleski, humrer han.

– Hvis du kunne ønske deg noe på denne strekningen, hva ville det være?

– Ja, det hadde jo vært en sykkelvei. Men det ligger nok langt frem i tid.