Hopp til innhold

Statsadvokaten vil ha mer etterforskning av koronautbruddet på Hurtigrutens «Roald Amundsen»

Påtalemyndigheten vil vite mer om hva koronautbruddet på skipet fikk av konsekvensene for folkehelsa og samfunnet i Tromsø.

Hurtigrutens Roald Amundsen ved kai i Tromsø.

Totalt ble over 70 personer smittet i utbruddet på MS «Roald Amundsen» som la til kai i Tromsø etter svalbardcruiset.

Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB

– Før det kan tas en påtale fra statsadvokaten så er det bedd om å gjennomføre ytterligere etterforskning som politiet må foreta, sier statsadvokat Lars Fause.

Politiet fikk 26. mars tilbakesendt sin innstilling fra Statsadvokaten, som ønsket flere avhør. Det er blant annet ønskelig å se hva dette utbruddet har å si for samfunnet i Tromsø kommune.

Det var iTromsø som omtalte saken først.

– Da er det aktuelt med avhør av Tromsø kommune, og vi ønsker også se denne saken i sammenheng med en eventuell tilsynsak fra Helsetilsynet. Det er også etterspurt, sier Fause.

En tiltalebeslutning mot Hurtigruten lar derfor vente på seg.

– Saken er ikke juridisk enkel, og her ønsker man at de riktige steinene skal være snudd før det rettes et påtaleforetak, statsadvokaten.

Selskapet Hurtigruten kan risikere en stor bot etter håndteringen av utbruddet.

Førstestatsadvokat i Troms og Finnmark, Lars Fause

Lars Fause er statsadvokat i Troms og Finnmark.

Foto: Jørn Inge Johansen / NRK

Risikerer kraftig bot

MS «Roald Amundsen» kom til Tromsø 31. juli. Skipet hadde da vært på en ukes cruise rundt Svalbard. Senere viste det seg at mange, både mannskap og reisende, var smittet av sykdommen.

Politiet innledet etterforskning av selskapet i august i fjor, etter utbruddet på MS «Roald Amundsen». Over 70 personer ble smittet og 69 kommuner ble rammet i utbruddet på skipet.

Flere kritikkverdige forhold ble avdekket i etterforskningen.

– Det som har vært tematikken for etterforskningen og fokuset fra begynnelsen av er det som skjedde i dagene før skipet la til land i Tromsø, statsadvokat Lars Fause.

Statsadvokaten understreker at saken nå kan bli gammel, og det haster å få en beslutning.

– Det er viktig at det blir tatt en avgjørelse så fort som mulig. Så vil det bli en ny statsadvokat og overtakelsesseanse med politiet. Da blir det kjent om saken henlegges eller om de får en foretaksbot, sier Fause.

Roald Amundsen

Politiet har gjennomført flere avhør, og et omfattende datamateriale. Flere kritikkverdige forhold ble avdekt.

Foto: CHRISTIAN KRÅKENES / NRK

Helsemyndigheter gransker

Fylkeslegen og Helsetilsynet har iverksatt tilsyn mot de to skipslegene om bord.

Politiet har så langt avhørt 20 personer med tilknytning til saken. De vet ikke når saken igjen vil sendt over til påtalevurdering.

– Vi har nå gjennomført de nødvendige avhørene, og sett nærmere på kommunens ressursbruk som følge av utbruddet, men vi venter ennå på uttalelser fra Helsetilsynet, som vi forhåpentlig får i løpet av kort tid, opplyser politiadvokat Lisa-Mari Ellingsen til iTromsø.

Konstituert statsadvokat Jørn Henning Bremnes vil avgjøre om det blir tatt ut tiltale mot Hurtigruten, ettersom Fause tar over som sysselmann på Svalbard i juni.

Hurtigrutens advokat Berit Reiss-Andersen sier til NRK at det ikke er naturlig for rederiet å uttalte seg offentlig om forhold som er under etterforskning.

– Vi avventer statsadvokatens avgjørelse av saken. Hurtigruten Cruise AS erkjenner at det er mye som kunne ha vært gjort bedre og annerledes under de aktuelle seilasene. Denne erkjennelsen ligger også til grunn for de beklagelser som ledelsen i Hurtigruten har gitt uttrykk for. Det vil bli tatt standpunkt til spørsmålet om straffskyld når den endelige påtalemessige vurderingen foreligger, skriver Reiss-Andersen i en e-post til NRK.

Koronautbrudd på Hurtigruten

71 personer som har vært om bord på Hurtigrutens ekspedisjonsskip MS «Roald Amundsen» er smittet av koronaviruset covid-19.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark