Hopp til innhold

Til sammen 62 personer fra MS Roald Amundsen har testet positivt

Da Tromsø kommune valgte å teste alle besetningsmedlemmene om bord på ekspedisjonsskipet Roald Amundsen på nytt, ble det påvist fire nye smittede. Tallet på smittede passasjerer har steget til 21.

Roald Amundsen, foto tatt av passasjer.

Fire nye smitta.

Foto: Privat

– Fire nye blant mannskapet om bord på MS Roald Amundsen er bekreftet positiv for koronaviruset covid-19 etter nye tester tatt onsdag kveld. En person skal retestes fredag. De øvrige 112 mannskapene fikk negativt testresultat.

Det melder Tromsø kommune torsdag ettermiddag.

I alt har nå 41 av mannskapet fra MS Roald Amundsen testet positivt på covid-19. Alle fra mannskapet som har testet positivt, er isolert om bord.

– Da vi gikk om bord på MS Roald Amundsen i går kveld fant vi grunn til å mistenke ny smitte. Derfor valgte vi å reteste alle fra mannskapet som tidligere har testet negativt. Det er ikke overraskende at vi nå får positive prøver. Det tar tid fra man er smittet til man utvikler symptomer, det er derfor vi praktiserer ti dager karantene, sier kommuneoverlege Kathrine Kristoffersen i Tromsø.

Kathrine Kristoffersen, kommuneoverlege i Tromsø.

Kommuneoverlege i Tromsø, Kathrine Kristoffersen.

Foto: Inghild Eriksen / NRK

Kommunen overtok styringa

Etter en befaring om bord på skipet onsdag, overtok Tromsø kommune det medisinske ansvaret for besetningen på 158 personer. Siden fredag har disse vært isolert om bord på skipet, som ligger til kai i Tromsø. To av de fire filippinske besetningsmedlemmene som har vært innlagt på sykehus, er skrevet ut. Torsdag ble to ytterligere mannskaper lagt inn på UNN.

21 av passasjerene på de to seilasene i juli, har nå testet positivt for Covid 19. Det melder Folkehelseinstituttet.

De 21 passasjerene er folkeregistrert i til sammmen sju fylker: Nordland, Oslo, Rogaland, Troms og Finnmark, Trøndelag, Vestland og Viken.

Nesten 400 passasjerer ble satt i karantene da det fredag ble slått full alarm da det ble påvist koronasmitte blant mannskapeto på skipet.

Nå har karantenetida for den første seilasen gått ut.

Politiet etterforsker om Hurtigruten brøt smittevernloven da det ikke ble varslet om den mulige smitten om bord. I stedet ble alle passasjerene sendt hjem.

Hurtigruten har også satt i gang en ekstern granskning av saken.

Nytt skip til Tromsø

Torsdag morgen ankom også ekspedisjonsskipet MS Spitsbergen Tromsø. På kaia sto helsepersonell fra Tromsø klar til å gå om bord. Både passasjerer og besetninga ble testet for covid-19. Ingen av de 134 får gå i land før alle på skipet har testet negativt.

Torsdag kveld melder Tromsø kommune at prøvesvarene på mannskapet er kommet:

– Alle prøver tatt av mannskapet om bord på MS Spitsbergen i dag viser netativt resultat. Hele mannskapet på 70 er testet. Vi har ikke fått prøvesvar for passasjerene ennå, melder presseansvarlig Pål Jakobsen i Tromsø kommune.

46 av de 70 i besetningen er filippinske statsborgere, mens 20 av dem er norske. Fire kommer fra europeiske land.

Skipet skulle egentlig til Longyearbyen, men der fikk de ikke lov til å legge til kai. Derfor ble kursen satt mot Tromsø isteden.

Venter på testsvar.

Passasjer Yvonne Dikkanen på MS Spitsbergen roser kapteinen om bord for god informasjon og sier smittetiltakene har vært strenge.

Foto: Morten Kræmer / NRK

Yvonne Dikkanen er passasjer om bord. Hun forteller at smittetiltakene har vært strenge. Hun har følt seg vel ivaretatt. Underveis har passasjerene blitt godt informert fra kapteinen på skipet om hvordan situasjonen på MS Roald Amundsen påvirker deres seilas.

Det har ikke vært mistanke om noen koronasmitte om bord på MS Spitsbergen.

– Hvis alle på skipet er friske får vi reise hjem i morgen. De fleste av oss har flybilletter hjem fra Tromsø fredag kveld, sier hun.

Koronautbrudd på Hurtigruten

71 personer som har vært om bord på Hurtigrutens ekspedisjonsskip MS «Roald Amundsen» er smittet av koronaviruset covid-19.

Ingen smittede

Torsdag ettermiddag ble det også kjent at ingen av mannskapet eller passasjerene om bord iMS Fridtjof Nansen, har testet positivt på koronasmitte. Skipet har ligget ved kai i Ålesund, der testingen har foregått. Fire av mannskapet ble mandag isolert på grunn av forkjølelsessymptomer. Tirsdag kveld testet disse negativt for covid-19.

Fridtjof Nansen er på et to uker langt cruise fra Hamburg, langs norskekysten og tilbake til Hamburg.

7 punkter som forklarer koronaskandalen på Hurtigruten