Hopp til innhold

Tilsynsrapport i barnevernet skaper bekymring

Fylkesmannen fører tilsyn på arbeidet i barnevernet i flere kommuner, og resultatet viser at de ikke er grundige nok når de undersøker bekymringsmeldinger om omsorgssvikt eller overgrep mot barn.

Barnevern

Barn risikerer å ikke få den hjelpen de trenger dersom bekymringsmeldingene behandles riktig.

Foto: colourbox.com / colourbox.com

– Når en bekymringsmelding kommer inn til barnevernet må den undersøkes grundig. Hele kjernen ved barnevernet sitt arbeid er at meldingene blir så grundig behandlet at barnevernet er helt sikre på om barna trenger hjelp eller ikke, sier utdanningsdirektør Eivind Bratsberg hos Fylkesmannen i Troms.

– Viktig tilsynet vi gjør

Astafjord interkommunale barnevernsamarbeid består av kommunene, Salangen, Gratangen og Lavangen. Kommunene er de første som fylkesmann i Troms fører tilsyn med av denne typen. Tilsynet er landsomfattende og kommer til å vare over år.

Eivind Bratsberg

– Tilsynet er så viktig for det er barn det dreier seg om, sier utdanningsdirektøren.

Foto: Elise Holdal / NRK

– Du sier at dette kanskje er det viktigste tilsynet dere gjør. Hvorfor mener du det?

– Det kommer en bekymringsmelding inn til barneverntjenesten. Hvis det da er grunn til bekymring, så settes det inn ulike tiltak, eller noe så alvorlig som omsorgsovertakelse. Alt er jo avhengig av hva som skjer med meldingene. Henlegger de saker som ikke skulle vært henlagt, så blir det ingen tiltak. Barnet får ingen hjelp. Så den viktigste avgjørelsen barnevernet tar er hvordan de skal behandle en bekymringsmelding, sier Bratsberg.

Konsekvenser som bekymrer

I den foreløpige tilsynsrapporten for Astafjord interkommunale barnevernsamarbeid er det to avvik.

  • Kommunene sikrer ikke forsvarlig håndtering av meldinger.
  • Kommunene sikrer ikke plikten til å gi tilbakemelding til melder – på ulike trinn i saksbehandlerprosessen.

– Bekymringen vår er at de som melder om mulige overgrep eller omsorgssvikt ikke tar barnevernet seriøst, når de ikke får tilbakemelding om hvordan det går med saken, barnet, de meldte om. Dette er kjempeviktig for å holde oppe tilliten til barnevernet, sier Bratsberg.

Dårlig kombinasjon

Ifølge tall fra Fylkesmannen i Troms fra tredje kvartal i 2014, brøt halvparten av alle tromskommune loven om barneverntjenester.

Tromsø kommune for eksempel hadde i løpet fjoråret (2014) – 100 bekymringsmeldinger som de ikke undersøkte innen tre måneders fristen. Det viser deres egen rapport til fylkesmann.

Sett i sammenheng med kvaliteten på undersøkelsene blir dette enda mer alvorlig, ifølge Eivind Bratsberg.

– Det vil si at det er en dobbelt risiko for barnet. Først venter det for lenge på hjelp, og så står barnet i fare for å ikke få de tiltakene som er nødvendig, sier han.

Salangen er vertskommune i barnevernsamarbeidet, men ordfører, Sigrund Wiggen Prestbakmo, vil ikke kommentere en foreløpig rapport. Saken er under arbeid hos dem og kommenteres først når den endelige rapporten er klar.

Fron kommune i Sogn og Fjordane har hatt samme type tilsyn. De brøt også barnevernloven på de samme punktene som Astafjord. Setesdal barnevern (interkommunalt samarbeid med Bykle, Valle og Bygland) fikk ett avvik. De sikret ikke at melder fikk tilbakemelding om saken.