NRK Meny
Normal

Barnevernet i Stavanger granskes

Tre av ti barn i Stavanger måtte i fjor vente på hjelp fordi barnevernet ikke klarte å behandle sakene deres i tide. Derfor er Rogaland revisjon nå i gang med å granske barnevernstjenesten.

Barnehage

Stavanger kommune sliter med å behandle barnevernssaker innen fristen. (Illustrasjonsfoto)

– Det er høye tall, og de har dessverre steget de siste årene, sier Kjartan Lunde (V).

Han er nestleder i kontrollutvalget i Stavanger kommune, som nå har bedt Rogaland revisjon om å granske barnevernstjenesten i Stavanger. Grunnen er at barnevernet ikke klarer å behandle saker innen fristen.

Kjartan Alexander Lunde

Kjartan Lunde (V) er nestleder i kontrollutvalget i Stavanger kommune.

Foto: Ole Andreas Bø

– Må være best mulig

I fjor måtte 30 prosent av barna vente for lenge på saksbehandling. Det er skyhøyt over Sandnes, der bare 2,3 prosent av sakene tok for lang tid.

– Målet er at Stavanger kommune skal ha best mulig barneverntjeneste. Hvordan kan vi sikre at det blir gjort best mulig? Det vil kontrollutvalget ha svar på, sier han.

Flere sluttet i 2011

Barnevernet har slitt med å behandle saker innen fristen i flere år. Rogaland revisjon undersøker nå om problemet ligger i organisasjonskulturen. Etter en omorganisering i 2011 ble arbeidsmiljøet dårligere, og dette sammen overarbeid, førte til at flere ansatte sluttet.

– Det var et veldig ustabilt personal og mye frustrasjon, sier tillitsvalgt i barnevernet, Gro Blom til NRK.

Psykologer ble leid inn for å ordne opp, men senest for ett år siden ble åtte ansatte på samme avdeling sykemeldt på grunn av arbeidspress. Likevel hevder Blom at ting har bedret seg.

– Mye har roet seg, og det har blitt jobbet godt og systematisk for å få dette på plass, sier hun.

Innenfor fristen i år

Gunnar Toresen, sjef Barnevernet i Stavanger

Gunnar Toresen er sjef for barnevernet i Stavanger kommune.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

Barnevernsjef Gunnar Toresen vil ikke kommentere den pågående granskingen, men sier at problemet med fristoverskridelser langt på vei er ordnet opp i.

– Ja, i 2015 er vi stort sett innenfor lovens frister. Kvaliteten på undersøkelsene våre er god, og vi ser at vi vil kunne unngå fristoverskridelser i tiden som kommer, sier han.

– Hvordan har dere klart det?

– Innsats over tid og interne organisatoriske grep.

Spørsmålet videre er om barnevernet har kapasitet til å følge opp de behandlede sakene med tiltak. Per 31. desember i fjor ventet 161 barn på tiltak i Stavanger, ifølge Rogaland revisjon.

– Barnevernet vil alltid være under press når det gjelder kapasitet på tiltak. Vi har de ressursene vi har, og jeg mener at vi leverer god kvalitet innenfor de rammene, sier Toresen.