Ap sier nei til Arctic Center – Avgjørende for prosjektet

I 40 år har Arctic Center forsøkt å lage hyttelandsby og alpinanlegg på Kvaløya i Tromsø. I kveld stemte Arbeiderpartiet nei til planene. Det blir trolig avgjørende for hele prosjektet.

Arctic Center i Håkøybotn i Tromsø

SKAPER SPLID: Planene om et skianlegg utenfor Tromsø har skapt stor debatt i nord.

Illustrasjon: Arctic Center

Nesten hundre personer deltok på det digitale møtet der fremtida til Arctic Center skulle avgjøres.

To forslag lå på bordet:

  • Nei til planene.
  • Ja, men med forbehold om at de forbedres.

Etter et flere timers langt møte stemte partiet imot planene om å bygge hyttelandsby og alpinanlegg på Kvaløya utenfor Tromsø.

Flertallet ble fattet med 44 mot 33 stemmer.

Tromsøs ordfører Gunnar Wilhelmsen (Ap) var ikke til stede under møtet. Han har investert flere millioner kroner i prosjektet og er derfor inhabil i saken.

Gunnar Wilhelmsen

INVESTOR: Gunnar Wilhelmsen er nest største investor i Arctic Center og eier 29,75 prosent av aksjene i selskapet. Han er erklært inhabil.

Foto: Anja A. T. Brekke / NRK

Steile fronter

Arctic Center har skapt stor splid, både blant folk flest og i Arbeiderpartiet. Uenigheten handler om hva som skal vektlegges, næring eller naturvern.

Reiselivsnæringa mener at anlegget vil være svært gunstig for vinterdestinasjonen Tromsø. Motstanderne mener hensynet til naturen, myra som CO₂-samler, friluftsliv og reindrift er viktigere.

– Mitt sosialdemokratiske hjerte står ikke inne for et prosjekt som vil gjøre et populært friluftsområde for de mange, om til et privat hyttefelt for de få, sa kommunestyrepolitiker Tonje Tunstad under debatten.

Mens Olga Goldfain kontret:

– Reiselivsnæringen betalte 130 millioner i skatt til Tromsø kommune i 2017. 130 millioner vi som innbyggere har enorm nytte av. Reiselivsnæringa sysselsetter over 4000 personer og 100 nye arbeidsplasser kan skapes hvis vi sier ja til Arctic Center.

Arctic center

Dette sa Ap-toppene etter Arctic Center-avstemninga.

– Vi spretter den lille champagneflaska i dag

Organisasjonen Bevar Finnheia har engasjert flere tusen motstandere av prosjektet. I kveld feirer initiativtaker Iver Martens.

– Jeg er positivt overraska. Fornuften har seira igjen. Alle de gode saksopplysningene vi har kommet med har blitt hørt, sier Martens.

Han tror motstanden mot Arctic Center er større enn vi aner. Nesten 4000 personer har engasjert seg aktivt mot planene om utbygging.

Men det endelige resultatet kommer ikke før på onsdag.

– Det var det her vi trengte for å sikre et nei, men kommunestyremøtet har ikke vært enda. Vi kan sprette den lille sjampanjeflaske, men ikke den store, Martens.

Tåler tapet

Jarle Heitmann

LANG PROSESS: Jarle Heitmann, gruppeleder for Ap, tror den lange prosessen kan bli enda lengre.

Foto: Lars Egil Mogård / NRK

Gruppeleder Jarle Heitmann argumenterte selv for å si ja til forslaget - med forbehold om forbedringer. Torsdag kveld tapte han avstemninga.

– Vi har hatt mange tøffe debatter opp gjennom mange tiår. Så lenge vi har en god prosess så tåler vi debatt i Arbeiderpartiet, også går vi videre. Det skal vi klare også i den her saken.

Avgjøres på onsdag

Planen ble egentlig skrinlagt etter at kommunestyret stemte ja til alpinanlegget, men nei til de drøyt 340 hyttene som skal finansiere anlegget.

Tre uker senere ble det bestemt at saken skulle behandles på nytt fordi det var gjort en feil under behandlingen.

Onsdag neste uke skal saken behandles i kommunestyret. Da blir den endelige avgjørelsen tatt. Arbeiderpartiets vedtak vil etter alt å dømme sikre flertall for å avvise planen om å bygge Arctic Center.

Arctic Center, arealplan

PLANEN: Arealplanen viser 6 skiheiser, 13 nedfarter med til sammen 20 kilometer skikjøring nedover, hotell med spa og litt mer enn 340 hytter som skal selges på det private markedet.

Illustrasjon: Arctic Center