Hopp til innhold

Mener ordfører presset kommuneledelsen til å skjønnmale regnskapstall

Opposisjonen i Tromsø kom med tung skyts mot både ordfører Gunnar Wilhelmsen (Ap) og kommuneadministrasjonen, under høringen torsdag om rekordunderskuddet på over en kvart milliard kroner.

Gunnar Wilhelmsen

Ordfører Gunnar Wilhelmsen (Ap) er forretningsmann fra Tromsø og gikk til valg på å få orden på kommuneøkonomien etter flere år med underskudd.

Foto: Eskild Johansen / NRK

– Man kan sette spørsmålstegn med om kontakten mellom ordføreren og administrasjonen har vært et forsøkt på å presse kommunen til å presentere regnskapsrapporter i et bedre lys enn det i realiteten var, sier Kristoffersen Kanestrøm (Frp) til NRK.

Torsdag hadde opposisjonen kalt inn til høring i et ekstraordinært formannskapsmøte i Tromsø kommune om det uventede rekordunderskuddet i kommuneregnskapet for 2023 på hele 259 millioner kroner.

Les også Krever svar etter blodrøde tall i valgkampåret: – Hva visste ordføreren?

Gunnar Wilhelmsen, ordfører i Tromsø (Ap)

Høringen kom i stand etter at avisa Nordlys har påvist at det ble meldt avvik i regnskapsrapporten tidligere på året i fjor.

På «tiltalebenken» satt både ordfører og toppledelsen i kommuneadministrasjonen. Fremskrittspartiet tok tidlig regien, og fyrte løs under høringen:

– SMS-kontakten kan tyde på at kommunedirektøren har følt seg presset til å levere så lavt underskudd som mulig i regnskapsrapporten på høsten, mener Kanestrøm.

Bjørn Gunnar Jørgensen og Kristoffer Kanestrøm

Frps Bjørn-Gunnar Jørgensen, og hans partikollega Kristoffer Kanestrøm (t.h) kom med harde beskyldninger under høringen.

Foto: Eskild Johansen / NRK

Sprekker i rødgrønt utstillingsvindu

En begynnende økonomisk krise skyller inn over Kommune-Norge. Utgiftene til kommunene i 2023 har vist seg å være langt høyere, enn de regjeringen hadde beregnet.

Nasjonalt gikk tre av fem kommuner i underskudd i 2023. I Troms og Finnmark gikk tre av fire kommuner med driftsunderskudd.

For politikere og administrasjonen i Tromsø kommune kom det som et sjokk da det ble klart i mars at kommunen gikk på en rekordsmell i årsregnskapet.

259 millioner kroner viste underskuddet i driftsregnskapet for 2023.

Siden kommunen har bygd opp midler på fond, under perioden til den profilerte Ap-ordføreren, slipper kommunen unna de store kuttene i år.

Torsdag, under den kommunale høringen, lobbet opposisjonen retoriske snøballer mot både ordfører og de tre i kommuneledelsen, som var sendt ut i den verbale snøballkrigen.

Kommuneadministrasjon Tromsø

Økonomisjef Geir Andersen (v), kommunedirektør Stig Tore Johnsen, og organisasjonsdirektør Mari Hult måtte svare for seg torsdag.

Foto: Eskild Johansen / NRK


Følte ikke press

Under høringen forsøkte kommuneledelsen å forklare det uventede underskuddet, til kommunepolitikerne.

Høyere lønnskostnader og prisvekst, høyere vikarbruk og høye renter på flytende lån, er noen av forklaringene på det uventede rekordunderskuddet som rammet Tromsø i 2023.

Ifølge Nordlys skal en kommunerevisor ha anbefalt å unnlate å føre låneavdrag på kommunale tomter i årsregnskapet, som dermed skal ha senket prognosen for underskuddet på høsten 2023 med 33 millioner kroner.

Gunnar Wilhelmsen skal ifølge avisa ha gjennomført fem uformelle møter, uten referater, med den eksterne revisoren gjennom 2023.

Også i SMS-er mellom Wilhelmsen og kommunedirektøren, ble det kommunisert om regnskapet, i dagene før regnskapet ble offentliggjort i oktober i fjor, skriver avisa.

Kommunedirektør Stig Tore Johnsen avviser på det sterkeste at han opplevde kontakten som forsøk på press.

– Jeg føler meg overhodet ikke presset. Vi er en selvstendig administrasjon, og gjør våre egne vurderinger, uavhengig av hva politikerne, inkludert ordføreren, måtte mene, sier Johnsen til NRK.

Gunnar Wilhelmsen

Gunnar Wilhelmsen kommer fra næringslivet i Tromsø, og forklarte under høringen at direktekontakten med administrasjonen skjer for å sikre han innsikt og kunnskap om driften av kommunen.

Foto: Eskild Johansen / NRK

– Det er direkte feil

Gunnar Wilhelmsen sier til NRK at han avviser blankt at han har forsøkt å påvirke kommuneadministrasjonen til å skjønnmale regnskapsrapportene gjennom 2023.

– Det er direkte feil. Kommunedirektøren svarte godt på dette under høringen i dag. Han har ikke følte seg presset. Jeg sliter selv med at vi ikke får nøyaktige prognoser fra administrasjonen. De må være korrekte om vi skal være i stand til å sette inn tidlige tiltak, påpeker han.

Les også Underskudd femdoblet på tre måneder: Krever gransking etter millionsmell

Tromsø politikk over kaffe

Han understreker at SMS-kontakten med kommunedirektøren viser at han først i oktober, seks uker etter valget, fikk beskjed om at driftsregnskapet var i minus.

– Hadde jeg visst mer, hadde jeg kunne gjort noe med det, påpeker han, og legger til:

– Jeg gikk inn i valget med en prognose på at driften skulle gå i pluss.

Ordføreren er svekket, mener Maja Sojtaric.

Tok selvkritikk

Kommunedirektør Stig Tore Johnsen tok selvkritikk under høringen til kommunepolitikerne.

– Min troverdighet har fått seg en ripe i lakken, også administrasjonens troverdighet, sa Johnsen.

– Vi må i fremtiden gjøre en bedre jobb, sier han.

Til NRK utdyper han at risikoen for underskuddet skulle vært bedre kommunisert.

– Vi tar kritikk på at vi burde ha synliggjort risikoen for underskudd til de folkevalgte. Der må vi bli tydeligere og flinkere til å rapportere, sier han.

NRKVALG23 Valgvake Høyre Tromsø

Anne Berit Figenschau, gruppeleder for Høyre i Tromsø, var langt fra fornøyd med svarene som ble gitt under høringen.

Foto: Mathias Sommerset Kjellmo / NRK

– Høringen er en skandale

Anne Berit Figenschau, gruppeleder for Høyre, oppsummerte høringen på en slik måte:

– Jeg mener høringen er en skandale. Vi fikk svært begrenset mulighet til å stille spørsmål, påpeker hun.

Hun mener opposisjonen ikke fikk fullgode svar fra ordføreren.

– Det er fortsatt usikkert for meg om ordføreren har forsøkt, og lyktes, i å påvirke kommuneadministrasjonen i regnskapsrapporteringen gjennom året, påpeker hun.