Hopp til innhold

Krever ny gjennomgang av de omstridte alpinparkplanene i Tromsø

Knappe tre uker etter at planen om å bygge Arctic Center i Tromsø ble stemt og lagt ned, kan den brennhete saken gjenoppstå.

Arctic Center i Håkøybotn i Tromsø

STEMT NED: Kommunestyret i Tromsø vendte tommelen ned, men nå krever fire politikere en kontroll av behandlingen alpinparken Arctic Center fikk. Det har gitt nytt håp for investorene.

Illustrasjon: Arctic Center

Fire av kommunestyrets medlemmer, to fra Høyre, en fra Frp og en fra Nei til Bompenger i Tromsø, har nå fremmet krav om lovlighetskontroll.

Saken har skapt stor debatt i Tromsø, splittet Arbeiderpartiet i byen i to, og blitt stemt ned i kommunestyret.

Nå mener de fire representantene at det ble begått saksbehandlingsfeil da den omstridte alpinparken med hyttelandsby ble behandlet.

Ap hadde tidligere foreslått å sende hele saken tilbake til administrasjonen. Dette for å gjøre en del endringer i reguleringsplanen for anlegget.

Kommunestyret så på dette som en utsettelsessak, og behandlet derfor ikke forslaget.

Nå kan saken derfor komme opp på nytt.

Gunnar Wilhelmsen på stand i Tromsø

Gunnar Wilhelmsen er nest største investor i Arctic Center og eier 29,75 prosent av aksjene i selskapet. Han er erklært inhabil.

Foto: Fabian Ubeda / NRK

Ville ha alpinanlegget, men ikke hyttene

Etter over 40 år har planene om bygging av alpin- og hytteanlegget Arctic Center på Kvaløya i Tromsø splittet byen og det politiske landskapet i to.

Prosjektet ble egentlig skrinlagt i slutten av april, da flertallet i kommunestyret i byen sa nei.

Flertallet ønsket alpinanlegget, men ville ikke ha de drøyt 340 hyttene. Investorene har sagt at hyttene må til for å finansiere alpinparken.

Knut Wilhelmsen

Knut Wilhelmsen, ordfører Gunnar Wilhelmsens bror, er den største investoren i alpinparken Arctic Center.

Foto: NRK

Da stemmene i kommunestyret 29. april var talt opp, viste det at 25 stemte for å godta alpinanlegget. 18 stemte nei. Når det kom til hytteanlegget stemte 20 for og 23 imot.

Dermed så det til at saken var avsluttet, og hovedinvestoren sa han hadde fått nok.

Men i kravet om lovlighetskontroll kommer det fram at:

«Dersom saken var vedtatt sendt tilbake til administrasjonen for innarbeiding av endringer, ville saken kunne vært forandret og gitt en ny behandling. Dette ble utelukket ved at kommunestyret ved en feil behandlet forslaget som et utsettelsesforslag».

Det har gitt investorene nytt håp.

– Uriktige påstander

Knut Wilhelmsen i Berner Consult er den største investoren i alpinparken Arctic Center.

Totalt har investorene brukt 28 millioner kroner på forslaget til reguleringsplan. Også kommunens administrasjon anbefalte at politikerne skulle vedta denne.

– En ting er denne saksbehandlingen som skjedde i kommunestyret, som var feil. En annen ting er at det kom en rekke påstander om CO₂ utslipp som ikke stemmer, sier han til NRK.

Han forventer nå at kommunen behandler saken på nytt.

I kravet om lovlighetskontroll blir også tallene for CO₂ utslippene trukket frem:

  • Tall for co₂-utslipp som følge av nedbyggingen av myr må kvalitetssikres før de kan legges til grunn for behandling av saka i kommunestyret. At det kan være fremsatt et feil tall for CO₂-utslipp, mener vi kan ha gjort utslag i stemmegivningen og dermed påvirket resultatet av saken.
Arctic Center, arealplan

Arealplanen viser 6 skiheiser, 13 nedfarter med til sammen 20 kilometer skikjøring nedover, hotell med spa og litt mer enn 340 hytter som skal selges på det private markedet.

Illustrasjon: Arctic Center

Kostbar og langvarig prosess

Alpinanlegget har hatt bred støtte på borgerlig side, men for å få planene endelig godkjent måtte ett av de store posisjonspartiene i Tromsø si ja.

Arbeiderpartiets gruppeleder, Jarle Heitmann, er enig i at det skjedde feil under behandlingen av saken. Han sier han påpekte feilen, men at han ikke ble hørt.

– Jeg håper dette kan få saken på rett spor. For vår del har det aldri vært et spørsmål om «ja» eller «nei» til Arctic Center. Vi har vært positive til prosjektet hele veien.

Heitmann har nå vært i møte med ledelsen i Arctic Center.

– Vi ønsket noen justeringer, og det er det vi håper nå kan komme på plass.

Ordfører i Tromsø, Gunnar Wilhelmsen (Ap) er medinvestor i prosjektet og var erklært inhabil i behandlingen av saken.

Sebastian Henriksen fra Tromsø Høyre vil ikke kalle kravet om lovlighetskontroll for en omkamp.

– Jeg tror ikke på omkamp, men om man klarer å lande på en løsning der Arbeiderpartiet går med på planene, med det forslaget de hadde, så vil det være en styrke for Tromsø. Da kan det realisere Arctic Center, sier Henriksen.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark