– Jeg har jo ikke gjort det i en hel måned, sier Linus Vahl (10).
Det lukter lasagne i huset til familien Vahl/Johansen i Harstad. Vegetarlasagne, selvfølgelig. For familien har holdt seg unna kjøtt i en måned, siden starten av oktober. I hvert fall deler av familien.
- Oppskrift: Godt krydra grønnsaklasagne med linser
– Jeg har kanskje juksa litt sier Linus.
Mer vil han ikke si. Lillesøster Lotta (9) er mer pratsom.
Spiste kjøtt hos andre
– Jeg fikk lov til å spise kjøtt hvis jeg var på overnatting eller på besøk.
– Har det gått greit, da?
– Ja, det har det. Det var kanskje verst på skolen hvis noen hadde kjøttpålegg på brødskiva.
Også pappa Håkon Vahl syntes lunsjen var det verste. Ellers har den kjøttfrie måneden gått bra.
– Men jeg gikk ikke ned noen kilo, slik jeg hadde håpet litt på, sier han.
Lærte en del
Likevel har familien gjort flere gode erfaringer fra den siste måneden.
– Vi har begynt å planlegge innkjøpene våre på en helt annen måte, ved å sette opp ukesmenyer, og vi har blitt mye mer kreativ i matlagingen, sier han.
Tall fra Helsedirektoratet viser at hver nordmann i gjennomsnitt spiser 76 kilo kjøtt i året. Ifølge Framtiden i våre hender kommer omtrent 15 prosent av de menneskeskapte klimagassutslippene fra kjøtt- og melkeproduksjon. Og familien Vahl/Johansen kuttet ikke bare kjøtt for sin egen helses skyld.
– Vi gjorde også dette for å gjøre oss litt mer bevisste på at vi ikke trenger å spise så mye kjøtt, også for de klimamessige årsakene, men også som sagt for å bli litt mer kreative i matveien, sier Håkon Vahl.
– Er det noe dere kan tenke dere å gjøre igjen?
– Vi har allerede snakket om kjøttfri januar, men vi får se.