Godt krydra grønnsakslasagne med linser

Kjøttfri lasagne toppa med frisk basilikum. Det smaker også godt med en grønn salat ved siden av.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

Godt krydra grønnsaklasagne med linser

Folk som aldri dropper kjøtt, er ofte bekymra for at de ikke kommer til å bli mette. Med denne varianten av lasagne er det ingen grunn til bekymring.

Slik gjør du

Lasagnen, som er blitt til gjennom prøving og feiling over noen måneder, har jeg lagd til flere som ikke pleier å spise vegetarisk. Jeg har til gode å sende noen sultne fra bordet!

Retten passer for vegetarianere som spiser melkeprodukter. Om du vil lage en lasagne med bare vegetabilske ingredienser, kan du prøve Mari Hult og Vegetarbloggens veganske lasagne.

Tomatsaus

Kok linsene etter anvisning på pakka. Det tar om lag 20 minutter.

Hakk løk og hvitløk, ha olje i en kjele med tjukk bunn og stek på middels varme til det blir mykt og blankt. Skrell gulrota, hakk den i små terninger og stek den sammen med løken i noen minutter.

Ha hakka tomat, sukker og krydder i kjelen. Du kan gjerne bruke andre urter, for eksempel basilikum. Smak til med salt (og gjerne sort pepper hvis du vil krydre litt ekstra). La det småkoke mens du lager den hvite sausen.

Ha linsene i når de er ferdig kokt. (Du kan godt bruke hermetiserte linser. De er litt enklere å få tak i, men da må du nok ha et par desiliter).

Hvit saus

Varm litt mer olje i en kjele. Rør inn mel og krydder. Spe med melk litt etter litt. La sausen småkoke i noen få minutter. Smak til med salt.

I forma

Skjær sjampinjongen i skiver, og grovhakk spinaten. Hell cirka en fjerdedel av tomatsausen i bunnen av ei ildfast form. Legg to til tre lasagneplater oppå sausen. Hell en liten øse hvit saus over det igjen. Gjør det samme en gang til, men legg et lag spinat før du har tomatsausen oppi forma. Du må sannsynligvis trykke den litt ned for å få plass til alt. Gjenta en tredje gang, denne gangen med sopp i tomatsauslaget. Legg på et siste lag med lasagneplater, resten av tomatsausen og topp med noen (eller mange) skiver valgfri ost.

Stek lasagnen i ovn på 200 grader i cirka 40 minutter. Skulle den se litt tørr ut underveis, er det bare å ha noen spiseskjeer vann i forma. (Væskeinnholdet i tomatene og grønnsakene kan variere).

Tips

Lag gjerne en grønn salat ved siden av. Passer til to sultne mennesker – eller tre normalspiste.

Kilde: Mari Rollag Evensen / NRK Mat