Ada Hegerberg i Lyon april 2018

LIVET SMILER: Ada Hegerberg har storspilt for Lyon denne sesongen.

Foto: Hanne Skjellum Mueller / NRK

«Folk tror jeg er som Zlatan. Det er jeg ikke»

LYON (NRK): Men Ada Stolsmo Hegerberg (22) trigges av å bli sammenlignet med Cristiano Ronaldo (33).

Jeg følger veldig mye med på de store gutta. Jeg prøver å måle meg mot dem og se på hvordan de lykkes. Det er der jeg prøver å ta detaljene fra.

Ada Hegerberg

FINE FORHOLD: Ada Hegerberg legger gjerne ned ekstra trening for å terpe på detaljer som gjør henne til en bedre fotballspiller.

Foto: Hanne Skjellum Mueller / NRK

22-åringen skinner om kapp med Lyon-sola idet hun tar imot NRK på klubbens treningsanlegg Groupama – rett ved siden av stadion. Den norske superspissen er inne i nok en drømmesesong, hvor hun jakter tre titler pluss scoringsrekord i mesterligaen. Det gjør at hun stadig nevnes i sammenheng med Real Madrid-stjerne Cristiano Ronaldo – den eneste spilleren som har scoret mer enn henne i den gjeve klubbturneringen.

Det er jo selvfølgelig sykt kult at begge er på samme scoringssnitt. Det er en liten motivasjon i seg selv. Det er en naturlig fotballspiller å se opp til, med tanke på at han trigger meg som fotballspiller, forklarer Hegerberg.

– Vi har helt forskjellige verdier

Scoringsduellen mot Ronaldo er altså en trigger for målgarantisten fra Sunndal. Hun vil imidlertid ikke sammenlignes med Sveriges største fotballprofil, den rappkjeftede og småkontroversielle Zlatan Ibrahimović.

Zlatan Ibrahimovic

IKKE LIK ADA: Zlatan Ibrahimovic.

Foto: Ringo H.w. Chiu / AP

– Folk tror jo at jeg er som Zlatan. Det er jeg ikke, sier Hegerberg bastant.

– Hvorfor ikke?

– Fordi jeg og Zlatan er helt forskjellige på det personlige plan, vi har helt forskjellige verdier. Han kjører et løp jeg aldri kunne kjørt, fordi vi har ikke de samme verdiene rett og slett. Det er der folk vil ha meninger om en, for da jeg tok et så radikalt valg, så ligger det veldig mye bak det, svarer Hegerberg, og viser til landslags-exiten.

Det stormet nemlig heftig rundt storscoreren da hun i fjor høst annonserte at hun ikke lenger vil spille for Norge. Hun er likevel tydelig på at hun ikke er en egoistisk person, selv om hun har tatt noen egoistiske valg.

– Ja, jeg var egoistisk da jeg tok det valget, men jeg har verdier, jeg også – som jeg står for og som er viktige for meg, presiserer hun.

Ble sterkere av landslagskonflikten

Det er på dagen åtte måneder siden sjokkbeskjeden kom: Norges aller største stjerne er ferdig på landslaget. Hun oppga flere grunner, blant annet manglende motivasjon og at hun mente hun ville utvikle seg bedre i klubben enn på landslaget. Samtidig var hun kritisk til landslagsledelsen – og det hele endte opp med å bli en ordkrig.

Trening etter kampen mot Belgia under EM fotball kvinner.

I STORMEN: Hegerberg, her under EM i fjor, havnet i ordkrig med NFF-ledelsen. Nå har hun ikke lenger kontakt med landslaget.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Hegerberg forteller at hun i dag tenker lite på den offentlige skittentøyvasken som fulgte i kjølvannet av hennes Norge-nei.

– Man tåler veldig mye mer enn det man tror noen ganger. Man blir sterkere for hver erfaring man får, og det er ikke en klisje. Det er sånn det er, sier 22-åringen.

– Det var en ny epoke som startet, på en måte. Man må legge ting bak seg og se fremover. Det har jeg gjort. Jeg har vært der jeg skal være med hodet, både på og utenfor banen, legger hun til.

Og det har definitivt vist seg. Hegerberg er bedre enn noen gang før. Hun er rett og slett spydspissen på et Lyon som fosser mot det ene trofeet etter det andre. Laget er én seier unna sin tredje strake mesterligafinale. De har vunnet 18 av 18 kamper i serien, er i semifinale i den franske cupen og toppscorer Hegerberg står med vanvittige 46 mål på 27 kamper denne sesongen.

– Ganske enkel statistikk

– Sesongen til nå har vært optimal. Det er noen ganger jeg klyper meg litt i armen og tenker at «dæven, dette er kult å holde på med», sier hun med et bredt smil.

Hegerberg smiler generelt mye. Hun stråler av selvsikkerhet, trygghet og godt humør. Det er umulig ikke å se at hun har det bra nå. Og ingen har noe å svare med når hun lar beina ta seg av snakkingen.

– Selve målsnittet er bedre enn det jeg noensinne har hatt, så det er ganske enkel statistikk, sier hun.

Ada Hegerberg

NYTT TROFÉ? Disse henger over hele gamlebyen i Lyon før mesterligasemifinalen.

Foto: Hanne Skjellum Mueller / NRK

I dag står nok en rekord for fall når Lyon tar imot Manchester City til returkamp i mesterligaens semifinale. På tribunen sitter familien. Storesøster Andrine Hegerberg spiller også i Frankrike nå, nærmere bestemt for rivalen Paris Saint-Germain.

– Jeg visste jo at Ada hadde et navn her i Frankrike, men etter å ha kommet hit selv har jeg fått kjent på hvor stor, og ikke minst respektert, hun er. Hun omtales godt av alle, både som spiller og person, forteller PSG-spilleren.

– En rutinert spiller, med 13 sesonger i PSG, sa hun ikke trodde det var mulig å være så formidabel som Ada har vært i år. Hun mente «det er to Lyon-lag. Du har Lyon, og du har Lyon når Ada spiller», fortsetter Andrine Hegerberg.

Og Hegerberg spiller så definitivt når Lyon er nødt til å vinne etter 0–0 borte mot Manchester City. Da ligger det også en scoringsrekord i potten. Allerede i kvartfinalen mot Barcelona tangerte hun tyske Celia Sasics scoringsrekord med 14 mål i én og samme mesterligasesong. Scorer hun ett til, troner hun øverst alene.

Hegerberg jakter altså både seier, finalebillett og målrekord.

Det blir på en måte et automatisk press når jeg ligger på 14 mål og det handler om ett mål for å ta scoringsrekorden. Da er det sånn at «den skal jeg ta». Men det blir en balanse. Selvfølgelig skal jeg ta den, men vi skal vinne som lag også, understreker hun.

Bryr seg ikke om folks meninger

Hegerberg poengterer hvor essensielt det er å sette laget først, og at lagets mål er viktigere enn hennes egne.

– Føler du deg som en lagspiller?

– Det er det som er verdien hele veien. Suksessen er at laget presterer, og hvis du tviler på det, så kommer du ikke til å spille. Det er realiteten i det, slår hun fast.

Ada Hegerberg

PROFESJONELT: Lyons kvinnelag deler treningsfasiliteter med herrelaget, men har sin egen avdeling med blant annet treningsrom.

Foto: Hanne Skjellum Mueller / NRK

22-åringen fremstår reflektert og moden. Hun har opplevd mye på få år. Karrieren fikk henne til å bli tidlig voksen. Derfor repeterer hun igjen og igjen hvor viktig det er for henne å være tro mot seg selv. Det er det som gjør at hun står hundre prosent for de valgene hun har tatt hittil i karrieren, og derfor har hun ingen kontakt med landslaget i dag.

– Avgjørelsene jeg har tatt til nå, har hatt alt å si for min utvikling, og hva slags prestasjoner jeg skal levere og har levert. Man må holde det autentiske ved seg selv. Det er det beste rådet jeg kan gi til hvem som helst.

– Sårer det deg når noen mener du er egoistisk eller for frittalende?

– Folk vil alltid ha ulike meninger om meg. Så lenge jeg vet hva jeg står for og at jeg er meg selv, er det ikke noe problem hva andre tenker. Hvis man skulle la seg påvirke av det, er det lett å miste seg selv, mener hun.

Stjernespissen ser harmonisk ut. Hun har ikke mistet seg selv. Hun har gjort det motsatte.

– Har du noen gang angret på avgjørelsen du tok i fjor?

– Nei, det har jeg ikke, avslutter Hegerberg.

Og ser fremover.

Ada Hegerberg

STORSTUA: Det er ventet over 20.000 tilskuere når Lyon tar imot Manchester City til mesterligasemifinale på Groupama.

Foto: Hanne Skjellum Mueller / NRK