Eit stjernemøte for åtte år sidan har brent seg fast i minnet til Signe Gaupset. No kan 18-åringen vere Ada Stolsmo Hegerberg sin erstattar.

MINNE FOR LIVET: Eit møte mellom Ada Hegerberg og Signe Gaupset, som på biletet var ti år gammal.

Heime, ståande framme på hylla, har landslagsdebutant Signe Gaupset eit par signerte fotballsko. Signaturen tilhøyrer Ada Stolsmo Hegerberg.

Eit gammalt bilete av Gaupset og Hegerberg er grunnen til at stjerneskotet fekk skoa for eitt år sidan.

Ada Hegerbergs gamle fotballsko

SIGNATUREN TIL IDOLET: Den signerte Hegerberg-skoen Gaupset har heime på hylla.

No er 18- og 28-åringen teke ut på landslaget saman for aller fyrste gong, åtte år etter at deira første møte blei foreviga.

– Eg ser ikkje på meg sjølv som så mykje eldre enn Signe. Eg kjenner eg framleis er i ein ganske ung alder, seier Hegerberg om biletet i dag.

Ho legg til:

– Men det er vittig.

Under landslagssamlinga viste NRK videoen av Gaupset som fortel om skoa til Hegerberg:

Hegerberg-krav til Gaupset

Dei møtte kvarandre i gruppespelet i meisterligaen i desember då Brann målte krefter med verdsstjernene i Lyon.

Tre minutt på overtid i heimekampen dukka nettopp Gaupset opp og sikra poeng med si 2-2-skåring.

– Eg sa til ho at ho måtte bli tatt ut på landslaget slik at eg skulle få helse på ho, ler Hegerberg.

Brann-spillerne jubler etter utlikning mot Lyon på Åsane Arena.

For at 18-åringen skal få nokon nye sko vil Hegerberg ha noko tilbake.

– Ho får ikkje eit par til med det første. Nokre målgivande pasningar så skal ho få eit par til, smiler Hegerberg.

T0Rsa1HhiyA

RÅD TIL GAUPSET: Hegerberg skåra mot Brann i meisterligaen. Ho rår Gaupset til å senke skuldrene på den første landslagssamlinga til 18-åringen.

– Ja, det er på sin plass. Ho har vore snill og gitt eit par signerte sko. Det er på sin plass at ho får noko tilbake for det. Ho skal få nokre målgivande pasningar, svarer Gaupset med eit smil.

Dei målgivande pasningane frå Gaupset til Hegerberg må nok vente litt. Dersom 18-åringen får debuten med flagget på brystet mot Kroatia er det nokon andre ho må servere.

Får Gaupset-debuten? Følg og høyr Noreg mot Kroatia tysdag kl. 18.00.

– Ei moglegheit for Signe

Med både Ada Stolsmo Hegerberg og Caroline Graham Hansen utilgjengelege til returoppgjeret mot Kroatia i Stavanger blir Grainger tvungen til å gjere endringar.

Gaupset sat på benken i 3-0-sigeren over Kroatia, men med skadane og faktum at Noreg har fått eit godt utgangspunkt, aukar sjansane for at landslagsdebuten kjem tysdag.

h-zIDpawtRw

ROS: Landslagssjef Gemma Grainger kjem med mange kompliment i retning Gaupset.

– Denne kampen er ei moglegheit for Signe og for dei andre spelarane, seier Grainger.

På pressekonferansen før tysdagens kamp mot Kroatia roste landslagssjefen 18-åringen for å vere uredd. Ein eigenskap ho allereie har sett på trening.

– Signe er fryktlaus når ho spelar for Brann. Vi vil at ho skal vere det her også. Vi vil at ho skal vere seg sjølv. Når ho spelar som seg sjølv er ho fri. Og det har vi sett under denne samlinga, seier briten.

Landskamp fotball Norge - Kroatia

Blei skjerma

Før sigeren mot Kroatia fredag blei Brann-spelar Signe Gaupset skjerma frå pressa. Etter kampen sa ho det har vore herleg å kunne fokusere på det viktige.

Signe Gaupset på landslagstrening i Stavanger

SMILER PÅ SAMLING: Gaupset på trening i Stavanger måndag.

– Eg har eigentleg ikkje tenkt så mykje på det. Trenarar og støtteapparat har teke seg av det. Men det har vore fint å kunne konsentrere seg om fotball og vere på samling, seier Gaupset.

Før kampen svara landslagssjefen Gemma Grainger på spørsmål om kvifor 18-åringen blei skjerma. Ho seier det var av naturlege grunnar.

– Det er viktig at ho skal finne seg til rette her og kjenne seg komfortabel. Det er viktig at ho kan fokusere på trening og bli kjent med miljøet her.

Ada Hegerberg og Caroline Graham Hansen

Sydde ti sting etter stempling i ansiktet: – Halve hodet hans var åpent

Bård Finne satte knottene rett i ansiktet på KFUM-keeper Emil Ødegaard, som endte på legevakten. Men om det var rødt kort var ekspertene rivende uenige om.

Ben White

Oppsiktsvekkjande Arsenal-grep felte rivalen: – Idiotisk av Spurs

Arsenal senka Tottenham i jakta på ligagull. Eit oppsiktsvekkjande daudballgrep frå «The Gunners» blir hylla av NRKs ekspert.

• Daland reddet uavgjort for Cercle Brugge – Vetlesen med mål og assist i Brugge-seier

Jesper Daland berget 1-1 for Cercle Brugge hjemme mot Anderlecht, mens Hugo Vetlesen herjet i Brugges 3-0-seier borte mot Genk i belgisk fotball søndag kveld.

Den belgiske ligaen har gått over i sluttspillsfasen, hvor Anderlecht topper mesterskapsgruppen. Det er imidlertid bare målforskjell som skiller Brugge på 2.-plass.

Søndag gjestet Vetlesen & co. Genk, som har falt av i toppkampen etter 0-3-tapet.

Kyriani Sabbe sendte gjestene i ledelsen etter 38 minutter, før Vetlesen doblet halvveis inn i andre omgang. Fire minutter senere gjorde nordmannen seg tellende igjen da han spilte opp Igor Thiago på 3-0-målet.

Antonio Nusa startet også for gjestene, men ble byttet ut til pause.

Cercle Brugge er også hektet av i gullkampen, men Daland ga imidlertid en håndsrekning til landsmann Vetlesen i kampen om ligagullet da han sikret 1-1 etter 51 minutter.

Kristian Arnstad satt hele kampen på benken for Anderlecht. (NTB)

Hugo Vetlesen
  • Elleville overtidsminutter da Odd reddet uavgjort

Tre sene scoringer sørget for 3-3 mellom Odd og Viking i Skien.

Viking-kaptein Zlatko Tripic trodde han hadde avgjort det hele da han scoret fire minutter på overtid. Men Odd ville det annerledes. Mikael Norø Ingebrigtsen scoret seks minutter på overtid og reddet ett poeng for hjemmelaget.

Harald Tangen Nilsen scoret kampens første mål etter 25 minutter. Kun ti minutter senere var kampen snudd. Først med et skudd fra Odds Tobias Svendsen via en Viking-spiller og i mål, så med en ny fulltreffer fra sammen mann etter en pasning ut 45 grader og inn i feltet.

Viking presset på for utligning i andreomgang, og lyktes fire minutter før fulltid med et skudd fra Peter Christiansen.

Så scoret Tripic etter et godt forarbeid fra Lars-Jørgen Salvesen, før Ingebrigtsen ga Odd ett poeng med et vakkert skudd.

Odd ble i tillegg redusert til ti mann like før Ingebrigtsen 3-3-utligning, da Mihajlo Ivancevic fikk sitt andre gule kort på overtid.

Hjemmelaget befinner seg dermed på 8. plass, med Viking to plasser bak etter henholdsvis seks og fem spilte kamper.

Viking
  • PSG ble seriemester uten å spille – Monaco-tap sørget for titteljubel

Paris Saint-Germain kunne søndag juble for sitt tolvte seriegull og sitt tredje strake. Tittelen ble sikret etter Monacos 2-3-tap mot Lyon.

Premissene før søndagens duell i Lyon var klare. Monaco måtte vinne for å forlenge håpet om å ta igjen PSG på tabelltopp.

Det greide de ikke, og dermed er PSG seriemestere igjen. PSG kunne selv sikre seriegullet lørdag, men 3-3 mot Le Havre førte til at de måtte vente til søndag.

PSG har vunnet ligaen seks av sju siste årene. Lille i 2021/22 var unntaket. Ingen har flere ligatitler enn PSG, der Marseille og Saint-Étienne er nærmest med sine ti.

Mye av æren for PSGs seriegull skal gullkalven Kylian Mbappé ha. Spissen har scoret 26 mål, noe som er ni flere enn Lille-spiller Jonathan David. (NTB)