Hopp til innhold

Verdens antidopingbyrå Wada

 • Kamila Valijeva frikjent av Russlands antidopingbyrå: – Kan ikke klandres

  Kunstløperen Kamila Valijeva kan ikke klandres for sin positive dopingprøve, har Russlands antidopingbyrå konkludert. Wada ser på avgjørelsen med bekymring.

  Verdens antidopingbyrå (Wada) meldte fredag om avgjørelsen i dopingsaken som rystet idrettsverden under fjorårets OL i Beijing.

  Den da 15 år gamle Valijeva var med å sikre gull for ROC-laget i lagkonkurransen. Hun vant også kvinnenes kortprogram før hun feilet i friløpet. Hun var da under enormt press etter at det ble kjent at hun hadde avlagt positiv prøve i det russiske mesterskapet i romjula 2021.

  Hennes unge alder har bidratt til at behandlingen av dopingsaken har vært komplisert og tatt lang tid. Nå har Rusadas domsutvalg kommet til at Valijeva bare skal diskvalifiseres den dagen hun avga prøve, altså fra en konkurransedag i det russiske mesterskapet.

  Wada sier i en uttalelse at man vil se på begrunnelsen før man avgjøre hva som skal gjøres videre. Mest sannsynlig havner saken i Idrettens voldgiftsrett (CAS).

  (©NTB)

  valijeva
  Foto: Bernat Armangue / AP
 • WADA skal vurdere cannabis

  Verdas antidopingbyrå (WADA) skal neste år greie ut cannabis sin effekt på idrettsutøvarar og vurdere om det framleis skal vere med på dopinglista.

  Debatten rundt temaet skaut fart etter at den amerikanske stjernesprintaren Sha'Carri Richardson mista sommarens OL i Tokyo. Richardson, som vann 100-meteren under det amerikanske uttaksstemnet i førre månad, ho leverte ei dopingprøve som viste spor av cannabis etter konkurransane i Eugene.

  I etterkant innrømde sprintstjernen å ha røykt marihuana for å handtere sorga over at mora hennar nyleg hadde gått bort. Richardson blei utestengt i 30 dagar og mista Tokyo-OL.

  sha'carri richardson
  Foto: Jonathan Ferrey / AFP
 • Friidrett: Få russere til OL

  Det internasjonale friidrettsforbundet (WA) vil tillate maksimalt 10 russiske utøvere på startstreken i Tokyo-OL i sommer. De må delta som nøytrale utøvere.

  Det ble besluttet under det digitale styremøtet torsdag.

  – Styret har bestemt at ordningen med autoriserte nøytrale utøvere (ANA) gjenopptas, men med begrensning på 10 stykker i OL, sa Rune Andersen, som er leder for arbeidsgruppen som jobber med gjenopptakelse av Russland etter dopingskandalen.

  Russlands friidrettsforbund (Rusaf) har vært utestengt av WA siden 2015 på grunn av omfattende dopingjuks. Den siste tiden har Andersens arbeidsgruppe kunne registrere store framskritt i arbeidet med å innfri kravene som er stilt til russerne.

  bL5vEV35KKw
  Foto: Pavel Golovkin / AP
 • Wada vil ha offentlig CAS-høring

  Verdens antidopingbyrå (Wada) har levert en formell anmodning til Idrettens voldgiftsrett (CAS) om å la høringen om Russlands anke være offentlig. Om avgjørelen blir stående, betyr det at Russland ikke får konkurrere som nasjon i OL og andre store mesterskap de fire neste årene. En CAS-høring kan være offentlig bare dersom begge parter er enige om det.

  CAS
  Foto: Fabrice Coffrini / AFP

Siste nytt

 • Uno-X-rytter med knallsterk plassering i belgisk ritt

  Uno-X-rytter Stian Fredheim endte på 8.-plass i det belgiske endagsrittet Brugge-De Panne. Jasper Philipsen vant på hjemmebane i Belgia.

  Jasper Philipsen spurtslo nederlandske Olav Kooij, Yves Lampaert og Frederik Frison. Kooij endte på 2.-plass, mens Lampaert ble nummer tre.

  21 sekunder bak Philipsen rullet den norske 19-åringen Stian Fredheim over målstreken. Uno-X-rytteren ble nummer åtte totalt. Det er hans beste resultat på seniornivå. Fredheim var den nest yngste på startstreken.

  Endagsrittet startet i Brugge og avsluttet i De Panne, og var på 221 kilometer. (NTB)

  Uno-X
  Foto: DIRK WAEM / AFP
 • Bjøntegaard legger opp

  Erlend Øvereng Bjøntegaard (32) legger opp som skiskyter og toppidrettsutøver etter 11 år på toppnivå.

  – Livet som skiskytter og toppidrettsutøver har nå kommet til veis ende, skriver han på sin Instagram-konto

  – Hele mitt voksne liv har vært dedikert til skiskyting, og det er derfor mange følelser i kroppen når jeg nå takker for meg.

  Videre i innlegget skriver han at skolebenken er det som venter til høsten.

  Bjøntegaard debuterte i verdenscupen i skiskyting 28. november 2012 med en sjuendeplass på normaldistansen i svenske Östersund.

  Hans beste mesterskapsplassering er femteplassen fra sprinten under OL i Pyeongchang i 2018.

  Bjøntegaard ble europamester i sprint så sent som denne sesongen. I verdenscupen har han to annenplasser som beste resultat. (NRK/NTB)

  Erlend Øvereng Bjøntegaard
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Mann pågrepet under svensk landslagstrening – hadde med seg mistenkelige bager

  En mann som oppførte seg truende, skal ha tatt seg inn på den svenske landskamparenaen i fotball mens Zlatan Ibrahimovic & co. trente onsdag.

  Det er Aftonbladet som omtaler episoden som fant sted på Friends Arena i Stockholm.

  Mannen skal ha kommet seg langt inn på arenaen samtidig som de svenske stjernene trente onsdag ettermiddag.

  – Mannen har sagt ting som har fått oss til å reagere, sier politiets pressetalsmann Daniel Wikdahl.

  I en pressemelding opplyser Stockholm-politiet at mannen, som er i 60-årene, skal ha hatt med seg et antall bager som inntil betraktes som mistenkte farlige gjenstander. Innholdet skal inntil videre ikke være undersøkt.

  I påvente av dette opprettholdes de sperringene som er opprettet rundt nasjonalarenaen.

  Politiet har startet etterforskning i saken med det som beskrives som mulige grove trusler og forberedelser til grov allmennfarlig ødeleggelse.

  Mannen er tatt hånd om av politiet.

  Zlatan Ibrahimovic
  Foto: Jonas Ekströmer/TT / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste