Verdens antidopingbyrå Wada

 • WADA skal vurdere cannabis

  Verdas antidopingbyrå (WADA) skal neste år greie ut cannabis sin effekt på idrettsutøvarar og vurdere om det framleis skal vere med på dopinglista.

  Debatten rundt temaet skaut fart etter at den amerikanske stjernesprintaren Sha'Carri Richardson mista sommarens OL i Tokyo. Richardson, som vann 100-meteren under det amerikanske uttaksstemnet i førre månad, ho leverte ei dopingprøve som viste spor av cannabis etter konkurransane i Eugene.

  I etterkant innrømde sprintstjernen å ha røykt marihuana for å handtere sorga over at mora hennar nyleg hadde gått bort. Richardson blei utestengt i 30 dagar og mista Tokyo-OL.

  sha'carri richardson
  Foto: Jonathan Ferrey / AFP
 • Friidrett: Få russere til OL

  Det internasjonale friidrettsforbundet (WA) vil tillate maksimalt 10 russiske utøvere på startstreken i Tokyo-OL i sommer. De må delta som nøytrale utøvere.

  Det ble besluttet under det digitale styremøtet torsdag.

  – Styret har bestemt at ordningen med autoriserte nøytrale utøvere (ANA) gjenopptas, men med begrensning på 10 stykker i OL, sa Rune Andersen, som er leder for arbeidsgruppen som jobber med gjenopptakelse av Russland etter dopingskandalen.

  Russlands friidrettsforbund (Rusaf) har vært utestengt av WA siden 2015 på grunn av omfattende dopingjuks. Den siste tiden har Andersens arbeidsgruppe kunne registrere store framskritt i arbeidet med å innfri kravene som er stilt til russerne.

  bL5vEV35KKw
  Foto: Pavel Golovkin / AP
 • Wada vil ha offentlig CAS-høring

  Verdens antidopingbyrå (Wada) har levert en formell anmodning til Idrettens voldgiftsrett (CAS) om å la høringen om Russlands anke være offentlig. Om avgjørelen blir stående, betyr det at Russland ikke får konkurrere som nasjon i OL og andre store mesterskap de fire neste årene. En CAS-høring kan være offentlig bare dersom begge parter er enige om det.

  CAS
  Foto: Fabrice Coffrini / AFP
 • RUSADA anker utestengelsen

  Russlands antidopingbyrå RUSADA anker WADAs avgjørelse om å utestenge Russland fra store mesterskap i fire år på grunn av juks med dopingprøver.

  RUSADAs anke var ventet etter tidlige antydninger om at russerne ønsker at avgjørelsen i styret i WADA blir prøvd for idrettens voldgiftsrett CAS.

  Avgjørelsen i WADA-styret fra 9. desember innebærer at Russland ikke kan stille som egen nasjon i OL i Tokyo neste år og i vinter-OL i Beijing i 2022. Landet blir også utestengt fra andre store mesterskap.

  RUSADA-sjef Jurij Ganus tror selv det er små sjanser for å nå gjennom med en anke.

  – Det finnes ingen mulighet for å vinne dette i retten. Dette er en tragedie, sa Ganus etter WADA-avgjørelsen.

  (NTB)

  Russian Doping
  Foto: Pavel Golovkin / AP

Sportsnyheter

Andrei Deniskin rasisme

Bileta skakar hockey-verda: – Sårande og utilgiveleg

Ein gest frå Andrei Deniskin har fått ei samla hockey-verd til å reagere knallhardt. Han får det glatte laget både av klubbar og NHL-stjerner.

Siste nytt

 • Palace stoppet Brighton

  Brighton øynet tabelltopp i Premier League, men spilte tafatt borte mot Crystal Palace og var heldig som berget 1-1 helt på tampen.

  Dermed blir Graham Potters mannskap liggende på 6.-plass i tetstriden, kun ett poeng bak serieleder Liverpool.

  Crystal Palace
  Foto: Matt Dunham / AP
 • Ingen Bråthen-avklaring mandag

  Det ble ingen avklaring om Clas Brede Bråthens videre fremtid som hoppsjef mandag. Skistyret i Norges Skiforbund, generalsekretær Ingvild Bretten Berg og hoppkomiteen diskuterte saken i mange timer mandag kveld.

  – Vi har diskutert ulike ting i dag, men vi er fortsatt i dialog, sier skipresident Erik Røste til NRK.

  Mandag ble det kjent at hoppkomiteen har fremmet et nytt forslag til løsning. Det innebærer blant annet at Bråthens stilling vil være sportslig og med færre administrative oppgaver. Løsninger på konflikten var tema under møtet, men partene kom ikke frem til noen konklusjon.

  – Vi har hatt en god og konstruktiv dialog med hoppkomiteen, sier Røste til NRK.

  – Det har vært et godt møte, skistyret og hoppkomiteen har vært konstruktive, sier Røste, som ikke ønsker å kommentere om de er noe nærmere en løsning.

  – Vi har et ønske om å avslutte dette så raskt som mulig, sier han.

  Toppledelsen i skiforbundet ønsket ikke å forlenge kontrakten til Clas Brede Bråthen når den går ut i april 2022. Bråthen har varslet et søksmål hvor han krever fast jobb.

  Skipresident Erik Røste
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
 • Ny Carlsen-seier i intens duell

  Magnus Carlsen trengte omspill for å beseire Maxime Vachier-Lagrave i Champions Chess Tour, men hevet seg i lynsjakken og sikret to nye poeng mandag.

  Det betyr at Carlsen har fem poengs forsprang i sammendraget etter tre av ni runder i finaleturneringen i sjakktouren.

  Wesley So slo Vladislav Artemjev i hurtigsjakken mandag og spiste inn ett poeng på nordmannen.

  Norway Chess 2020
  Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal