Hopp til innhold

Idrettens voldgiftsrett (CAS)

 • CAS varsler Valjeva-beslutning først i januar

  Idrettens voldgiftsrett (CAS) har diskutert dopingsaken til den russiske kunstløperen Kamila Valjeva og sier at de vil komme med en dom innen januar 2024.

  I OL i Beijing tok den da 15 år gamle jenta gull i lagkonkurransen i Beijing. Deretter ble det oppdaget at hun hadde testet positivt for doping i forkant av mesterskapet.

  Hun ble frikjent av Russlands antidopingbyrå (Rusada), men Det internasjonale skøyteforbundet (ISU) og Verdens antidopingbyrå (Wada) klaget mot avgjørelsen om ikke å sanksjonere Valijeva for en positiv dopingprøve i desember 2021.

  Det ble først ventet en avgjørelse i september, innen den ble utsatt til november. I fem dager har CAS behandlet saken og hørt alle parter. De skal nå bruke tid før de har varslet at en endelig beslutning i saken vil komme innen januar 2024.

  (©NTB)

  Kamila Valjeva
  Foto: NTB
 • CAS ga Fifa medhold og avviste anken fra Sjakhtar Donetsk

  Idrettens voldgiftsrett (CAS) har avvist ankene mot Fifa fra det ukrainske fotballaget Sjakhtar Donetsk og en rekke russiske klubber.

  Det skrev CAS i en pressemelding torsdag.

  Det er snakk om to ulike ankesaker. Den ene saken er mellom Sjakhtar Donetsk og Fifa, mens den andre er mellom Fifa og de russiske klubbene Zenit JSC, Dynamo Moscow, Sochi, PFC CSKA Moscow, Krasnodar, Lokomotiv, Rostov og Rubin.

  Bakgrunnen for ankene er at Fifa utvidet bruken av «vedlegg 7» 20. juni 2022, som tar for seg midlertidige regler for den eksepsjonelle situasjonen som følge av krigen i Ukraina.

  I «vedlegg 7» sin opprinnelige versjon ble en spiller eller treners kontrakt med en klubb automatisk suspendert frem til 30. juni 2022. Den nye utvidelsen åpnet for at spillere og trenere ensidig kunne suspendere kontraktene sine frem til 30. juni 2023.

  Det er denne utvidelsen Sjakhtar Donetsk og de russiske klubbene utfordret, etter at utvidelsen ga store konsekvenser for klubbene – hvor flere spillere suspenderte kontraktene sine.

  Men begge ankene ble avvist av to separate voldgiftspaneler. De bekreftet at Fifas utvidelse av vedlegget er lovlig. CAS fant at Fifas handling var velbegrunnet og i tråd med Fifa-statuttene, at det ikke var grovt uforholdsmessig og holdt seg innenfor skjønnsområdet Fifa er gitt etter sveitsisk lov.

  shaktar donetsk
  Foto: JANEK SKARZYNSKI / AFP
 • Ingen løysing for Afrika-finalen

  Den internasjonale idrettsdomstolen CAS vil ikkje avgjere tvisten om den omstridde finalen i Afrika-meisterskapet i fotball. CAS sende saka i dag tilbake til det afrikanske fotballforbundet.

  Forbundet bestemte at den siste kampen mellom tunisiske Esperance og marokkanske Wydad Casablanceskulle spelast om igjen etter at VAR-systemet svikta. Men Esperance anka saka til CAS.

  VAR-skrem på sidelinja
  Foto: Fethi Belaid / AFP
 • CAS skal avgjøre VAR-kluss

  Idrettens voldgiftsrett (CAS) skal avgjøre hvordan Afrikas kaotiske mesterligafinale skal avgjøres.

  Returoppgjøret mellom Wydad Casablanca fra Marokko og Esperance fra Tunisia ble avbrutt da Wydad nektet å spille videre.

  De fikk et mål feil annullert for offside. VAR fungerte ikke.

  Afrikas fotballforbund bestemte at kampen skulle spilles om igjen. Men begge klubbene har anket og krever seieren.

  VAR-skrem på sidelinja
  Foto: Fethi Belaid / AFP

Siste nytt

 • Fotballkvinnene står stille på Fifa-rankingen

  Norges kvinnelandslag i fotball er fortsatt nummer 16 på den nyeste rankingoversikten fra Fifa.

  Det er en plassering Norge har hatt de tre siste gangene lista er blitt oppdatert. Fallet ned til 16.-plassen skjedde i desember i fjor, og aldri før hadde kvinnelandslaget vært så lavt rangert.

  Siden forrige ranking i mars har landslaget spilt fire kamper i EM-kvalifiseringen: Finland (1-0-seier), Nederland (0-1-tap), Italia (0-0 og 1-1).

  Gemma Grainger tok i vinter over som landslagssjef. Hun har ledet Norge til tre seirer på sine seks første oppgjør.

  Norge har ikke vært blant de ti beste på Fifa-rankingen siden desember 2015.

  Topp ti (forrige plassering i parentes): 1) Spania (1), 2) Frankrike (3), 3) England (2), 4) Tyskland (5), 5) USA (4), 6) Sverige (6), 7) Japan (7), 8) Canada (9), 9) Brasil (10), 10) Nord-Korea (11).

  (NTB)

  bcyRXf6ymfc
  Foto: NTB
 • Henning Berg ferdig i AIK

  Henning Berg er ferdig i den svenske klubben AIK, det bekrefter klubben på sine hjemmesider fredag.

  Berg har på eget initiativ valgt umiddelbart å trekke seg fra stillingen som hovedtrener for den svenske klubben.

  Årsaken er uenighet om hvordan klubben ønsker å jobbe i fremtiden.

  – Fra dag en har Henning Berg gitt hundre prosent for AIK Fotball. En imponerende arbeidsevne og dedikasjon er det jeg vil fremheve som hans hovedsider, sier AIK Fotballs sportslige leder Thomas Berntsen og legger til:

  – Ulike syn mellom AIK og Henning om hvordan klubben skulle jobbe for igjen å være et topplag i Allsvenskan, og kvalifisere seg til Uefa-kamper, var avgjørende for hans avgang.

  Berg signerte for AIK i fjor sommer og det ble totalt 35 kamper for ham som hovedtrener i AIK.

  AIK endte på en 11. plass i fjorsesongen og ligger på en 8. plass i inneværende sesong.

  Klubben fra Stockholm har tapt de fire av de fem siste kampene i den svenske ligaen.

  c9L-PGnOcpY
  Foto: NTB
 • Fortsatt vekst i norsk idrett – 24.500 flere medlemmer i 2023

  Også i fjor økte medlemstallene i norske idrettslag. Oppgangen var på 1,3 prosent fra året før.

  Det viser foreløpige tall fra Norges idrettsforbund. Ved utgangen av 2023 var det registrert 1,856 millioner medlemmer, som er en økning på rundt 24.500.

  Idretten har fortsatt ikke kommet helt opp på 2019-nivået. Koronapandemien førte til et dramatisk frafall det første året, men trenden har siden vist en årlig moderat økning.

  Det var også flere aktive utøvere, trenere og ledere i idrettslagene i 2023. Veksten var på 3,7 prosent, som i rene tall ga en oppgang på 59.000.

  – Dette er svært gledelige tall og viser at norsk idrett har jobbet svært godt og målrettet både med rekruttering og aktivitetstilbudet til våre medlemmer det siste året, sier konstituert idrettspresident Arne Bård Dalhaug i en uttalelse.

  Kvinneandelen økte igjen og endte i fjor på 40,71 prosent.

  – Det er gledelig å se at kvinneandelen har økt jevnt og trutt de to siste årene etter en nedgang siden toppåret 2018. Dette har vært et viktig satsingsområde både for idrettsstyret og for hele norsk idrett, sier Dalhaug.

  Dette var de tre største særforbundene i 2023:

  * Norges Fotballforbund (397.000 medlemmer)

  * Norges Håndballforbund (142.000)

  * Norges Golfforbund (134.000)

  (NTB)

  Arne Bård Dalhaug
  Foto: Stian Lysberg / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal